Vesti
Društvo

Gračanica: Održana Vidovdanska svečana sednica

U velikoj sali Doma kulture "Gračanica" održana je svečana Vidovdanska sednica. "Vidovdan je naša opomena da je Kosovo i Metohija dom svih Srba koji ovde žive, koji dolaze i koji mu se uvek vraćaju", rekao je predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović.

Gračanica: Održana Vidovdanska svečana sednica
Vidovdanska svečana sednica (Foto Kim)

Svečana sednica počela je intoniranjem himne "Bože pravde" koju su izveli nastavnici Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović kazao je da je čast danas biti u Gračanici "na Kosovu i Metohiji na mestu stradanja kosovakih junaka, ne samo na boju na Kosovu, već i novijoj posleratnoj istoriji".

"Manastir Gračanica sedam vekova čuva identitet srpskog naroda i srpske crkve i ostaje naš bedem oko koga se uvek sabiramo, tražeći nadu u bolje sutra. I danas na Vidovdan, posle više od 630 godina istom snagom i verom svaki Srbin pojedinačno brani pravo naživot i opstanak, brani ga crkva. Vidovdan je naša snaga da ne zaboravimo naše žrtve, da sačuvamo i gradimo domove, da damo šansu svakom mladom čoveku", rekao je Popović.

On je dodao da je Vidovdan temelj tradicije srpskog naroda i crkve.

"Vidovdan je i naša opomena da je Kosovo i Metohija dom svih Srba koji ovde žive, koji dolaze i koji mu se uvek vraćaju. Vidovdan je temelj tradicije srpskog naroda i crkve. Da se na taj način odipremo otimanju, falsifikovanju ili kaljaju srpstva, ovo je mesto velikih stradanja. Preživeo je naš narod i progone i pogrome, ali želja za povrtakom i spaljenim domovima nije nestajala", kazao je Popović.

U ime Privremenog organa Opštine Priština prisutnima se obratila direktorica Narodne biblioteke Brankica Kostić, koja je rekla je da joj je velika čast da govori o Vidovdanu.

"Od onog prvog Vidovdana 1389. godine do današnjeg Vidovdan traje i mi trajemo sa njim, jer je Svetosavlje odredilo Kosovski zavet, a oni su odrednica naše identiteta. Mogli smo se kroz vekove trajanja sporiti i svađati oko bilo čega, ali oko Vidovdana nikada, istinu vidimo svi, tim slikama koje smo genima primili, koje nam se prikazuju svaki put kada nam neko dirne u očiji vid, u Vidovdan, u Kosovo", rekla je Kostićeva.

Gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić koji povodom Vidovdana boravi u Gračanici istakao je da je Vidovdan praznik za sve Srbe koji žive ne samo na Kosovu već i u centralnoj Srbiji, Crnoj Gori i širom Evrope i sveta.

"Na ovaj veliki hrišćanski praznik treba svi zajedno da se okupimo na Kosovu gde se 1389. godine dogodio boj između Srbije i Turske, a pored toga od osobitog značaja je da ove godine kada se obeležava sedam vekova svetinje, manastira Gračanice da svi budemo ovde. Mislim da je ovo preiod godine kada ne treba da razmišljamo o materijalnim bogatstvima, kada treba da zaboravimo na različite sukobe. Sada treba da se svi ovde saberemo u mislima i duhovnoj strani našeg života", rekao je Terzić i izrazo nadu da će saradnja između grada Kraljeva i Gračanice postati snažnija.

Program obeležavanja Vidovdanske svečane sednice upotpunile su učenice Muzičke škole "Stevan Mokranjac" koje su izvele numere "Zaspo Janko" i "Srce mi boluje" uz klavirsku pratnju svog nastavnika Nemanje Đorđevića.

Sednici su prisustvovali i sekretar Eprhije raško-prizrenske Saša Mitrović, predsednik Privremenog organa grada Prištine Ljubinko Karadžić, direktori i odbornici u Opštini Gračanica, direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić i direktorka Doma zdravlja Mirjana Dimitrjević, predstavnici Kancelarije za Kosovo i Metohiju, direktori škola i građani.Ostale vesti

Škole u kojima se glasa sutra neće raditi

Škole u srpskim sredinama na centralnom Kosovu u kojima se obavlja glasanje na kosovskim lokalnim izborima, sutra neće raditi.

  • 17.10.2021
Organizatori festivala
Festival "Mirdita, dobar dan" pružio je snažnu solidarnu podršku novinaru Nove.rs Peru Jovoviću, koji je poslednjih dana meta napada i pretnji zbog izveštavanja sa festivala iz Prištine, rekli su organizatori.
  • 16.10.2021
Deca sa Kosova u poseti Banja Luci
U prostorijama Gradske uprave u Banja Luci upriličen je prijem za decu sa Кosova i predstavnike humanitarne organizacije "Majka devet Jugovića" i Srbskog sobranja "Baštionik".
  • 16.10.2021
Problem sa strujom u Lepini i Radevu, KEDS ne reaguje
Više do 20 domaćinstava u Lepini treći dan ima problem u snabdevanju električnom energijom, a njihovu nevolju sa slabom strujom od jutros dele i meštani Radeva.
  • 16.10.2021
“Slepi mogu sve”

Slepi i slabovidi širom sveta obeležavaju 15. oktobar kao “Dan belog štapa” sa ciljem da javnosti približe činjenicu da oni, poput svih ostalih, mogu da žive i rade samostalno i da doprinose zajednici. Savez slepih Srbije i Međuopštinska organizacija Priština (sa privremenim sedištem u Gračanici), pored zaštite prava slepih i slabovidih ljudi, rade i na njihovom ekonomskom osnaživanju.

  • 15.10.2021
Problem sa strujom u Lepini, u Gračanici kvar na vodovodnoj mreži
Više od 20 domaćinstava u Lepini već drugi dan ima problem u snabdevanju električnom energijom. Meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca od sinoć su ponovo bez vode.
  • 15.10.2021