Vesti
Društvo

Gračanica: Održana manifestacija „Najjače vaskršnje jaje“

Šesto po redu takmičenje “Najjače vaskršnje jaje” održano je drugog dana Vaskrsa na platou Doma kulture Gračanica. Pobednici takmičenja su Vanja Dimitrijević i Saša Živić.

Gračanica: Održana manifestacija „Najjače vaskršnje jaje“
Manifestacija 'Najjače vaskršnje jaje' (Foto Kim)

Nakon dvogodišnje pauze zbog pandemije koronavirusa ponovo je održana ova manifestacija koja okuplja veliki broj takmičara i meštana centralnog Kosova. Nakon što su jaja osveštana ispred manastira Gračanica, takmičenje je održano u dvorištu Doma kulture.

Manifestaciju je otvorila predsednca Opštine Gračanica Ljiljana Šubarić.

“Proslavljamo najveći hrišćanski praznik koji predstavlja simbol slobode i večnog života u miru i sreći. Nadam se da su vam srca puna ljubavi i blagoslova, jer slavimo dan kada je pobedila ljubav, dan kada smo pobedili smrt", istakla je Šubarićeva.

U takmičarskom programu je učestvovalo više od 70 ljudi, koji su bili podeljeni u dve grupe, onih do 15 godina starosti, kao i stariji od 15 godina.

Prvo mesto za „Najjače Vaskršnje jaje“ u grupi do 15 godina osvojio je Vanja Dimitrijević iz Gračanice.

„Ovo mi je prvi put da se takmičim i jako sam srećan što sam osvojio ovu nagradu. Prijavljivaću se i narednih godina, a jaje sam birao na osnovu veličine. Izabrao sam najmanje“,  kazao je Vanja.

U grupi od 15 godina pa naviše nagradu je osvojio Saša Živić.

„Nisam očekivao pobedu, najviše sam se prijavio zbog svojih ćerkica. One su htele da učestvuju, pa sam i ja. Srećan sam zbog svoje pobede. Takmičio sam se prvi put, a jaje nisam ni birao. Supruga nam je dala tri, a ja sam uzeo ono koje je ostalo. Nagrada mi znači više zbog dece, nego zbog mene“, istakao je on.

Nakon primljenih nagrada, Dimitrijević i Živić su pojeli pobednička vaškršnja jaja.

Organizator manifestacije “Najjače Vaskršnje jaje” je Ljubomir Maksimović, učitelj u penziji iz Gračanice. Masimović je i ove godine dodelio zahvalnice predstavnicima lokalnih medija, među kojima je RTV Kim.

„Zahvaljujem se institucijama i medijima koji su propratili ovaj događaj jer ovo je bit srpskog indetiteta povodom najvećeg hrišćanskog praznika, Vaskrsa. Hvala organizacijama Eparhije raško-prizrenske, hvala institucijama, hvala dobitnicima i svim učesnicima“, rekao je Maksimović.

On je izrazio nadu da će se ova manifestacija održavati i narednih godina.

„Ja sam organizator ove manifestacije u Gračanici, koja se inače pored našeg sela organizuje se i u Mokrinu i Ranilugu. Događaj je protekao uz bogat kulturni program, i nadamo se da ćemo se sledeće godine skupiti u još većem broju sa još više uspeha.

Pored manifestacije za „Najjače Vaskršnje jaje“ organizovan je i likovni konkurs za najlepše naslikano vaskršnje jaje za predškolce kao i učenike osnovnih  škola, a slikarka Maja Todić je izabrala pobednike.Ostale vesti

KFOR donirao fotonaponske panele za ambulantu u Osojanu
Italijanski vojnici KFOR-a, regionalne komande Zapad, donirali su sistem fotonaponskih panela za ambulantu u Osojane.
  • 24.06.2022
Karadžić: Meštani Lapljeg Sela i Preoca najavljuju proteste zbog reke
Problemi koje meštanima opštine Gračanici stvaraju jalovina i smrad iz reke Gračanke danas su bili tema vanredne sednice SO Gračanica. Odbornik Ljubiša Karadžić kazao je da su meštani Lapljeg Sela i Preoca spremni na proteste. 
  • 24.06.2022
Studijski programi na Učiteljskom fakultetu u Leposaviću sve atraktivniji
Učiteljski fakultet Univerziteta u Prištini sa sedištem u Leposaviću ove godine upisuje novu generaciju studenata na osnovnim, master i doktorskim studijama.
  • 24.06.2022
Zubin Potok: Meštani sela Kovače 20 godina kubure sa strujom
Domaćinstva u selu Kovače u opštini Zubin Potok, već se godinama suočavaju sa problemom slabog napona električne energije. Prema rečima meštana, struja je toliko slaba da osnovni električni aparati vrlo često ne mogu da se koriste.
  • 24.06.2022
Polaganje završnog ispita
Iz Vlade Srbije je saopšteno da su Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Kancelarija za IT i eUpravu obavili sve pripreme za polaganje završnog ispita na kraju osnovnog obrazovanja, koji će se za osmake održati 27, 28. i 29. juna.
  • 23.06.2022
Tviter tesira beleške od 2.500 reči
Društvena mreža Tviter isprobava novu funkciju koja omogućava korisnicima blogovanje u dužem formatu do čak 2.500 reči, koja se zove Tviter beleške (Twitter notes), javlja Bi-Bi-Si (BBC).
  • 23.06.2022