Vesti
Društvo

Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija

Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Deo deponije na pružnom prelazu između Preoca i Lepine (Foto Kim)

Na teritoriji opštine Gračanica ima preko 30 divljih deponija. Neretko se dešava da se nalaze i na privatnim posedima, pored puteva, čak i u neposrednoj blizini pružnog prelaza.

Na putu između Preoca i Lepine u poslednjih godinu dana napravljena je divlja deponije tik uz prugu. Ljudi koji svakodnevno tu prolaze automobilom kažu da je bacanje smeća na tom mestu višestruko opasno.

„Mnogo nam smeta, jer je nepregledno. Ne vidi se ništa kada prolazi voz, ne može da se prođe bezbedno“, rekao je Duško Todić.

„Ovo smeta svakome, ne samo meni. Smeta, ali opet bacaju. Trebalo bi Opština da nađe mesto na kome bi najbolje bilo da se odlaže smeće“, kazao je Tomislav Nedeljković.

Direktor Odeljenja javnih službi u opštini Gračanica Vladica Trajković je za RTV Kim kazao da je akcija uklanjanja divljih deponija počela juče (u četvrtak), te da ih je nekoliko već uklonjeno.

„Već su očišćene dve deponije. U Sušici, na putu ka crkvi sa leve strane, i preko puta škole. Nastavljeno je u Preocu, kod romske mahale. Danas se već čisti deponija između Preoca i Lepine, pošto su se meštani žalili da ima dosta smeća i da je taj deo nepregledan. Opština će, u zavisnosti od toga koliko će iznostiti troškovi i u odnosu na budžet, nastaviti čišćenje deponija i u ostalim naseljima“, kazao je Trajković.

Predsedavajući borda direktora JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević je istakao da određene deponije predstavljaju problem zbog veličine i da su potrebni ozbiljni resursi da se one uklone.

"Ono što ne uspe da ukloni Opština, nadam se da ćemo uspeti mi u narednom periodu", naveo je on.

„Mnogo bitnija stvar je da ih više ne pravimo jer će deponije nastajati svakoga dana, ukoliko građani ne shvate važnost prestanka njihovog stvaranja“, kazao je Dimitrijević.

Kada je u pitanju odlaganje smeća, Trajković je kazao da Odeljenje javnih službi u saradnji sa Odeljenjem inspekcije u Opštini Gračanica na sve načine pokušava da reši problem ilegalnog odlaganja otpada.

„Dešava se da, pored meštana opštine Gračanica, iz drugih opština dođu i istovare smeće na pojedinim lokacijama. Tako da smo i sa policijom pokušavali da pronađemo te počinioce, u odnosu na broj tablica vozila ili kamiona. Pisane su i kazne, međutim, javljaju se uvek novi slučajevi“, kazao je Trajković.

Javno komulano preduzeće „Ekologija“ se poslednjih dana aktivno bavi uređenjem zelenih površina, naveo je Dimitrijević.

„Vreme nam ne ide baš na ruku, teritorija opštine Gračanica je zaista velika, ima 17 naselja za koje smo mi nadležni i želimo da svako od tih nasilja ravnopravno posećujemo i uređujemo prema našim mogućnostima. Zbog kiše i sunca trava nemilosrdno raste, trudimo se da bar dva do tri naselja dnevno obiđemo i uredimo“, rekao je Dimitrijević.

Iz Odeljenja javnih službi i Javnog komunalnog preduzeća „Ekologija“ apeluju na građane da budu savesni i da „smeće ne bacaju gde stignu“.

S druge strane, iz Odeljenja inspekcije upozoravaju da će nesavesne građane neodgovorno bacanje smeća koštati do 100 evra po odlaganju.Ostale vesti

Na Kosovu manje zatvorenika nego u 2020.

U zatvorima i popravnim domovima na Kosovu trenutno je na izdržavanju kazne 1.430 osuđenika, što je 300 manje nego u istom periodu prošle godine, izjavio je direktor kosovske Kazneno-popravne službe Nehat Tači.

  • 24.01.2021
Svetosavski paketići za decu iz Osojana

Deca iz Osojana u opštini Istok dobiće ove godine za školsku slavu Svetog Savu, poklon paketiće Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji iz Banja Luke.

  • 24.01.2021
Kovid-19 na Kosovu izazvao nezaposlenost, siromaštvo, nasilje u porodici
Kovid-19 na Kosovu je doveo do rasta nezaposlenosti i siromaštva, gubitka prihoda, nesigurnosti na poslu, kašnjenja u obrazovanju, povećanog nasilja u porodici, poteškoća u pristupu uslugama reproduktivnog zdravlja i stagnacije u napretku ka rodnoj ravnopravnosti, pokazuje analiza agencija Ujedinjenih nacija.
  • 23.01.2021
Bujanovačke: Srbi i Albanci zajedno na vakcinaciji u Bujanovcu

Stanovnici Kosova, među kojima ima i Albanaca, vakcinišu se protiv koronavirusa u Domu zdravlja u Bujanovcu, prenosi portal Bujanovačke. Međutim, gradonačelnik Bujanovca Nagip Arifi demantovao je ove navode.

  • 22.01.2021
Počela dezinfekcija poplavljenih domaćinstava
Opština Gračanica u saradnji sa JKP “Ekologija” počela je sa dezinfekcijom nedavno poplavljenih mesta u cilju prevencije i suzbijanja eventualne pojave zaraznih bolesti. Nakon poplave, porodica Grbić iz Gornje Gušterice pokušava da pronađe način da ponovo stane na noge i osposobi restoran i svečanu salu koji su usled vodene stihije zatvoreni za posetioce.
  • 22.01.2021
Nastavnicima pri kosovskom sistemu od 2023. godine 13. plata
Premijer Kosova u tehničkom mandatu Avdulah Hoti kazao je na sastanku sa predstvnicima USONK-a (Ujedinjenog sindikata obrazovanja i nauke ) da će nastavno osoblje pri kosovskom obrazovnom sistemu počev od 2023. godine primati 13. platu.
  • 22.01.2021