Vesti
Društvo

Gračanica: Proslava Pravoslavne nove godine

U popodnevnim časovima na platou ispred zgrade Opštine Gračanica počela je proslava Nove godine po Julijanskom kalendaru. 

Gračanica: Proslava Pravoslavne nove godine
Sa proslave Pravoslavne nove godine u Gračanici (Foto Kim)

Na trgu u Gračanici služilo se kuvano vino i rakija, sokovi a malobrojni građani koji su došli u popodnevnim časovima mogli su da se posluže i pečenjem i jelima sa roštilja. Građane koji su došli pozdravila je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, a čestitku je uputila i putem izjave za medije.

“Čitavom srpskom narodu i pravoslavnim Hrišćanima čestitam čestitam pravoslavnu 2022. godinu, posebne čestitke idu mojim sugrađanima u opštini Gračanica. U novoj 2022. godini želim zdravlja, mira, sloge, ljubavi i prosperiteta. Nova godina po Julijanskom kalendaru je vekovna srpska tradicija sveukupnog pravoslavnog sveta. Ona je odlika njegovog obeležja, jezika, kulture i vere. Neka lubav, odnosno molitve za ljubav, mir i blagostanje budu odlika današnjeg dana. Draga braćo i sestre živeli vi meni", rekla je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je bila u društvu direktora opštinskih odeljenja.

Međutim, da li zbog hladnoće ili trenutne epidemiološke situacija, ali u prvim satima proslave nije bilo previše građana.

Pitali smo ih kakav značaj za njih ima proslava Pravoslavne nove godine.

Miroslav Milićević kaže da je ovaj praznik veoma značajan za Srbe. "Kao i za sve Srbe, a pogotovu za nas ovde na Kosovu, ovo mnogo znači da se okupimo na ovakvom događaju i da proslavimo našu Srpsku novu godinu".

"Ovo je naša slava, naša Srpska nova godina i nešto najlepše što postoji. Ovde su svi pod maskama, a u Prištini većina ne nosi maske", kazao je Zoran Ilić koji je na proslavu došao sa porodicom.

Na pitanje da li se plaše novog upada kosovskih specijalaca, naš sagovornik je kazao - "Ovo je naš praznik, mi njihov ne diramo i oni naš ne bi trebalo da diraju", kaže Zoran Ilić.

"Našim sugrađanima u opštini Gračanica ali i šire želim sve najbolje u 2022., da bude mnogo bolja nego prethodna. Naročito im želim zdravlja i sreće, ljubavi, uspeha, narodne egizstencije. Treba poštovati našu tradiciju, veru i da se što više okupljamo. Naša Pravoslavna nova godina po Julijanskom kalendaru nije svaki dan, tako da nam nije hladno", kazao je Aleksandar Čolić.

Predstavnici opštine angažovali su redari koji su prisutnim građanima podelili maske, a na stolovima su bila postavljena dezinfekciona sredstva.

Muzički deo programa poveren je di-džejevima, a kako je najavljeno, u 20 časova priređen je i vatromet.

 

 Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022