Vesti
Društvo

Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija

Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Deo deponije na pružnom prelazu između Preoca i Lepine (Foto Kim)

Na teritoriji opštine Gračanica ima preko 30 divljih deponija. Neretko se dešava da se nalaze i na privatnim posedima, pored puteva, čak i u neposrednoj blizini pružnog prelaza.

Na putu između Preoca i Lepine u poslednjih godinu dana napravljena je divlja deponije tik uz prugu. Ljudi koji svakodnevno tu prolaze automobilom kažu da je bacanje smeća na tom mestu višestruko opasno.

„Mnogo nam smeta, jer je nepregledno. Ne vidi se ništa kada prolazi voz, ne može da se prođe bezbedno“, rekao je Duško Todić.

„Ovo smeta svakome, ne samo meni. Smeta, ali opet bacaju. Trebalo bi Opština da nađe mesto na kome bi najbolje bilo da se odlaže smeće“, kazao je Tomislav Nedeljković.

Direktor Odeljenja javnih službi u opštini Gračanica Vladica Trajković je za RTV Kim kazao da je akcija uklanjanja divljih deponija počela juče (u četvrtak), te da ih je nekoliko već uklonjeno.

„Već su očišćene dve deponije. U Sušici, na putu ka crkvi sa leve strane, i preko puta škole. Nastavljeno je u Preocu, kod romske mahale. Danas se već čisti deponija između Preoca i Lepine, pošto su se meštani žalili da ima dosta smeća i da je taj deo nepregledan. Opština će, u zavisnosti od toga koliko će iznostiti troškovi i u odnosu na budžet, nastaviti čišćenje deponija i u ostalim naseljima“, kazao je Trajković.

Predsedavajući borda direktora JKP „Ekologija“ Dejan Dimitrijević je istakao da određene deponije predstavljaju problem zbog veličine i da su potrebni ozbiljni resursi da se one uklone.

"Ono što ne uspe da ukloni Opština, nadam se da ćemo uspeti mi u narednom periodu", naveo je on.

„Mnogo bitnija stvar je da ih više ne pravimo jer će deponije nastajati svakoga dana, ukoliko građani ne shvate važnost prestanka njihovog stvaranja“, kazao je Dimitrijević.

Kada je u pitanju odlaganje smeća, Trajković je kazao da Odeljenje javnih službi u saradnji sa Odeljenjem inspekcije u Opštini Gračanica na sve načine pokušava da reši problem ilegalnog odlaganja otpada.

„Dešava se da, pored meštana opštine Gračanica, iz drugih opština dođu i istovare smeće na pojedinim lokacijama. Tako da smo i sa policijom pokušavali da pronađemo te počinioce, u odnosu na broj tablica vozila ili kamiona. Pisane su i kazne, međutim, javljaju se uvek novi slučajevi“, kazao je Trajković.

Javno komulano preduzeće „Ekologija“ se poslednjih dana aktivno bavi uređenjem zelenih površina, naveo je Dimitrijević.

„Vreme nam ne ide baš na ruku, teritorija opštine Gračanica je zaista velika, ima 17 naselja za koje smo mi nadležni i želimo da svako od tih nasilja ravnopravno posećujemo i uređujemo prema našim mogućnostima. Zbog kiše i sunca trava nemilosrdno raste, trudimo se da bar dva do tri naselja dnevno obiđemo i uredimo“, rekao je Dimitrijević.

Iz Odeljenja javnih službi i Javnog komunalnog preduzeća „Ekologija“ apeluju na građane da budu savesni i da „smeće ne bacaju gde stignu“.

S druge strane, iz Odeljenja inspekcije upozoravaju da će nesavesne građane neodgovorno bacanje smeća koštati do 100 evra po odlaganju.Ostale vesti

Pokrenuta prva srpska online prodavnica na Kosovu
"Kupuj sa Kosmeta" je prva srpska internet prodavnica pokrenuta na Kosovu.
  • 07.08.2020
Kiša ne prestaje. Da li preti opasnost od poplava?
Dugotrajna i jaka kiša treći dan pada na teritoriji Kosova. “Situacija na Kosovu trenutno nije povoljna“, izjavio je za RTV Kim profesor meteorologije Sulj Tahir Suljaj.
  • 06.08.2020
Danas se obeležava Dan rudara
Dan rudara obeležava se u znak sećanja na 6. avgust 1903. kada su se rudari Senjskog rudnika štrajkom izborili za povratak na posao trojice otpuštenih kolega. U rudarskom sektoru u Srbiji radi oko 29.000 ljudi, a ovaj sektor čini jednu od okosnica srpske ekonomije. U RHMK "Trepča“ u Leposaviću i Zvečanu, sada je radno angažovano oko 1.200 radnika, a broj zaposlenih je oko 2.400.
  • 06.08.2020
Snažno nevreme pogodilo Pećki okrug
Snažni pljuskovi i udari vetra praćeni gradom, pogodili su rano juče opštine Peć, Istok i Klina. U pojedinim delovima opštine Istok i Klina vetar je bukvalno odneo pomoćne objekte u povratničkim selima a grad je uništio bašte i useve.
  • 06.08.2020
Zbrinute životinje iz naselja „Bergen“ u Ugljaru
Životinje koje uzgajao nedavno preminuli veterinar Milan Pualić iz naselja „Bergen“ u Ugljaru, zbrinute su i udomljene, saznaje RTV Kim.
  • 05.08.2020
Brnabić najavila otvaranje PCR laboratorije u Severnoj Mitrovici

Premijerka Ana Brnabić je na konferenciji za medije najavila devet lokacija za moguće nove PCR laboratorije uključujući i Severnu Mitrovicu, prenosi Tanjug.

  • 05.08.2020