Vesti
Društvo

Gračanica: Proslava Pravoslavne nove godine

U popodnevnim časovima na platou ispred zgrade Opštine Gračanica počela je proslava Nove godine po Julijanskom kalendaru. 

Gračanica: Proslava Pravoslavne nove godine
Sa proslave Pravoslavne nove godine u Gračanici (Foto Kim)

Na trgu u Gračanici služilo se kuvano vino i rakija, sokovi a malobrojni građani koji su došli u popodnevnim časovima mogli su da se posluže i pečenjem i jelima sa roštilja. Građane koji su došli pozdravila je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić, a čestitku je uputila i putem izjave za medije.

“Čitavom srpskom narodu i pravoslavnim Hrišćanima čestitam čestitam pravoslavnu 2022. godinu, posebne čestitke idu mojim sugrađanima u opštini Gračanica. U novoj 2022. godini želim zdravlja, mira, sloge, ljubavi i prosperiteta. Nova godina po Julijanskom kalendaru je vekovna srpska tradicija sveukupnog pravoslavnog sveta. Ona je odlika njegovog obeležja, jezika, kulture i vere. Neka lubav, odnosno molitve za ljubav, mir i blagostanje budu odlika današnjeg dana. Draga braćo i sestre živeli vi meni", rekla je predsednica Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je bila u društvu direktora opštinskih odeljenja.

Međutim, da li zbog hladnoće ili trenutne epidemiološke situacija, ali u prvim satima proslave nije bilo previše građana.

Pitali smo ih kakav značaj za njih ima proslava Pravoslavne nove godine.

Miroslav Milićević kaže da je ovaj praznik veoma značajan za Srbe. "Kao i za sve Srbe, a pogotovu za nas ovde na Kosovu, ovo mnogo znači da se okupimo na ovakvom događaju i da proslavimo našu Srpsku novu godinu".

"Ovo je naša slava, naša Srpska nova godina i nešto najlepše što postoji. Ovde su svi pod maskama, a u Prištini većina ne nosi maske", kazao je Zoran Ilić koji je na proslavu došao sa porodicom.

Na pitanje da li se plaše novog upada kosovskih specijalaca, naš sagovornik je kazao - "Ovo je naš praznik, mi njihov ne diramo i oni naš ne bi trebalo da diraju", kaže Zoran Ilić.

"Našim sugrađanima u opštini Gračanica ali i šire želim sve najbolje u 2022., da bude mnogo bolja nego prethodna. Naročito im želim zdravlja i sreće, ljubavi, uspeha, narodne egizstencije. Treba poštovati našu tradiciju, veru i da se što više okupljamo. Naša Pravoslavna nova godina po Julijanskom kalendaru nije svaki dan, tako da nam nije hladno", kazao je Aleksandar Čolić.

Predstavnici opštine angažovali su redari koji su prisutnim građanima podelili maske, a na stolovima su bila postavljena dezinfekciona sredstva.

Muzički deo programa poveren je di-džejevima, a kako je najavljeno, u 20 časova priređen je i vatromet.

 

 Ostale vesti

Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022
Zbog duga za vodu izvršitelji posećuju domaćinstva u Goraždevcu
Stanovnici Goraždevca tvrde da nemaju regulisan odnos sa regionalnom kompanijom za vodosnabdevanje „Hidrodrini“. Ugovori i regulisanje plaćanja u prošlosti nisu mnogo zanimali građane, a ni pomenutu kompaniju, zbog čega su pokrenuti postupci pred javnim izvršiteljem. "Nudimo rešenje", poručuju iz vodovoda.
  • 27.01.2022
Obeležavanje Svetog Save na severu Kosova
U čast prvog srpskog arhiepiskopa i prosvetitelja Svetog Save  na severu Kosova u osnovnim i srednjim školama će zbog epidemiološke situacije program biti kratak i uz manji broj učenika.
  • 27.01.2022
Težak život porodice Džavrić u Brestoviku kod Peći
Draško Džavrić iz povratničkog sela Brestovik kod Peći već godinama teško živi i izdržava porodicu. On živi sa suprugom i dvoje dece.
  • 26.01.2022
Dr Lukić: Optužbe Zećirijevih neistinite, nehigijenski uslovi razlog za infekciju deteta
Pedijatar Doma zdravlja u Gračanici dr Ivan Lukić negirao je u pisanoj izjavi za RTV Kim da je odgovoran za propust u lečenju jedanaestomesečnog sina Melite i Fadilja Zećirija. On tvrdi da su nehigijenski životni uslovi razlog za bakterijsku infekciju koju je dete dobilo.
  • 26.01.2022
Priština: Protest protiv poskupljenja struje
Uz moto "Ni cent više", nekoliko stotina ljudi okupilo se na protestu u Prištini protiv poskupljenja struje. Okupljeni su od Vlade i Skupštine Kosova zahtevali da ne dozvole poskupljenje struje predviđeno od prvog februara.
  • 26.01.2022