Vesti
Društvo

Gračanica: Studenti arhitekture rade na urbanističkom planu

Profesori i studenti arhitekture iz Kosovske Mitrovice i Ljubljane učestvovaće u izradi urbanističkog plana Gračanice i Lapljeg sela.
Gračanica: Studenti arhitekture rade na urbanističkom planu
Sastanak sa studentima arhitekture (Foto Kim)

Izradom urbanističkog plana, koji bi trebalo da bude završen do kraja juna, predvideće se urbanizacija Lapljeg Sela i Gračanice.

Na izradi ovog plana radiće 10 profesora i 50 studenata iz Kosovske Mitrovice i Ljubljane.

Mitrovački studenti su danas sa nadležnima u Opštini Gračanica razgovarali o ovom projektu. Nakon sastanka su naveli da ovakav projekat za njih predstavlja veliki izazov.

“Ovaj projekat je, nakon tri godine, zapravo nešto što prvi put realizujemo. Nadamo se da će sve ispasti kako treba i daćemo sve od sebe“, kazala je studentkinja Kristina Kasalović.

“Divno je sarađivati sa kolegama iz Ljubljane, komunikacija je jako dobra i dobra razmena iskustva. Do sada nisam imao prilike da sarađujem na ovakvom projektu“, rekao je student pete godine arhitekture Nenad Nikolić iz Lapljeg Sela.

Direktor Odeljenja za urbanizam Dejan Jovanović kaže da do sada nije bilo adekvatnih urbanističkih planova i da je veliki problem bila neplanska gradnja.

„Mi očekujeo da već u junu imamo ta idejna rešenja, idejni koncept na koji način će se razvijati Gračanica i kako će ona u perspektivi izgledati u naredih 5 do 10 godina“.

Jovanović ističe da jedan od glavnih problema ostaje magistralni put koji prolazi kroz Gračanicu.

“Mi imamo predlog rešenja izgradnje nove obilaznice, ta nova obilaznica će se uključiti u ovaj urbanistički plan. Mi želimo i da vidimo kako će Gračanica izgledati, da li će biti tradicionalnog ili modernijeg izgleda, i na koji način će se rešiti problem saobraćajnice. Osim te magistrale, ostale saobraćajnice nisu adekvatne za ruralno područje koje prelazi u urbano. Tako da očekujemo od profesora i studenata rešenja“.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović smatra da je urbanizacija lokalne samouprave kojom rukovodi neophodna kako bi mladi ljudi ostali tu da žive.

“Ovaj današnji događaj, na kojem su se okupili profesori i studenti sa mitrovačkog univerziteta, znači početak urbanizacije naše opštine. Sledeće nedelje očekujemo profesore i studente iz Ljubljane. U ponedeljak počinje da radi projektni biro sa šest arhitekata“, istakao je Popović.

Osim profesora i studenata tokom trajanja ovog projekta biće uposleno i 6 diplomiranih arhitekata.

Tromesečni projekat izrade idejnog rešenja urbanističkog plana za Laplje selo i Gračanicu finansira Norveška ambasada preko Kancelarije za pitanje zajednica.Ostale vesti

Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020
Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020