Vesti
Društvo

Gračanica: Svečana akademija povodom Dana Opštine

U Domu kulture u Gračanici sinoć je održana svečana akademija povodom "Dana Opštine Gračanica".
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana Opštine
Svečana akademija u Domu kulture (Foto Kim)

Svečanu akademiju otvorio je hor „Simonida“ pesmom „Govori Gospode“.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović u svom govoru naveo je uspehe, probleme i planove Opštine Gračanica. On je poručio: “Ne prodajte i ne odlazite odavde, jer nigde nećete biti utemeljeni kao ovde“.

„Opština Gračanica, ali i njeni stanovnici, pokazali su snagu i upornost, da uprkos brojnim problemima opstanu i ostanu na svojim imanjima, kao dostojni naslednici svojih predaka, koji nikada nisu dovodili u pitanje odanost, ljubav i posvećenost svojoj zemlji, svetinjama i svojim porodicama“, rekao je Popović.

Iguman manastira Draganac otac Ilarion rekao je, da je danas tokom litije kroz Gračanicu imao utisak kao da prolazi ulicama drevnog Carigrada ili Jerusalima. Govorio je o značaju crkve i koliko je važna za okupljanje srpskog naroda.

„Danas sam osetio, mislim da su i mnogi nešto slično doživeli, pobedu lepote naše vere. Imao sam utisak da, kako saobraćaj staje, da tako staju svi neki besmisleni napadi na ono što je valjano, lepo i bogougodno. Crkva je mesto gde se stalno čini obred venčanja Boga i celog stvorenog sveta“, poručio je otac Ilarion.

Petar Petković je, ispred Kancelarije za Kosovo i Metohiju, poručio da je "Gračanica na današnji dan postala simbol srpske snage, sloge i jedinstva, sa jasnim ciljem izgradnje svetlije budućnosti".

„Gračanica sa Milutinovom zadužbinom u svom epicentru, kao živim svedokom srpskog trajanja predstavlja nepresušni izvor nadahnuća i naše pune opredeljenosti da svojim postojanjem ovde, u srcu Kosova, gradimo trajni mir, i mudrom politikom odbranimo srpske nacionalne interese. Da smo na pravom putu svedoči razvoj Gračanice“, rekao je Petković.

Prisutnima se obratio i čestitao slavu Malu Gospojinu i predsednik SL Goran Rakić.

„Ni jedan dan, ni jedan sat, ni jedan minut neće se vratiti u naše živote. Zato nemojte da se ljutite, svađate i delite. Budite jedinstveni, jer samo tako možemo doći do uspeha“.

Na svečanoj akademiji ansambl „Venac“ predstavio se igrama iz Gračnice, učenici i profesori muzičke škole „Stevan Mokranjac“ izveli su „Pećka kandila“ i „Jovano Jovanke“. Nevena Nedeljković govorila je pesmu Dragomira Kostića „Put u Gračanicu“, a Sava Zdravković je na harmonici izveo kompoziciju „Francuski valcer“. Prikazan i film o radu Opštine Gračanica.Ostale vesti

Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020
Od aprila na Kosovo izvezeno robe u vrednosti od 35 miliona evra
Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Srbije Rasim Ljajić izjavio je da je u periodu od 1.aprila do 25.maja na Kosovo izvezeno roba u vrednosti od 35 miliona evra, što je više nego duplo manje u odnosu na isti period pre nego što je Vlada Kosova uvela uvećane takse od 100 odsto na uvoz robe iz Srbije i Bosne i Hercegovine.
  • 27.05.2020
Sneg na Brezovici
Ćudljivo vreme krajem maja višim planinskim predelima donelo je sneg. Pored Kopaonika, zabelela se i Brezovica.
  • 26.05.2020
Povratak u školske klupe 1. juna
U školama na centralnom Kosovu koje funkcionišu prema planu i programu Minstarstva prosvete Republike Srbije vrše se pripreme za povratak đaka koji je planiran za 1. jun. Narednog meseca će se održati i polaganje maturskog ispita kako za svršene osmake, tako i za buduće studente. Maturanti uveliko uče i pripremaju se za završni test.
  • 26.05.2020