Gračanica: Svečana akademija povodom Dana Opštine

U Domu kulture u Gračanici sinoć je održana svečana akademija povodom "Dana Opštine Gračanica".

Podeli ovaj članak sa:
 • Svečana akademija u Domu kulture (Foto Kim)

Svečanu akademiju otvorio je hor „Simonida“ pesmom „Govori Gospode“.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović u svom govoru naveo je uspehe, probleme i planove Opštine Gračanica. On je poručio: “Ne prodajte i ne odlazite odavde, jer nigde nećete biti utemeljeni kao ovde“.

„Opština Gračanica, ali i njeni stanovnici, pokazali su snagu i upornost, da uprkos brojnim problemima opstanu i ostanu na svojim imanjima, kao dostojni naslednici svojih predaka, koji nikada nisu dovodili u pitanje odanost, ljubav i posvećenost svojoj zemlji, svetinjama i svojim porodicama“, rekao je Popović.

Iguman manastira Draganac otac Ilarion rekao je, da je danas tokom litije kroz Gračanicu imao utisak kao da prolazi ulicama drevnog Carigrada ili Jerusalima. Govorio je o značaju crkve i koliko je važna za okupljanje srpskog naroda.

„Danas sam osetio, mislim da su i mnogi nešto slično doživeli, pobedu lepote naše vere. Imao sam utisak da, kako saobraćaj staje, da tako staju svi neki besmisleni napadi na ono što je valjano, lepo i bogougodno. Crkva je mesto gde se stalno čini obred venčanja Boga i celog stvorenog sveta“, poručio je otac Ilarion.

Petar Petković je, ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju, poručio da je "Gračanica na današnji dan postala simbol srpske snage, sloge i jedinstva, sa jasnim ciljem izgradnje svetlije budućnosti".

„Gračanica sa Milutinovom zadužbinom u svom epicentru, kao živim svedokom srpskog trajanja predstavlja nepresušni izvor nadahnuća i naše pune opredeljenosti da svojim postojanjem ovde, u srcu Kosova, gradimo trajni mir, i mudrom politikom odbranimo srpske nacionalne interese. Da smo na pravom putu svedoči razvoj Gračanice“, rekao je Petković.

Prisutnima se obratio i čestitao slavu Malu Gospojinu i predsednik SL Goran Rakić.

„Ni jedan dan, ni jedan sat, ni jedan minut neće se vratiti u naše živote. Zato nemojte da se ljutite, svađate i delite. Budite jedinstveni, jer samo tako možemo doći do uspeha“.

Na svečanoj akademiji ansambl „Venac“ predstavio se igrama iz Gračnice, učenici i profesori muzičke škole „Stevan Mokranjac“ izveli su „Pećka kandila“ i „Jovano Jovanke“. Nevena Nedeljković govorila je pesmu Dragomira Kostića „Put u Gračanicu“, a Sava Zdravković je na harmonici izveo kompoziciju „Francuski valcer“. Prikazan i film o radu Opštine Gračanica.

Ostale vesti

 • Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  Nagrade za novinarsko izveštavanje o siromaštvu

  U svetu se danas obeležava Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Tim povodom Asocijacija novinara Kosova u saradnji sa timom Ujedinjenih nacija, dodelila je novinarima nagrade za najbolje priče na temu siromaštva za 2019. godinu.

 • Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Gračanica: Taksi službi „Šoferi im“ suspendovana radna dozvola

  Menadžer taksi službe „Šoferi im“, koja već određeno vreme posluje u Gračanici, Bujar Bančinca tvrdi da im je Opština Gračanica odobrila, pa zatim oduzela radnu dozvolu, ali i da su čitav postupak pratile „određene nepravilnosti“. Iz Opštine Gračanica kažu da je „licenca suspendovana odlukom komisije“ i da je sve urađeno u skladu sa zakonom.

 • Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Laplje Selo: Dodeljeni ključevi novih stanova

  Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović uručio je u Lapljem Selu ključeve za 24 nova stana socijalno ugroženim porodicama i mladim bračnim parovima. „Velika je sreća i zadovoljstvo kada znamo da smo na jednom mestu“, kazala je jedna od korisnica ovih stanova stanova Nevenka Rikalo.

 • Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

  Izgradnjom vodvodne mreže biće olakšano snabdevanje vodom meštanima Gračanice, Sušice i Novog Badovca, a ujedno se rade i dve nove linije ka Kišnici i Lapljem Selu, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane