Vesti
Društvo

Gračanica: Prvomajski uranak prilika za roštilj i druženje

U znak sećanja na dan kada su radnici u Čikagu štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme, širom sveta se obeležava Međunarodni praznik rada. Pojedini meštani centralnog Kosova tradicionalno su u zoru izašli na prvomajski uranak.
Gračanica: Prvomajski uranak prilika za roštilj i druženje
Prvomajski uranak u Gračanici (Foto Kim)

Sunčano i toplo vreme jutros je mnoge meštane centralnog Kosova izmamilo iz svojih kuća na tradicionalni prvomajski uranak.

Nedaleko od arheološkog nalazišta Ulpijana, kod javne česme, okupio se veliki broj meštana Gračanice.

Među njima najviše ima srednjoškolaca koji su još u ranim jutarnjim satima raspalili vatru i okupili se oko roštilja, koji je za prvomajski uranak naizostavan.

“Danas smo se okupili ovde da proslavimo Prvi maj sa društvom. Došli smo oko 7 sati evo vec smo raspalili rostilj, i videćemo šta će biti“, kaže Dušan Petrović i dodaje da je ranijih godina prvi maj proslavljan i kod jezera.

“Okupili smo se zbog Međunarodnog dana rada, Prvog maja. Možda ne proslavljamo ovaj dan kako bi trebalo, da protestujemo i da se borimo za svoja prava, ali nama je svakako lepo i okupili smo se ovde sa društvom“, kaže Filip Micić.

“Okupljamo se ovde zbog prvomajskog uranka, da se malo družimo, pravimo roštilj i tako... Ne ide se u školu danas hvala Bogu“, kaže Nemanja Arsić.

S obzirom da je u institucijama 1. maj neradan dan, za mnoge je ovo dobra prilika za okupljanje i druženje sa prijateljima.

“Došli smo ovde da proslavimo Prvi maj, čisto da se okupi društvo. Nemamo kada da se vidimo zbog škole i svih tih obaveza i došao je taj praznik kada se svi okupljamo, pravimo roštilj i uživamo“, rekao je Nikola Spasić.

Uoči prvomajskih praznika i tradicionalnog boravka u prirodi, iz Odeljenja inspekcije opštine Gračanica apelovano je na građane da ne pale vatru na otvorenom prostoru u prirodi.

Za kosovske insttucije 1. maj je neradan dan, dok će radnici institucija koje funkcionišu po srpskom sistemu odmarati i 2. maja.Ostale vesti

Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021