Vesti
Društvo

Gračanica: Održana Vidovdanska svečana sednica

Predstavnici Opštine Gračanica i Skupštine grada Prištine sa privremenim sedištem u Gračanici održali su zajedničku Vidovdansku sednicu povodom godišnjice Kosovske bitke. "Ovo današnje vidovdansko okupljanje je deo nade u opšti uspeh i opstanak", poručio je gradonačelnik Gračanice Srđan Popović.
Gračanica: Održana Vidovdanska svečana sednica
Sa svečane sednice (Foto Kim)

Sednica je održana u velikoj sali Doma kulture "Gračanica" i započela je intoniranjem himne "Bože pravde" koju su izveli članovi hora Muzičke škole "Stevan Mokranjac".

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović je kazao, da danas 631 godinu nakon Kosovske bitke nema većeg ponosa nego biti na Kosovu.

"Ta bitka je bez obzira na vekove koji su prošli opredila našu sudbinu i naše opredeljenje. Ona po svom duhovnom sadržaju i etičkim principima i danas utiče na naše živote. Zato danas nije pogrešno reći da je podvig Kneza Lazara i kosovskih mučenika učinio da mi postojimo na ovom mestu velikih zbivanja i nesigurnosti. Sa takvom svešću i pristupom možemo zaključiti i da je ovo današnje vidovdansko okupljenje deo nade u opšti uspeh i opsatank", kazao je Popović.

Prisutnima se obratio sekretar Eparhije raško-prizrenske otac Saša Mitrović koji je kazao da nisu izgubljena tela kosovskih mučenika, "od osvećenih tela njihovih, osvećena je sva kosovska zemlja", te da je ljubav suštinsko svojstvo Vidovdana.

"Vidovdan je najveća grobnica hrišćanskih mučenika poginulih u jendom danu, tako kao što svečari slave dan smrti svoga sveca, tako i mi Srbi proslavljamo Vidovdan. Mi slavimo, ne armiju pobeđenih već pobednika, ne mrtve, nego žive. To je najveža slava srpskoga naroda i ona se nikada ne sme zaboraviti. Zasejano dobro seme Svetim Savom, bogato je uzrelo i uzabrano na Kosovu ravnom, to nije jedina Hristova i Savina žetva u našoj prošlosti, ima ih još velikih i bogatih", neveo je otac Saša u besedi.

"Govoriti o Vidovdanu u Gračanci, na Kosovu i Metohiji, živeti Vidovdanom svaki dan, sveta je dužnost, zavet i zaveštanje", istakla je direktorka Narodne biblioteke u Gračanici Brankica Kostić.

"Vidovdan nije samo datum u kalendaru, Kosovo nije samo parče zemlje i tek jedna tačka na kugli zemaljskoj. Vidovdan je svetkovina, zavet, hod časti. Ali Vidovdan je i opasan datum ukoliko zaboravimo na izvornost njegove veličine. To je opomina da su Svetosavlje i Kosovski zavet odrednice našeg identiteta. Traje Vidovdan vekovima, a ipak je to treptaj vremena, traje u veličini našeg kolektivnog pamćenja", istakla je Kostićeva.

Sednici su prisustvovali i predsednik Privremenog organa grada Prištine Ljubinko Karadžić, direktori u Opštini Gračanica, direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić, direktor Doma zdravlja u Donjoj Gušterici Zvonimir Stašević, direktori škola i građani.Ostale vesti

Beograd: Protesti ispred Skupštine, policija bacila suzavac
Nekoliko hiljada ljudi protestuje ispred Skupstine Srbije zbog najavljenih mera radi sprečavanja širenja korona virusa i trodnevnog policijskog časa i uzvikuju „lopovi“ i „izlazite napolje“.
  • 07.07.2020
Četiri opštine na severu Kosova od večeras u karantinu
Zbog pogoršane epidemiološke situacije i povećanog broja slučajeva infekcije virusom korona, Krizni štabovi četiri opštine na severu Kosova doneli su odluku o zabrani kretanja i stavljanju u karantin ove opštine. Odluka stupa na snagu večeras.
  • 07.07.2020
Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020