Vesti
Društvo

Gračanica: Počeo poljoprivredni popis

Na teritoriji opštine Gračanica u toku je popis poljoprivrede koji se na Kosovu sprovodi po prvi put od 1960. godine. Popis je počeo 1. i trajaće do 20. novembra.
Gračanica: Počeo poljoprivredni popis
Obilazak jednog domaćinstva u Gračanici (Foto Kim)

Iz opštine Gračanica kažu da će se na ovaj način prikupiti pouzdani statistički podaci i uspostaviti baza podataka koja će pomoći razvoj poljoprivrednog statističkog sistema na Kosovu.

„Cilj popisa je da se vidi čime sve opština raspolaže, kojom obradivom površinom kao i koliko ima gazdinstava koji se bave poljoprivredom. Ovi podaci će se koristiti kako za statistiku, tako i za subvencije koje daju vlada i Evropska unija“, rekao je savetnik gradonačelnika Gračanice Ivan Tomić.

Podatke o imovinskom stanju domaćinstava ali i ostalih poljoprivrednih subjekata prikupljaju popisivači kojih ima 43 srpske i 7 albanske nacionalnosti. Kontrolori zatim prikupljene podatke prosleđuju dalje na obrađivanje.

Popis poljoprivrede sprovodi Agencija za statistiku zajedno sa Ministarstvom poljoprivrede. Podaci od meštana prikupljaće se do 20. novembra.Ostale vesti

Skoro rešenje za Gračanku? Jalovište i dalje problem
Najveći ekološki problemi u opštini Gračanica godinama su isti. Meštanima Lapljeg sela poslednjih pet, gorući problem predstavlja zagađena reka Gračanka. Opštinsko odeljenje urbanizma, planiranja i zaštite životne sredine, odlučilo je da Međunarodni dan zaštite životne sredine, ipak obeleži sadnjom cveća u dvorištu Doma kulture u ovom selu.
  • 05.06.2020
U Gračanici formirano komunalno preduzeće
Opština Gračanica nedavno je oformila Javno komunalno preduzeće – Ekologija.
  • 05.06.2020
Ombudsman: Snažnije zalaganje za zaštitu životne sredine
Danas je Međunarodni dan zaštite životne sredine. Institucija Ombudsman upozorava da se Kosovo suočava sa problemima sa vodom, zagađenjem vazduha, upravljanje otpadom, kontrolom buke. „Svi ti ekološki problemi godinama ostaju u skoro istoj fazi“, ističe ombudsman.
  • 05.06.2020
Nakrivljena bandera opasnost po meštane, KEDS ne reaguje
U ulici Kralja Milutina u Gračanici, u blizini kuće porodice Stojković, još pre više od dvadeset dana se nakrivio električni stub koj preti da padne u dvorište. Ova bandera može da izazove veliku opasnost i ugrozi živote gračaničke porodice. Iz KEDS-a ne reaguju, iako su više puta obavešteni o problemu.
  • 05.06.2020
“Ponižavajuća poruka nove Vlade”

Nova vlada Kosova koja se danas sastala po prvi put, poslala je “ponižavajuću i degradirajuću poruku srpskoj zajednici”, time što za srpske novinare, nije obezbedila prevod, kaže Anđelka Ćup.

  • 04.06.2020
Dvadesetak kamiona ušlo na Kosovo sa

Više od 20 kamiona sa srpkom robom ušlo je na Kosovo i Metohiju sa dokumentacijom na kojoj je označena kosovska državnost, preneo je RTS-u Adriatik Staviljeci, portparol carinske službe u Prištini.

  • 04.06.2020