Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

Izgradnjom vodvodne mreže biće olakšano snabdevanje vodom meštanima Gračanice, Sušice i Novog Badovca, a ujedno se rade i dve nove linije ka Kišnici i Lapljem Selu, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.

Podeli ovaj članak sa:
  • Srđan Popović sa predstavnicima kompanije OSTAP (Foto Kim)
  • Izgradnja vodovodne mreže (Foto Kim)

Projekat u vrednosti od pet miliona evra realizuje Opština Gračanica u saradnji sa ministarstvom finansija Austrije i ministarstvom finansija Kosova.

Gradonačelnik Popović je podsetio koliko je dobro i neprekidno snabdevanje kvalitetnom vodom važno za građane.

“Svi smo svedoci da smo imali velikih problema sa vodosnabdevanjem, ove godine se to malo i popravilo. Očekujem da će u budnućnosti biti mnogo bolje. Juče smo potpisali ugovor sa regionalnom vodovodnom kompanijom u vezi izgradnje nove zgrade koja će poboljšati usluge našim meštanima. Isto tako, ubrzo počinjimo sa izgradnjom nove vodovodne mreže u mestima Radevo, Skulanevo i Lepina”.

Viši savetnik u austrijskoj kompaniji “Ostap” Milovan Moskaljov napomenuo je da se ovaj projekat radi već tri godine, ali da se zbog administrativnih problema kasnilo sa radovima.

“Sada, kada smo krenuli, neće biti zastoja. Planiramo da radove završimo u roku od dve godine. U međuvremenu, tačnije nakon godinu dana, počeće se sa drugom fazom radova da bi cela Gračanica bila pokrivena sa vodovodom”, rekao je Moskoljov.

Direktor Odeljenja za zaštitu životne sredine Dejan Jovanović napomenuo je da će u sklopu projekta, osim instalacije poptuno novih cevi, biti izgrađene “pumpne stanice, rezervoari za vodu i da više neće biti restrikcija”.

“Ovaj projekat se radi jer je postojeća mreža veoma stara. U samoj Gračanici, ali i u ostalim mestima, korišćene su azbestne cevi koje stvaraju velike troškove, ne samo opštini Gračanica već i regionalnoj vodovodnoj kompaniji”, naveo je Jovanović i dodao:

“Imaćemo primarnu i sekundarnu mrežu. Ukupna dužina primarne mreže je 31 kilometar. Korstiće se duktivne cevi, dok će sekundarna mreža biti ukupne dužine 17 kilometara i biće od polietilena”.

Za implementaciju ovog projekta zadužena je austrijska firma „Tirol“ i kompanija OSTAP.

Ostale vesti

© Copyright 2000-2013 Radio KIM. All Rights Reserved.
created by:   W3Industry izrada web sajta cms SEO

Vrh strane