Vesti
Društvo

„Gračanica otvorenog srca“

Uoči dočeka Nove godine po Julijanskom kalendaru, danas je na Trgu Oslobodiocima u Gračanici, po drugi put, organizovana humanitarna manifestacija pod nazivom „Gračanica otvorenog srca“.
„Gračanica otvorenog srca“
„Gračanica otvorenog srca“ (Foto Kim)

U centru Gračanice privode se kraju poslednje pripreme pred doček Nove godine po Julijanskom kalendaru. Postavljena je bina za večerašnji koncert, a pripremaju se i vo na ražnju, kuvano vino i rakija.

Pre početka tog događaja, za mališane je pripremljena manifestacija “Gračanica otvorenog srca”. Postavljen je  štand na kome se prodaju “crveni klovnovski nosevi” kojima se najviše raduju mališani. Sredstva prikupljena od prodaje biće donirana u humanitarne svrhe. Deca i roditelji su u prilici da uživaju uz muziku, kao i da se fotografišu sa Deda Mrazom.

„Najviše mi se dopada Deda Mraz. Dobila sam novogodišnji poklon od mame i tate. Moja novogodišnja želja je da odlično položim peti razred“, kazala je Ema Karodolami.

„Ovde je danas mnogo lepo. Najviše mi se dopada Deda Mraz“, istakla je Anita Radić.

„Ovde je mnogo lepo, lepo je organizovano. Bio sam i prošle godine, sada je i bolje. Nosiće kupujem, večeras cu biti ovde na trgu“, kaže Ognjen Jovanović.

„Ova manifestacija je vrlo lepa. Tu je i Deda Mraz što veoma usrećuje decu. Večeras će narod da proslavi pravoslavnu Novu godinu na trgu uz posluženje i muziku. Narod će se razveseliti. Našu staru Srpsku Novu godinu i treba više da slavimo“, kazao je roditelj Zoran Ilić.

Direktor Odeljenja za zdravstvo i socijalnu zaštitu u Opštini Gračanica Aleksandar Popović napominje da je ovo druga godina zaredom kako organizuju ovu akciju.

„Sav prihod od prodaje ovih malih nosića, koji koštaju samo jedan evro, idu u humanitarne svrhe. Prošle godine je sakupljan novac za lečenje jedne male devojčice koja se hvala Bogu izlečila. Ove godine još uvek nismo odlučili kome će ići sav prihod, što ćemo u međuvremenu odlučiti. Ići će onima kojima je to najpotrebnije u ovom trenutku“, kazao je on.

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović poželeo je svim građanima puno zdravlja, sreće i veselja.

„Mi svake godine ubacujemo neke nove sadržaje u samu proslavu Srpske Nove godine. Prošle godine smo krenuli sa manifestacijom „Gračanica otvorenog srca“, isto tako imamo i Deda Mraza. Ove godine ćemo isto napraviti jednu žurku za klince, tako da interesovanje nije tako malo. Ništa ne može da kupi toliko sreće i radosti kao dečiji osmeh, svakako deca su naša budućnost na ovim prostorima. Ono što je dosta bitno je da našu tradiciju ne smemo da zaboravimo i proslava pravoslavne Nove godine, tj. Srpske Nove godine, kako je mi ovde zovemo, svakako ima utemeljenje na ovim prostorima. Mogu da vidim da to našem narodu mnogo znači jer svake godine imamo sve više i više ljudi na trgu“, kazao je Srđan Popović.

Meštani Gračanice i okolnih sela večeras će uz posluženje moći da uživaju u koncertu Slobe Radanovića. Program će početi u 21 čas nastupom mladog pevača iz Gornje Gušterice Zorana Simića.

Za sve meštane opštine Gračanica, ali i Babinog Mosta, Plemetine, Prilužja koji žele da novogodišnju noć provedu na gračaničkom trgu biće organizovan prevoz.

 Ostale vesti

Nov predmet za prvačiće
Od septembra đake prvake očekuje novi nastavni predmet pod nazivom Digitalni svet.
  • 25.05.2020
Gračanica: Počela isplata od 100 evra
Danas je počela isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili. U Gračanici ispred pošte nije primećen veliki broj ljudi. Sa druge strane, ispred Komercijalne banke zatekli smo meštane koji su došli da podignu pomoć, koja je u toku prošle nedelje uplaćena na račune penzionera i korisnika socijalne pomoći.
  • 25.05.2020
Psihološkinja Đurđica Kazić rekla je u emisiji „Slobodno srpski“ da je sasvim izvesno da će pandemija koronavirusa ostaviti određene posledice po psihičko zdravlje jednog broja ljudi.
  • 25.05.2020
Građani uhapšeni za vreme pandemije neće biti procesuirani
Svi oni građani koji su uhapšeni zbog kršenja uredbe Vlade Kosova da ograniči kretanje tokom pandemije neće biti procesuirani.
  • 24.05.2020
Deca sa KiM najzadovoljnija i najaktivnija
Deca sa Kosova i Metohije su najzadovoljnija svojim zdravljem, najzadovoljnija kvalitetom svog života i najviše fizički aktivna, rekla je dr Višnja Đorđić sa Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Novom Sadu, predstavljajući analizu zdravstvenih navika učenika osnovnih i srednjih škola u uslovima vanrednog stanja.
  • 24.05.2020
Isplata od 100 evra počinje sutra
Isplata novčane pomoći u iznosu od 100 evra, u dinarskoj protivvrednosti, za sve građane koji su se prijavili telefonom ili preko sajta idp.trezor.gov.rs počinje sutra, u ponedeljak 26. maja.
  • 24.05.2020