Vesti
Društvo

Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda

Izgradnjom vodvodne mreže biće olakšano snabdevanje vodom meštanima Gračanice, Sušice i Novog Badovca, a ujedno se rade i dve nove linije ka Kišnici i Lapljem Selu, rekao je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.
Gračanica: Počela izgradnja novog vodovoda
Srđan Popović sa predstavnicima kompanije OSTAP (Foto Kim)

Projekat u vrednosti od pet miliona evra realizuje Opština Gračanica u saradnji sa ministarstvom finansija Austrije i ministarstvom finansija Kosova.

Gradonačelnik Popović je podsetio koliko je dobro i neprekidno snabdevanje kvalitetnom vodom važno za građane.

“Svi smo svedoci da smo imali velikih problema sa vodosnabdevanjem, ove godine se to malo i popravilo. Očekujem da će u budnućnosti biti mnogo bolje. Juče smo potpisali ugovor sa regionalnom vodovodnom kompanijom u vezi izgradnje nove zgrade koja će poboljšati usluge našim meštanima. Isto tako, ubrzo počinjimo sa izgradnjom nove vodovodne mreže u mestima Radevo, Skulanevo i Lepina”.

Viši savetnik u austrijskoj kompaniji “Ostap” Milovan Moskaljov napomenuo je da se ovaj projekat radi već tri godine, ali da se zbog administrativnih problema kasnilo sa radovima.

“Sada, kada smo krenuli, neće biti zastoja. Planiramo da radove završimo u roku od dve godine. U međuvremenu, tačnije nakon godinu dana, počeće se sa drugom fazom radova da bi cela Gračanica bila pokrivena sa vodovodom”, rekao je Moskoljov.

Direktor Odeljenja za zaštitu životne sredine Dejan Jovanović napomenuo je da će u sklopu projekta, osim instalacije poptuno novih cevi, biti izgrađene “pumpne stanice, rezervoari za vodu i da više neće biti restrikcija”.

“Ovaj projekat se radi jer je postojeća mreža veoma stara. U samoj Gračanici, ali i u ostalim mestima, korišćene su azbestne cevi koje stvaraju velike troškove, ne samo opštini Gračanica već i regionalnoj vodovodnoj kompaniji”, naveo je Jovanović i dodao:

“Imaćemo primarnu i sekundarnu mrežu. Ukupna dužina primarne mreže je 31 kilometar. Korstiće se duktivne cevi, dok će sekundarna mreža biti ukupne dužine 17 kilometara i biće od polietilena”.

Za implementaciju ovog projekta zadužena je austrijska firma „Tirol“ i kompanija OSTAP.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020