Vesti
Društvo

Gračanica: Prvi maj bez tradicionalnog uranka

Međunarodni praznik rada je, za meštane centralnog Kosova, ranijih godina uglavnom bio idelana prilika za druženje u prirodi, uz roštilj i muziku. Ove godine je, zbog epidemije koronavirusa, atmosfera nešto drugačija.
Gračanica: Prvi maj bez tradicionalnog uranka
Mesto okupljanja za 1. maj ranijih godina (Foto Kim)

Zabrana kretanja koju je propisalo Ministarstvo zdravlja Kosova, kako bi se smanjilo širenje koronavirusa je, čini se, ispoštovana.

Nedaleko od arheološkog nalazišta Ulpijana, kod javne česme, gde se ranije okupljao veliki broj meštana danas nema nikoga. Umesto vatre, roštilja, glasne muzike i naroda koji su se sastajao na ovom mestu ranom zorom, jutros se mogao čuti samo cvrkut ptica.

Slična situacija je i u Gračanici. Kako je za kosovske, ali i institucije koje funkcionišu po srpskom sistemu 1. maj je neradan dan. Ulice su gotovo prazne.

Da je okupljanje tokom prvomajskih praznika strogo zabranjeno saopštili su ranije iz Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica, ali i iz Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Kosova. Oni su pozvali sve građane da nastave da poštuju odluku Ministarstva zdravlja o ograničenom kretanju tokom 1. maja, "kako bi se sprečila i suzbila pandemija koronavirusa".

Praznik rada obeležava se 1. maja, na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Slavljenje tog praznika predstavljalo je borbu ne samo za radnička, već i za politička prava i slobode.Ostale vesti

Šarčević: Od 1. juna dozvoljene đačke ekskurzije
Od prvog juna mogu da se organizuju đačka putovanja, rekao je za Nova.rs ministar prosvete Mladen Šarčević. On je precizirao da će maturanti, ukoliko su imali predviđena putovanja u inostranstvo, morati da ih zamene nekom destinacijom u Srbiji.
  • 28.05.2020
Od danas kretanje od 5:00 do 21:00
Od danas, građani mogu da se kreću bez ograničenja po 16 sati dnevno, odnosno od 5:00 do 21:00 sat.
  • 28.05.2020
Priština: Ukida se karantin
Kosovska vlada je na današnjoj sednici usvojila zahtev Ministarstva zdravlja da se 30. maja ukine karantin zona koja je smeštena u Studentskom centru u Prištini, a u kojoj su smeštani svi oni koji su ulazili na teritoriju Kosova. Takođe, sva lica koja ulaze na Kosovo dužna su da se samoizoluju na 14 dana.
  • 27.05.2020
Koliko je potrebno za sreću?
Iako su deca na Kosovu navikla da im vrlo često nedostaju osnovni uslovi za bezbrižno odrastanje, ona svojim znanjem ne zaostaju za vršnjacima iz centralne Srbije. Rezultat analize prema kojoj su „deca na KiM najzadovoljnija svojim zdravljem, kvalitetom života i najviše fizički aktivna” može značiti i da mališani na Kosovu znaju da sreću čine male stvari.
  • 27.05.2020
Gračanica: Život Roma u doba koronavirusa
U opštini Gračanici prema podacima ove lokalne samouprave trenutno živi oko 2.000 Roma. Pandemija koronavirusa dodatno je otežala ionako težak položaj ove zajednice.
  • 27.05.2020
Nakon pauze, nastavljena registracija vozila
Registracija vozila, nakon pauze zbog pandemije koronavirsa, nastavljena je u toku prošle nedelje. Termini za registraciju se zakazuju, kazao je vlasnik servisa za tehnički pregled automobila u Lapljem Selu Siniša Todić.
  • 27.05.2020