Vesti
Društvo

Gračanica: Položen kamen temeljac za novo obdanište

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović i direktorica predškolske ustanove “Đurđevak” Radica Parlić položili su danas kamen temeljac za izgradnju novog objekta namenjenog predškolcima, ali i mališanima koji su polaznici vrtića.
Gračanica: Položen kamen temeljac za novo obdanište
Polaganje kamena temeljca za novu predškolsku ustanovu (Foto Kim)

Završetak izgradnje Srednjoškolskog centra u drugoj polovini novembra

Iako je najavljeno da će radovi na izgradnji Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu biti završeni septembra meseca, oni su bili obustavljeni zbog pandemije koronavirusa, pa se završetak izgradnje i otvranje centra očekuje 21. novembra, kazao je za RTV Kim gradonačelnik opštine Gračanica Srđan Popović.

„Nedavno smo obišli radove na izgradnji Srednjoškolskog centra u Lapljem Selu. Kako su nam izvođači radova kazali, oni će biti završeni 21. novembra. Nadamo se da će naši učenici imati mnogo bolje uslove za rad“, rekao je Popović.

Centar ima veliki značaj, s obzirom da su sve srednje škole posle 1999. godine iz Prištine izmeštene na teritoriju opštine Gračanica i raspoređene po objektima osnovnih škola.

Objekat će zauzimati površinu od preko 1.400 kvadratnih metara, a biće izgrađen u neposrednoj blizini novih zgrada u Gračanici. Završetak izgradnje se očekuje do kraja ove godine.

„Ovo nije kamen temeljac za novu predškolsku ustanovu, ovo je kamen temeljac za našu budućnost“, kazao je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

„Meni je drago što opština ispunjava ono što obeća i što Gračanica postaje jedno veliko gradilište. Pored ovog objekta, ove godine očekujemo završetak srednjoškolskog centra u Lapljem Selu, očekujemo završetak škole u Suvom Dolu, završtek 36 stanova i zasigurno nećemo stati na ovome, imamo još planova. Nama mladost znači sve, ova divna dečica zasigurno garantuju naš ostanak i opstanak“, poručio je Popović, i najavio u narednom periodu polaganje kamena temeljca za još osam stanova u ovoj lokalnoj samoupravi.

Predškolsku ustanovu „Đurđevak“ pohađa nešto više od 500 mališana u osam objekata raspoređenih u šest sela u opštini Gračanica.

Direktorica ove ustanove Radica Parlić ističe da su zbog povećanog broja dece dodatne prostorije neophodne.

„I ove godine imamo veliki broj predškolaca, kao i prethodne. U predškolskoj ustanovi koja se nalazi neposredno iza škole (`Kralj Milutin`) bio nam je potreban veći broj prostorija, s obzirom da je krenula epidemija. Sada su deca podeljena u više grupa, kada bude objekat sagrađen radićemo normalno, kao i do sada“, kazala je Parlićeva.

Ove godine je upisano 140 predškolaca, rekla je direktorka i dodala da upis mališana traje tokom cele godine.

„S obzirom da je u toku vanredna situacija, deci treba potvrda pedijatra. Postoji neka novina za vaspitne grupe, a to je da deca neće moći da dolaze u vrtić ako nemaju potvrdu pedijatra ne stariju od pet dana“, navela je Parlićeva.

Ona je napomenula da predškolskoj ustanovi „Đurđevak“ nedostaje vaspitni kadar, ali da je konkurs u toku.

„Konkurs je u toku za 15 radnika, 12 vaspitača i tri medicinske sestre-vaspitača. Mi imamo, takođe, mali broj tehničkog osoblja, nemamo dovoljan broj ni portira, domara, servirki, domaćica. Uglavnom je manji broj tehničkog osoblja nego što je to predviđeno“, kazala je Parlićeva.

Izgradnju novog objekta predškolske ustanove finansira Opština Gračanica. Vrednost prve faze radova iznosi 275 hiljada evra.

 Ostale vesti

Naim Ćeljaj novi ombudsman Kosova

Narednih pet godina Naim Ćeljaj obavljaće dužnost ombudspersona Kosova.

  • 29.09.2020
Porodice u staroj školi u Gračanici tri dana bez struje
U staroj školi u Gračanici dve porodice od subote nemaju struju. Do kvara je došlo nakon lošeg vremena, kada su kablovi pokidani. Stanarka Jelena Stanojević ističe da je ekipa Keds-a danas izašla na teren, ali da kvar nije rešen.
  • 28.09.2020
Budžetski prihodi Kosova za osam meseci manji oko 150 miliona
Zbog pandemije korona virusa, budžetski prihodi Kosova su za osam meseci oko 150 miliona evra manji, rečeno je u Carini i Poreskoj administraciji Kosova (PAK).
  • 27.09.2020
Može li zimnica bez ajvara?

Kada dođe kraj leta, na centralnom Kosovu počinje sezona spremanja zimnice. Žene, posebno one malo starije, tada su neverovatno užurbane i kreativne. Poseban ritual predstavlja spremanje ajvara.

  • 26.09.2020
Vlada Kosova: Ukinuta odluka kojom je ograničeno kretanje
Kosovska vlada ukinula je večeras svoju prethodnu odluku od 28. jula, kojom je, između ostalog, uveden noćni policijski sat za 13 opština na Kosovu, ali i produžen policijski sat za četiri opštine na Severu koji je na snazi bio od 8. jula. Rad ugostiteljskih objekata produžen za sat vremena.
  • 25.09.2020
Brojne neregularnosti u OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu
OŠ „Braća Aksić“ u Lipljanu, prema tvrdnji pojedinih radnika, funkcioniše bez plana i programa za ovu školsku godinu, skoro polovina zaposlenih nema ugovore na neodređeno, a protiv njih troje je pokrenut postupak pošto su „bez odobrenja direktora izneli dosijee većeg broja radnika, van škole“. V.d. direktora Bogdanka Mirić poriče navedeno i dodaje da „nestručni drže stručne predmete“, te da „ne zna gde bi ti ljudi radili ako ih ona otpusti“.
  • 25.09.2020