Vesti
Društvo

Gračanica: Škole spremne, đaci u klupama

Po prvi put u školske klupe u O.Š. "Kralj Milutin" u Gračanici selo je 90 prvaka kojima su direktor i učiteljice poželeli dobrodošlicu.
Gračanica: Škole spremne, đaci u klupama
Đaci prvaci (Foto Kim)

Učenici osnovnih i srednjih škola su ponovo u svojim školskim klupama. Škole sa centralnog Kosova spremno su dočekale đake.

U O.Š "Kralj Milutin" u Gračanici posebna pažnja posvećena je najmlađim školarcima.

"Dragi đaci prvaci, naši dragi osnovci, danas ste zakoračili u zanimiljiv svet slova, brojeva, novih igara i lepog druženja. Škola će od danas biti vaša druga kuća u kojoj ćete sticati nova znanja", kazala je učiteljica Stana Kostić.

Iako su tokom predškolskog obrazovanja mališani pripremani za polazak u školu, mnogi od njih su ovaj trenutak dočekali u suzama u očima. Ipak, znaju da će u narednom periodu svakodnevnu igru morati da zamene knjigom.

"U školi ćemo da čitamo, učimo, da se družimo", kazao nam je Jakov Đekić.

"Razlika između škole i vrtića je u tome što se školi više uči, a u vrtiću ne", smatra Aleksandra Dukić.

"Škola je velika, a vrtić mali. U vrtiću može da se igra igračkama, a u školi ne može", rekao je Vasilije Popović.

Osim đaka prvaka, uzbuđenje nisu krili ni njihovi roditelji.

"Puno neizvesnosti, velika očekivanja, malo mogućnosti u ovoj sredini, što nije razlog za neuspeh svakog deteta. Treba se boriti i truditi za neki dobar uspeh, ali i uopšte, da ta deca postanu dobri ljudi", kazala je Jasmina Kovačević.

"Kao i svaki roditelj, i ja sam uzbuđena, ali to je pozitivna rekacija. Prisutna je i trema i zabrinutost. Radujemo se prvom danu", kazala je Milena Krstić- Đekić.

"Jako sam ponosna što imam školarca. Imamo divne učitelje, tako da smo zadovoljni", rekla je Zorica Maksimović.

Osnovna škola "Kralj Milutin" je novu školsku godinu dočekala spremno, kaže direktor Vladimir Milkić.

"Potrudli smo se da se spremimo za početak nove školske godine. Uradili smo generalno čišćenje škole, školskog dvorišta. Nismo krečili jer su učionice i hodnici okrečeni prošle godine. Nabavili smo dnevnike, stigli su besplatni udžbenici, tako da nesmetano možemo krenuti danas u školu", kazao je Milkić.

Od ove školske godine učenici petog razreda imaće tri nova predmeta. Svi đaci ići će na četiri raspusta, a samo jedna škola u Kosovskoj Mitrovici obezbedila je elektronske dnevnike. Školske uniforme se, za sada, neće uvoditi u školama na Kosovu.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023