Vesti
Društvo

Gračanica: Održan komemorativni skup posvećen novinaru Nikoli Beševiću

U Domu kulture "Gračanica" održan je komemorativni skup posvećen nedavno preminulom novinaru i likovnom stvaraocu Nikoli Beševiću. Kolege i prijatelji Beševića pamte kao veselog, iskrenog čoveka koji je beskrajno voleo svoj posao.
Gračanica: Održan komemorativni skup posvećen novinaru Nikoli Beševiću
sa komemorativnog skupa (Foto Kim)

Nikola Bešević je svoj profesionalni život posvetio novinarstvu, a najduže je radio u redakciji lista „Jedinstvo“ gde je uređivao Кulturnu rubriku. Posebno je pratio tokove na savremenoj slikarskoj sceni i pratio rad slikara Кosova i Metohije pišući o njima, govoreći na izložbama i podržavajući njihov rad i u posleratnim periodu.

Komemorativnom skupu prisustvovali su porodica, prijatelji i kolege koji su na početku minutom ćutanja odali počast nedavno preminulom novinaru.

Njegova supruga, takođe novinarka Armenija Bešević se kroz suze zahvalila prisutnima i organizatorima komemorativnog skupa.

"Mislila sam da sam jaka, ali sada vidim da sam slaba. On me je uvek bodrio, `ti možeš`. On nikako nije mogao da prihvati kako su išle stvari, bio je jako iskren i nikada mu novac nije bio bitan", kazala je Armenija.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kazao je da Nikolu pamti kao veselog, iskrenog čoveka koji je beskrajno voleo svoj posao.

"Prištine je bila njegov život, on je tamo ostao ovih 19 godina, to je bila njegova ljubav, ali to je bio i njegov pakao pretpostavljam. On se osećao obaveznim i dužnim da šalje informacije sa celog Kosova, time je inficirao i Armeniju i oni su zajedno ginuli za to, da pošalju informaciju, da urade nešto za svoje redakcije u Beogradu", kazao je Brajović i dadao da je Nikola zaslužio svoje mesto u srpskom novinarstvu.

"Ako bih u jednoj rečenici okvalifikao novinara Nikolu Beševića, mogao bih slobodno da utvrdim da je Nikola Bešević vrlo neobična pojava u srpskom novinarstvu na KiM", kazao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.

"Pojavivši se na kosovsko-metohijskom novinarskom nebu i obrevši se u redakciji `Jedinstva` osamdesetih godina kada je to nebo već bilo premreženo razvijenim i već nacionalno uobličenim medijima, i na srpskom i na albanskom i na turskom jeziku, Bešević je u to nebo ušao kao na otvorena vrata i vrlo brzo postao jedna od najsvetlucavijih zvezda, zvezda koja je za kratko vreme zasijala punim sjajem", na ovaj način je Jevtić opisao profesionalni život Nikole Beševića.

O Beševiću je govorila i novinarka Momirka Čanković, koja je imala prilike da u "Jedinstvu" blisko sarađuje sa njim.

"On je pre svega fantastično poznavao svoj posao i kao takav nije imao nimalo sujete u sebi. Od takvog čoveka ste samo mogli da učite, apsolutno ništa drugo", kazala je Čankovićeva prisećajući se momenata iz tog perioda.

"Jedan grad sačinjavaju duhovi ljudi, duh Nikole Beševića je bio fokusiran na slikarstvo i na praćenje slika", kazao je novinar Živojin Rakočević.

"Na praćenje jedne ozbiljne slikarske škole, na praćenje ljudi kojima je on posvetio svoj život, svoju ljubav za slikarstvo i svoj talenat i duboki osećaj slikarstva. Važno je da znamo koliko je podstreka dao ljudima posle rata u osnivanju malih slikarskih škola. Te naše životne slike su stalne i bliske tom slikarstvu apsurda i apsurdnog života koji smo mi živeli", istakao je Rakočević i izlaganje završio rečenicom iz jednog od poslednjih Beševićevih tekstova:

"Ljubav jeste jedna hemija koja može da ima ekspresivni zvuk".

 Ostale vesti

Vladika Teodosije vraćen sa Jarinja, nisu mu dali da prenese med za manastir

Vladika Raško-prizrenski Teodosije vraćen je sinoć sa punkta Jarinje, pošto mu službenici kosovske carinske službe nisu dozvolili da prenese dve kante meda za manastir Gračanicu.

  • 14.08.2020
Nastavljeni radovi na putu Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira
I pored vrlo eksplicitne zabrane gradnje magistralnih i tranzitnih puteva kroz specijalne zaštićene zakone u kosovskom zakonu o Specijalnim zonama, nedvosmislenog stava Saveta za implementaciju ovog zakona i stava međunarodnih predstavnika na Kosovu da je gradnja magistralnog puta Dečani-Plav kroz zaštićenu zonu manastira protivzakonit akt, lokalne kosovske vlasti u Dečanima, uz podršku nadležnih u Prištini, krenule su ovih dana sa intenzivnim radovima unutar zaštićene zone, saopšteno je iz Eparhije Raško-prizrenske.
  • 14.08.2020
Produženo kretanje na severu Kosova

Građani severa Kosova od danas će moći da se kreću sat i po vremena duže, potvrdio je za Radio Kontakt Plus, portparol Kosovske policije za region Sever, poručnik Branislav Radović.

  • 13.08.2020
Detaljan plan nastave u srednjim školama
Ministarstvo prosvete pripremilo je za srednje škole dva modela nastave po kojima može da se realizuje planirani program - nastava po kombinovanom modelu i nastava na daljinu. U učionicama će biti najviše 15 đaka, svaki će sedeti sam u klupi, a biće obustavljene sve aktivnosti kod kojih je moguće pojačano stvaranje aerosola.
  • 12.08.2020
Karačevo: Protest stanovnika protiv ulaska srpske žandarmerije
Stanovnici Karačeva protestovali su danas protiv ulaska srpske žandarmerije u to selo.
  • 12.08.2020
Gračanica: Šetnja na Međunarodni dan mladih
Nevladina organizacija “Centar manjinske zajednice“ organizovala je šetnju od centra Gračanice do manastira sa parolama povodom Međunarodnog dana mladih, a glavni cilj akcije je bio ukazivanje na loš položaj mladih na teritoriji opštine Gračanica.
  • 12.08.2020