Vesti
Društvo

Gračanica: Održana književna radonica „Čuvam jezik, lepo pišem“

Cilj književne radionice održane u Domu kulture bilo dodatno je približavanje poezije, čitanja i pisanja deci. "Nema naroda, bez jezika. Čuvanjem jezika, očuvaćemo i naše pismo, ćirilicu", kazao je pesnik i predavač Aca Vidić.
Gračanica: Održana književna radonica „Čuvam jezik, lepo pišem“
Polaznici književne radionice (Foto Kim)

Književna radionica je trajala od 12. do 18. oktobra, a učesnici su bili učenici osnovnih škola sa teritorije opštine Gračanica, uzrasta od 10 do 15 godina.

Budući pisci kažu da su naučili nove stvari, ali i da je u pisanju najbitnija originalnost.

„Naučila sam puno različitih stvari o pisanju, pisali smo sastave i pesme, a imali smo i grupne radove. Učili smo kako da budemo originalni. Bilo je super i brzo je prošlo“, kazala je Teodora Filić.

„Radionica je ispunila sva očekivanja, dobro je društvo. Učili smo o originalnosti, iskrenosti, da sami sebi tražimo greške i ispravljamo ih. Da budemo bolji, svoji i jedinstveni“, rekla je Jovana Pavić.

„Na ovoj radionici sam naučila nešto novo, nešto što nisam znala pre nje. Naučili smo kako da pišemo teme. Dopalo mi se i to što sam pored pisanja upoznala i nove prijatelje“, navela je Anica Trajković.

Sa polaznicima su radili istaknuti pesnici Aca Vidić i Radisav Milić. Oni su se složili da su imali jako talentovanu grupu.

„Mi smo posejali jedno literarno seme radi kreacije i talenta dece koja žive na ovom području, u Gračanici i okolini, gde bi se to seme zametnulo i izraslo u plemenitu i zdravu biljku i napravilo od njihovih talenata buduće velike pisce. Time je napravljena idealna harmonija i idealna mogućnost da sačuvamo jazik, jer nema naroda bez jezika. Ako ne očuvamo jezik, nećemo očuvati ni narod. Čuvanjem jezika očuvaćemo i naše pismo ćirilicu, kao primarno pismo našeg jezika, a samim tim i nacionalnu kulturu i umetnost“, kazao je pesnik Aca Vidić.

„Cilj ove radonice je sadržan u samom naslovu. Ideja Doma kulture Gračanica je bila da deci sa ovog prostora, koja imaju verovatno veću potrebu nego deca iz centralne Srbije da sačuvaju svoj jezik, pamćenje i tradiciju, pruže mogućnost da kroz susret sa književnicima koji imaju stvaralačkog iskustva postignu najbolji mogući rezultat, za što manje vremena, upravo na očuvanju jezika, učenju osnovnih tehnika stilova pisanja. Trudili smo se da ono što ovde uče nije ono što dobijaju u školi“, istakao je pesnik Radisav Milić.

Polaznicima dečije književne radionice, kojih je bilo oko 70, su po završetku radionice dodeljene diplome.Ostale vesti

Vlada Kosova donela odluku o ukidanju određenih mera
Odlazeći premijer Kosova Aljbin Kurti i vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia saopštili su danas na konferenciji za štampu odluke donete na sednici Vlade Kosova u vezi sa ublažavanjem mera uvedenih zbog sprečavanja širenja koronavirusa.
  • 31.05.2020
Od ponedeljka se otvaraju svi prelazi i ukidaju epidemiološke mere
Novo ublažavanje mera na Kosovu, koje su donete u borbi protiv širenja koronavirusa, može se očekivati danas u 18 sati za kada je zakazan sastanak u kosovskoj vladi, a očekuje se da će nove mere doneti otvaranje prelaza, vrtića, obdaništa, škola, kafića i restorana, prenosi Koha.
  • 31.05.2020
Novi protesti meštana Štrpca zbog izgradnje MHC
Meštani Štrpca i okolnih sela, njih oko 300, protestovali su danas zbog nedavne izjave direktora „Matkos grup“ Ljabinota Vitije da ova komapnija ima sve potrebne dozvole za izgradnju mini-hidrocentrale kod mesta „Obe reke“ i drugim lokacijama na Brezovici.
  • 31.05.2020
Sa Merdara vraćen kamion iz centralne Srbije
Sa administrativnog prelaza Merdare jutros je vraćen kamion sa robom iz centralne Srbije, potvrđeno je RTS-u. To praktično znači da je počela primena novih mera koje je donela kosovska Vlada.
  • 31.05.2020
Od 1. juna normalizacija međugradskog saobraćaja
Gradski i međugradski prevoz biće normalizovani sa početkom treće faze ublažavanja mera, dok će pravilnik o obavezama prevoznika, kao i putnika biti objavljen na dan stupanja na snagu nove faze 1. juna, potvrdio je za KoSSev portparol kosovskog ministarstva zdravlja, Faik Hoti.
  • 30.05.2020
Javni puls: Problemi isti, ali raste poverenje u institucije
Najveći probelemi na Kosovu su nezaposlenost, korupcija i siromaštvo, smatraju građani Kosova.
  • 30.05.2020