Vesti
Društvo

Gračanica: Promovisan 28. broj časopisa “Vidovdanski glasnik”

“Kakvi smo među koricama ovog ’Glasnika’, takvi smo i u životu, u stvarnosti, u svom kreativnom i stvarajućem trenutku”, kazao je glavni i odgovorni urednik "Vidovdanskog glasnika" Živojin Rakočević na predstavljanju 28. broja ove publikacije u galeriji Doma kulture u Gračanici.
Gračanica: Promovisan 28. broj časopisa “Vidovdanski glasnik”
''Vidovdanski glasnik'', 28. broj (Foto Kim)

"Vidovdanski glasnik" je časopis za književnost i kulturu koji izlazi u Gračanici u okviru Vidovdanskog pesničkog bdenija.

Glavni i odgovorni urednik časopisa Živojin Rakočević je kazao da je “Vidovdanski glasnik” jedina redovna publikacija koja na godišnjem nivou “obrađuje različite oblasti našeg kulturnog i duhovnog života”.

“Među koricama ovog ’Glasnika’ nalaze se ove godine sasvim relavantni prilozi iz oblasti književnosti, likovne umetnosti, pozorišta… Preporučuju se izuzetni prilozi iz oblasti istorijskih nauka, tako i iz naše savremen istorije. Ovaj `Vidovdanski glasnik` je lice naše kreativnosti i lice svega stvarajućeg u kulturi na Kosovu i Metohiji. Kakvi smo među njegovim koricama, takvi smo i u životu, u stvarnosti, u svom kreativnom i stvarajućem trenutku”, kazao je Rakočević.

On je dodao da ova publikacija pokazuje da je “naš duh na Kosovu i Metohiji, ne samo živ, nego i kreativan, relevantan i može se meriti sa ostalim delovima naše zemlje, našeg naroda i našeg okruženja”.

Pesnik Žarko Milenković, koji je i izvršni urednik časopisa kazao je da što se književnih priloga tiče, ’Glasnik’, shodno običaju, otvara beseda prošlogodišnjeg dobitnika nagrade “Zlatni krst Kneza Lazara” Gojka Đoga.

“On je tu besedu naslovio `Mi i oni - ili ili`. Tu se govori o aspektima naših odnosa sa Albancima, ali i svetom. Naravno, tu su i obrazloženja prošlogodišnjih nagrada. Ono što je takođe zanimljivo jeste jedan opsežan programski intervju koji otvara ’Glasnik’, a to je intervju sa pesnikom Gojkom Božovićem koji smo radili na početku našeg programa `Kultura u doba korone`”, naveo je Milenković.

Istoričar Aleksandar Gudžić se osvrnuo na istorijski aspekt u “Vidovdanskom glasniku”. On je istakao da ljubitelji istorije u ovom časopisu mogu da pronađu zanimljive tekstove “koji su umnogome odredili sudbinu Kosova i Metohije koju danas poznajemo”, a prevashodno se tiču perioda od 1878. do 1891. godine.

“Imamo u ’Glasniku’ tekst o Gnjilanu i okolini, u periodu od Berlinskog kongresa do Prvog balkanskog rata, kada je i stvorena demografska većina Albanaca, kada su Srbi na najbrutalniji način proterani sa ovog prostora. Imamo prikaz knjige Vesne Zarković "Kosovo i Metohija u politici velikih sila", gde se ona, oslanjajući se na rezultate istraživanja bugarske istoričarke Teodore Toleve, bavila odnosima Rusije i, pre svih, Austroguarske koja je umnogome svojom politikom odredila kasnije sudbinu KiM jer je podržavala albansku stranu. Zatim, tu je tekst o srpskim srednjim školama u Osmanskom carstvu istoričarke Aleksandre Novakov. Imamo i tekst istoričara Petra Ristanovića o demonstracijama na KiM”, naveo je Gudžić.

U ovogodišnjiem “Vidovdanskom glasniku” ima osvrta i na političku situaciju u Crnoj Gori, kao i pandemiju koronavirusa koja je zadesila čitavu planetu.

Štampanje "Vidovdanskog glasnika" pomogli su Ministrastvo kulture i informisanja Vlade Republike Srbije i Opština Gračanica.Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020