Vesti
Društvo

Gračanica: Porast broja slučajeva nasilja u porodici, škole spremne za grejnu sezonu

Na osmoj redovnoj sednici opštinskog Odbora za zajednice u Gračanici službenica za zajednice pri policijskoj stanici Svetlana Kapetanović je kazala da su u avgustu zabeležena tri slučaja nasilja u porodici, a govorila je i o problemu bezbednosti u saobraćaju. Direktorka Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Nićić je izvestila da su đaci uredno i bez većih problema krenuli u školu.
Gračanica: Porast broja slučajeva nasilja u porodici, škole spremne za grejnu sezonu
Detalj sa osme redovne sednice Odbora za zajednice u Gračanici (Foto Kim)

Đaci su se početkom septembra tradicionalno vratili u školske klupe.

“Mi smo pre početka (školske godine) obavili razgovor sa svim direktorima škola. Dobili smo povratnu informaciju da su škole spremne za početak nove školske godine, kao i da su sve počele na vreme sa radom, bez nekih većih problema”, kazala je Brankica Nićić.

Ona je dodala da su sve škole na teritoriji opštine Gračanica spremne za novu grejnu sezonu.

Kapetanovićeva je, govoreći o opštoj bezbednosnoj situaciji na području ove lokalne samouprave, ukazala da je u porastu broj slučajeva porodičnog nasilja.

“Avgusta meseca smo imali sedam krađa, osam teških krađa, tri slučaja nasilja u porodici, 21 saobraćajnu nesreću sa materijalnom štetom, napisane 483 saobraćajne kazne, kao i 20 kazni za remećenje javnog reda i mira”, navela je ona.

Posebno je, ukazujući na problem bezbednosti saobraćaja u Dobrotinu, naglasila da postoji samo jedan saobraćajni znak na mestu koje je rizično za pešake, naročito za decu. Naime, na krivini se sa jedne strane puta nalaze predškolsko i vrtić, a sa druge škola.

“Pre početka školske godine sa gospodinom Vladicom Trajkovićem obišli smo sve prilaze školama. Signalizacija negde postoji, negde ne, negde je vidljiva, negde nije. Koliko sam primetila, počeli su sa radom. Ispred pojedinih škola je dobro označeno, na primer, u Gušterici i Preocu je odlično urađena signalizacija, popravljena je, kao i u Livađu”, kazala je ona.

Prva sedmica oktobra se tradicionalno obeležava kao dečija nedelja.

“Planiramo da održimo predavanja u osnovnim školama. Naravno, uz pomoć direkcije za obrazovanje koja nam svake godine pomaže”, najavila je Svetlana Kapetanović.

Osim odbornika i novinara, današnjoj sednici su priustvovali i predstavnici KFOR-a.Ostale vesti

Kosovska policija zabranila šetnju planinara i rekreativaca u Štrpcu

Za danas planirana šetnja planinara i rekreativaca iz Kosovske Mitrovice, Zvečana i Štrpca, posvećena Danu pešačenja, zabranjena je od strane kosovske policije u Štrpcu.

  • 23.09.2023
Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023