Vesti
Društvo

Gračanica: Prvi maj bez tradicionalnog uranka

Međunarodni praznik rada je, za meštane centralnog Kosova, ranijih godina uglavnom bio idelana prilika za druženje u prirodi, uz roštilj i muziku. Ove godine je, zbog epidemije koronavirusa, atmosfera nešto drugačija.
Gračanica: Prvi maj bez tradicionalnog uranka
Mesto okupljanja za 1. maj ranijih godina (Foto Kim)

Zabrana kretanja koju je propisalo Ministarstvo zdravlja Kosova, kako bi se smanjilo širenje koronavirusa je, čini se, ispoštovana.

Nedaleko od arheološkog nalazišta Ulpijana, kod javne česme, gde se ranije okupljao veliki broj meštana danas nema nikoga. Umesto vatre, roštilja, glasne muzike i naroda koji su se sastajao na ovom mestu ranom zorom, jutros se mogao čuti samo cvrkut ptica.

Slična situacija je i u Gračanici. Kako je za kosovske, ali i institucije koje funkcionišu po srpskom sistemu 1. maj je neradan dan. Ulice su gotovo prazne.

Da je okupljanje tokom prvomajskih praznika strogo zabranjeno saopštili su ranije iz Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica, ali i iz Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Kosova. Oni su pozvali sve građane da nastave da poštuju odluku Ministarstva zdravlja o ograničenom kretanju tokom 1. maja, "kako bi se sprečila i suzbila pandemija koronavirusa".

Praznik rada obeležava se 1. maja, na dan kada su radnici u Čikagu 1886. štrajkom i protestima počeli da se bore za osmočasovno radno vreme.

Prvi maj u Srbiji obeležen je prvi put 1893. godine protestnim skupovima u Beogradu. Slavljenje tog praznika predstavljalo je borbu ne samo za radnička, već i za politička prava i slobode.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023