Vesti
Društvo

Gračanica: Studenti arhitekture rade na urbanističkom planu

Profesori i studenti arhitekture iz Kosovske Mitrovice i Ljubljane učestvovaće u izradi urbanističkog plana Gračanice i Lapljeg sela.
Gračanica: Studenti arhitekture rade na urbanističkom planu
Sastanak sa studentima arhitekture (Foto Kim)

Izradom urbanističkog plana, koji bi trebalo da bude završen do kraja juna, predvideće se urbanizacija Lapljeg Sela i Gračanice.

Na izradi ovog plana radiće 10 profesora i 50 studenata iz Kosovske Mitrovice i Ljubljane.

Mitrovački studenti su danas sa nadležnima u Opštini Gračanica razgovarali o ovom projektu. Nakon sastanka su naveli da ovakav projekat za njih predstavlja veliki izazov.

“Ovaj projekat je, nakon tri godine, zapravo nešto što prvi put realizujemo. Nadamo se da će sve ispasti kako treba i daćemo sve od sebe“, kazala je studentkinja Kristina Kasalović.

“Divno je sarađivati sa kolegama iz Ljubljane, komunikacija je jako dobra i dobra razmena iskustva. Do sada nisam imao prilike da sarađujem na ovakvom projektu“, rekao je student pete godine arhitekture Nenad Nikolić iz Lapljeg Sela.

Direktor Odeljenja za urbanizam Dejan Jovanović kaže da do sada nije bilo adekvatnih urbanističkih planova i da je veliki problem bila neplanska gradnja.

„Mi očekujeo da već u junu imamo ta idejna rešenja, idejni koncept na koji način će se razvijati Gračanica i kako će ona u perspektivi izgledati u naredih 5 do 10 godina“.

Jovanović ističe da jedan od glavnih problema ostaje magistralni put koji prolazi kroz Gračanicu.

“Mi imamo predlog rešenja izgradnje nove obilaznice, ta nova obilaznica će se uključiti u ovaj urbanistički plan. Mi želimo i da vidimo kako će Gračanica izgledati, da li će biti tradicionalnog ili modernijeg izgleda, i na koji način će se rešiti problem saobraćajnice. Osim te magistrale, ostale saobraćajnice nisu adekvatne za ruralno područje koje prelazi u urbano. Tako da očekujemo od profesora i studenata rešenja“.

Gradonačelnik Gračanice Srđan Popović smatra da je urbanizacija lokalne samouprave kojom rukovodi neophodna kako bi mladi ljudi ostali tu da žive.

“Ovaj današnji događaj, na kojem su se okupili profesori i studenti sa mitrovačkog univerziteta, znači početak urbanizacije naše opštine. Sledeće nedelje očekujemo profesore i studente iz Ljubljane. U ponedeljak počinje da radi projektni biro sa šest arhitekata“, istakao je Popović.

Osim profesora i studenata tokom trajanja ovog projekta biće uposleno i 6 diplomiranih arhitekata.

Tromesečni projekat izrade idejnog rešenja urbanističkog plana za Laplje selo i Gračanicu finansira Norveška ambasada preko Kancelarije za pitanje zajednica.Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021