Vesti
Društvo

Gračanica: Šetnja na Međunarodni dan mladih

Nevladina organizacija “Centar manjinske zajednice“ organizovala je šetnju od centra Gračanice do manastira sa parolama povodom Međunarodnog dana mladih, a glavni cilj akcije je bio ukazivanje na loš položaj mladih na teritoriji opštine Gračanica.
Gračanica: Šetnja na Međunarodni dan mladih
Šetnja ulicama Gračanice (Foto Kim)

„Podržimo mlade kroz volonterstvo“ i „Omladinski rad za bolji grad“, samo su neki od natpisa na parolama učesnika ove akcije koja se zalaže za zapošljavanje mladih.

Izvršna direktorica NVO „Centar manjinske zajednice“ Jelena Bulatović govorila je o razlozima iz kojih su mladi u opštini Gračanica u lošem položaju.

„Velika stopa nezaposlenosti i nedostatak akcija kojima bi mogli da ukažu na svoje probleme i stavove dva su najveća problema mladih ljudi. Mladi su zainteresovani za volontiranje, ali da bi volontirali - moraju da imaju neki projekat kojem bi se priključili“, rekla je Bulatovićeva.

Mladi iz Gračanice i Gnjilana su kroz neformalnu grupu „Volonteri na mreži“ započeli kampanju za borbu protiv digitalnog nasilja u toku pandemije koronavirusa.

„Za ovakvu akciju smo se odlučili jer u doba koronavirusa nemamo puno aktivnosti kojima bi smo se bavili, kao što je sport, već svo svoje vreme provodimo u kućama, za računarima. Na taj način dolazi do zloupotrebe privatnih podataka korisnika interneta, ali dolazi i do digitalnog nasilja. Zato smo ovu akciju i pokrenuli“, rekao je jedan od učesnika kampanje Stefan Maksimović.

Anđela Mihajlović je dodala da je još jedan od ciljeva ove grupe snimanje poučnog fillma za mlade.

„Želimo da parolama i mirnom šetnjom, utičemo na mlade i njihove roditelje, kako bi shvatili koliko je digitalno nasilje ozbiljan problem. Pored toga, do kraja 2020. godine imamo cilj da snimimo film, kao i da sprovedemo ankete“, navela je ona.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović uručio je u prostorijama ove lokalne samouprave zahvalnicu NVO „Centar manjinske zajednice“ za njihov rad i zalaganje od 2016. godine.

„Opština Gračanica ima odličnu saradnju sa omladinskim organizacijama, pogotovu tokom početka pandemije kornavirusa“, naveo je Popović.

On je najavio otvaranje Omladinskog centra nakon 20. avgusta, koji će se nalaziti u centru Gračanice.

„Uskoro će biti otvoren Omladinski centar, kao plod dobre saradnje sa omladinskim organizacijama. Od njih očekujem da budu kretavni, sa novim idejama. Kada opština ima uspešene omladinske organizacije, to znači da je opština uspešna i da može da računa na bolju budućnost“, istakao je Popović.

Današnju akciju podržali su UNICEF, PEN, kao i UNICEF-ove laboratorije za inovacije.Ostale vesti

Nad Gazivodama „Trampov most“
Natpis „Most Tramp (Trump Bridge)“ osvanuo je danas u ranim popodnevnim časovima na Brnjačkom mostu, nad jezerom Gazivode, a uz njega i transparent na engleskom da se kosovski Srbi zahvaljuju američkom predsedniku da im je „doneo mir“. Iz lokalne samouprave opštine Zubin Potok, još uvek nemaju saznanja o ovome.
  • 24.09.2020
Vladika Teodosije: Život nije lak, ali ne prodajte imovinu
Vladika Teodosije pozvao je vernike Eparhije raško-prizrenske da ostanu na svojim ognjištima i da ne prodaju imovinu koju su njihovi preci sticali i sačuvali.
  • 23.09.2020
Šarčević: Od početka školske godine zaraženo oko 60 đaka
Ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević izjavio je danas da je od početka nove školske godine u Srbiji, koronavirusom inficirano oko 60 učenika što je, kako je ocenio, „nizak rezultat” kad se ima u vidu da je ukupno 850.000 učenika.
  • 23.09.2020
Obustavljeno rušenje škole u Drajčićima
Radovi su obustavljeni i škola neće biti srušena, objavio je ministar za zajednice i povratak Dalibor Jevtić na svom Tviter nalogu.
  • 23.09.2020
Promocija proizvoda srpskih proizvođača u Prištini
NVO Aktiv poslednjih dana vrši promociju proizvoda tridesetak registrovanih srpskih proizvođača sa Kosova po ugostiteljskim objektima u Prištini. Ideja je da se približe zajednice i stvori poslovna veza između Srba i Albanaca koji ovde žive, kažu iz organizacije.
  • 22.09.2020
Gračanica: Svečana akademija povodom Dana opštine

„Gračanica ima počasno mesto na mapi Srbije i mi moramo opravdati časno ime koje su za nas izvojevali naši preci“, poručio je predsednik ove lokalne samouprave Srđan Popović na Svečanoj akademiji povodom Dana opštine.

  • 21.09.2020