Vesti
Društvo

Gračanica: Skup podrške Srbima na severu

U centru Gračanice okupilo se oko hiljadu građana kako bi pružili podršku Srbima koji već sedmi dan protestuju u Zvečnu, Leposaviću i Zubinom Potoku. Direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić kazala je na skupu da "jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta". 
Gračanica: Skup podrške Srbima na severu
Sa skupa u Gračanici (Foto Kim)

12:32 - Skup u Gračanici je završen. 

12:29 - Okupljenima u Gračanici najpre se obratila direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić, a zatim i predsednik Kosovskog okruga Srđan Popović.  

"Mir se ne kupuje nemirom, izražavam ovom prilikom kolektivnu empatiju sa svim ljudima na severu Kosmeta, ali i onih na jugu i centralnom Kosovu i Metohiji. Duboko potesena događajima koji se nižu iz dana u dan, opet i opet proživaljavamo sve doživene nedaće, svaku neprospavanu noć i pitam se gde je tome kraj. Teritorija Kosova i Metohije u današnjoj perspektivi trebalo bi da nosi validan pečat Sveta bezbednosti i Rezolucije 1244, to je validna tapija današnjeg pravnog poretka, ali na terenu sve izgleda drugačije. Već više od jedne decenije traju zabrane za osnovna prava, zaustavljaju se lekovi, hrana, knjige. Svaki dolazak i odlazak predstavlja razlog za nemir i besanu noć, a svako kretanje noću pretnja je da doživimo brutalni pretres, poniženje i bol kao što se to nedavno desilo i našim kolegama, a za to nasilje nema opravdanja", kazala je ona.

Dodala je da sa mitinga za mir najsnažnije jednim glasom upućuju podršku kolegama, koji su izbačeni sa svojih radnih mesta.

"Ljudima koji traže samo jedno, da se poštuju njihova ljudska prava i demokratski principi koji su toliko uzimani u usta da su prosto izlizani, izgubili smisao upotrebljavajući se kao beznačajne floskule. Duboko me je potresla ispovest majke iz Grabovca koja je pre tri dana na kolenima molila policiju za sina i njihovo obećanje, licemerno, da će sve biti u redu. Duboko me je rastužila njena suza i bol kada je sina dočekala izudaranog posle mnogo sati agonije. Usta ostaju nema da izraze empatiju sa tom majkom i drugim majkama koje strahuju za svoju decu", rekla je Kostićeva.

Srđan Popović načelnik Kosovskog okruga, rekao je na skupu da se i danas na Kosovu dešavaju stvari koje ne idu u prilog izgradnji bolje budućnosti.

„Niko nije mogao da očekuje ovaj razvoj situacije na severu Kosova, mi Srbi smo miroljubiv narod i uvek smo se borili za mir, ako to do sada nije bilo prepoznato od strane Albanaca, bili smo sigurni da će se kad tad prepoznati od strane međunarodne zajednice. Neadekvatne reakcije i osude međunarodne zajednice na više od 350 incidenata koji su se dogodili u proteklih godinu dana bile su prepoznate kao signali do strane neosvećenih Albanskih lidera, kao signali da Srbe treba konstantno maltretirati, izazivati incidente pa i pucati na njih bez bilo kakvih posledica. Paradoksalna stvar je da i Srbi i Albanci teže ka Evropskoj uniji, a da njeni predstavnici imaju dvostruke aršine“, naveo je.

Napominje da od dolaska KFOR-a, nije bilo napada niti provokacija od strane Srba ka njihovim komšijama Albancima.

„To je dovoljan pokazatelj koliko su Srbi željni svoje budućnosti na Kosovu i Metohiji i suživota sa komšijama Albancima. Nažalost, to nije bio slučaj sa komšijama Albancima koji su od 1999. godine ispraznili sve veće gradove počev od Prištine, Peći, Prizrena od Srba, počinivši mnogo zločina u Starom Gracku, Goraždevcu, pogromom 17. marta, zapaljenim manastirima, kidnapovanih, ubijenih. Nažalost, u tom nizu ubijen je i moj brat Dimitrije, morao sam da ga pomenem zato što je za tri dana njegova godišnjica, a to je nešto što obavezuje mene i celu našu Gračanicu da se borimo za istinu i pravdu i posle svakog zločina mislili smo da je to poslednje i da će da stane i da će se Albanci osvestiti, da će se nesvesni politički lideri iz Prištine takođe osvestiti i da će prvenstvo dati životu“, kazao je Popović i dodao:

„Međutim i danas 2023. godine imamo istu retortiku iz Prištine: pucanje na decu u Štrpcu, napade na Srbe, bespotrebnu eskalaciju situacije na severu koja se nažalost preliva na sve opštine sa srpskom većinom južno od Ibra, što je u Gračanici rezultiralno paljenjem srpske zastave uznemirivši tako Srbe i poslavši jasnu poruku da nismo poželjni. Niko nije mogao da veruje da će posle 24 godine situacija biti gora nego pre, stoga mi odavde iz Gračanice postavljamo pitanje međunarodnoj zajednici i svim relevantnim političkim činiocima svuda u svetu pa i u Prištini: imamo li mi Srbi prava na život na Kosovu i Metohiji?“, zaključio je načenik kosovskog okruga.

12:18 - Skup počinje izvođenjem himne "Bože pravde". 

Ispred policijske stanice i zgrade opštine u Gračanici okupljeni su zdravstveni i prosvetni radnici, zaposleni u opštini Gračanica i PO Prištine, a prisutni i predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, predsednik PO Priština Novak Živić i PO Lipljana Milan Joksimović.

Istaknuti su transparenti na kojima piše: "srce Gračanice kuca za Srbe sa severa", "braćo i nas bole vaše rane", "sloboda za Radoša i Dušana", "Gračanica je uz braću i sstre sa severa", "predsedniče Vučiću čuvaj našu Gračanicu". 

Sa razglasa se čuje muzika, pesme "Ostajemo tu gde su naši koreni", "Zemljo moja"..

Skup obezbeđuju pripadnici kosovske policije.

Glavna ulica u Gračanici trenutno je zatvorena za saobraćaj.Ostale vesti

Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023
KUD ’’Slavuj’’ iz Novog Badovca slavi deceniju rada
KUD "Slavuj" iz Novog Badovca će u subotu 23. septembra obeležiti deset godina rada i postojanja.
  • 19.09.2023
Opština hoće da otkloni “špekulacije” o smeni Jelene Stojanović, ali nema vremena da se time bavi
Opština Gračanica već nekoliko dana odbija da otkrije razlog zašto, sada već bivša, direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović nije više na ovoj poziciji.
  • 19.09.2023