Vesti
Društvo

Gračanica: Počela škola plivanja i vaterpola

Na bazenu „Hacijenda“ u Gračanici otvorena je škola plivanja i vaterpola. Stotinak mališana sa centralnog Kosova će narednih pet dana osnovne vežbe i stilove plivanja i vaterpola učiti od trenera sa Akademije sportova „Crvena zvezda“.

Gračanica: Počela škola plivanja i vaterpola
Škola plivanja i vaterpola na bazenu

Proslavljeni vaterpolista Nikola Rađen zajedno sa članovima Akademije sportova „Crvena zvezda“ će u narednih pet dana mališanima sa centralnog Kosova pokazati osnovne tehnike plivanja i vaterpola.

„Mi smo došli na ideju da pokrenemo Akademiju sportova Crvena zvezda i da ovo leto bude radno za nas. Jako smo ponosi i zadovoljni što imamo priliku da budemo u Gračanici i da radimo sa ovoliko mališana. Njih stotinak imaće priliku da u narednih pet dana uči tehnike plivanja i vaterpola, razdvojićemo ih u dve grupe, na starije i mlađe i svako dete imaće pravilan tretman i pažnju trenera koji rade ovde u kampu“, kazao je vaterpolista, Nikola Rađen.

On dodaje da svako dete ima pravo da se bavi sportom i da će im u narednih pet dana kroz ovu školu to omogućiti.

„Ovde smo došli da se svakom detetu posvetimo i damo priliku da jednog dana bude šampion ili da zaigra vaterpolo, ili da zapliva. Mislim da svako dete zaslužuje priliku, i to je naša ideje i ono čime želimo da se bavimo“.

Cilj škole plivanja i vaterpola je da postane tradicija u Gračanici i da se svakog leta organizuju treninzi na bazenu „Hacijenda“, ukoliko uslovi to budu omogućavali.

„Dogovor je da svako leto dolazimo ovde i radimo sa mališanima, zimi da mališani iz Gračanice dolaze u Beograd, gde će takođe raditi školu vaterpola i plivanja, kazao je Rađen“.

Treneri napominju da su kod dece prepoznali potencijal.

„Naš glavni cilj jeste da naučimo decu osnovnim stvarima kako bi mogli da se snalaze u vodi, kako bismo ih naučili osnovnim vežbama i stilovima plivanja“, naveo je koordinator Akademije vodenih sportova „Crvene zvezde“, Aleksandar Milojević.

„Vidi se da deca imaju potencijala, ali videćemo kako se snalaze, koliko i šta znaju. Vidimo da se lepo igraju sa loptom, znaju neke osnove, a mi ćemo to malo da doradimo“, dodao je Milojević.

Mališani će biti raspoređeni u dve grupe, na plivače i neplivače, ali i po starosnoj kategoriji, od 7 do 12, i od 13 do 17 godina. Oni su bili vidno raspoloženi i srećni zbog početka škole, ali i zbog činjenice da će ih u narednih nekoliko dana trenirati Nikola Rađen.

„Mislim da ću da naučim dobro da plivam“, rekla je Petra Popović.

„Očekujem da naučim da igram vaterpolo. Moj omiljeni igrač je Aleksandar Šapić“, kazala je Vasilija Ristić.

„Srećan sam zbog ove škole, znam da plivam i volim vaterpolo. Moj omiljeni igrač je moj brat“, kazao je Đorđe Dimić.

„Jako sam srećna što se otvorila ova škola i što će da nas uči Nikola Rađen, jako ga volim i ponekada gledam vaterpolo“, rekla je Tara Dimitrijević.

Prvom treningu prisustvovao je i predsednik Opštine Gračanica, Srđan Popović, ističući da će ovakvih aktivnosti biti i u budućnosti.

„Ovo je prelep prizor, pored svih ovih incidenata koji se dešavaju na Kosovu i Metohiji, Opština Gračanica je priredila nešto veličanstveno za mališane. Veoma mi je drago da se ovoliko dece prijavilo na Akademiju za vaterpolo. Mislim da će ovo mnogo značiti našoj deci, a mogu da obećam da ćemo ovakve aktivnosti organizovati i u budućnosti“, rekao je Popović i zahvalio se Nikoli Rađenu na organizaciji.

Po završteku škole, u nedelju uveče biće odigrana utakmica gde će svi učesnici kampa i škole imati prilike da pokažu stečene veštine tokom petodnevne škole plivanja i vaterpola.

 Ostale vesti

Kancelarija za KiM finansira uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči
Na zahtev meštana i opštine Orahovac u toku je uređenje puta ka seoskom groblju i crkvi u Velikoj Hoči, sa izgradnjom parkinga i pristupnog stepeništa, koje finansira Kancelarija za KiM.
  • 26.07.2021
Malim virtuozima potrebna nova harmonika
Jovanu i Nikoli iz Parteša, koji spadaju među najbolje mlade harmonikaše sa Kosova, su potrebni novi instrumenti.
  • 26.07.2021
Na Kosovu Dan žalosti zbog 10 poginulih u nesreći u Hrvatskoj
Predsednica Kosova Vjosa Osmani proglasila je ponedeljak za Dan žalosti u čast kosovskih građana koji su tragično izgubili život u jučerašnjoj saobraćajnoj nesreći u Hrvatskoj.
  • 26.07.2021
Uručene književne nagrade „Grigorije Božović“
U porti manastira Devine vode nedaleko od Zvečana danas su, nakon liturgije posvećene Presvetoj Bogorodici Trojeručici koju je služio vladika Teodosije, dodeljene nagrade Društva književnika Кosova i Metohije.
  • 25.07.2021
Merdare: Iz pravca centralne Srbije ka Kosovu zadržavanje sat vremena
Kolona vozila duga oko 150 metara formirana je na prelazu Merdare, iz pravca centralne Srbije ka Kosovu, navodi se na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova.
  • 25.07.2021
Koha: Revizor zabeležio niz prekršaja i u opštini Gračanica

Kancelarija državnog revizora (KDR) utvrdila je niz kršenja tokom revizije sprovedene u opštini Gračanica, prenosi Koha.

  • 24.07.2021