Vesti
Društvo

Gračanica: Održan komemorativni skup posvećen novinaru Nikoli Beševiću

U Domu kulture "Gračanica" održan je komemorativni skup posvećen nedavno preminulom novinaru i likovnom stvaraocu Nikoli Beševiću. Kolege i prijatelji Beševića pamte kao veselog, iskrenog čoveka koji je beskrajno voleo svoj posao.
Gračanica: Održan komemorativni skup posvećen novinaru Nikoli Beševiću
sa komemorativnog skupa (Foto Kim)

Nikola Bešević je svoj profesionalni život posvetio novinarstvu, a najduže je radio u redakciji lista „Jedinstvo“ gde je uređivao Кulturnu rubriku. Posebno je pratio tokove na savremenoj slikarskoj sceni i pratio rad slikara Кosova i Metohije pišući o njima, govoreći na izložbama i podržavajući njihov rad i u posleratnim periodu.

Komemorativnom skupu prisustvovali su porodica, prijatelji i kolege koji su na početku minutom ćutanja odali počast nedavno preminulom novinaru.

Njegova supruga, takođe novinarka Armenija Bešević se kroz suze zahvalila prisutnima i organizatorima komemorativnog skupa.

"Mislila sam da sam jaka, ali sada vidim da sam slaba. On me je uvek bodrio, `ti možeš`. On nikako nije mogao da prihvati kako su išle stvari, bio je jako iskren i nikada mu novac nije bio bitan", kazala je Armenija.

Generalni sekretar Udruženja novinara Srbije Nino Brajović kazao je da Nikolu pamti kao veselog, iskrenog čoveka koji je beskrajno voleo svoj posao.

"Prištine je bila njegov život, on je tamo ostao ovih 19 godina, to je bila njegova ljubav, ali to je bio i njegov pakao pretpostavljam. On se osećao obaveznim i dužnim da šalje informacije sa celog Kosova, time je inficirao i Armeniju i oni su zajedno ginuli za to, da pošalju informaciju, da urade nešto za svoje redakcije u Beogradu", kazao je Brajović i dadao da je Nikola zaslužio svoje mesto u srpskom novinarstvu.

"Ako bih u jednoj rečenici okvalifikao novinara Nikolu Beševića, mogao bih slobodno da utvrdim da je Nikola Bešević vrlo neobična pojava u srpskom novinarstvu na KiM", kazao je novinar i publicista Đorđe Jevtić.

"Pojavivši se na kosovsko-metohijskom novinarskom nebu i obrevši se u redakciji `Jedinstva` osamdesetih godina kada je to nebo već bilo premreženo razvijenim i već nacionalno uobličenim medijima, i na srpskom i na albanskom i na turskom jeziku, Bešević je u to nebo ušao kao na otvorena vrata i vrlo brzo postao jedna od najsvetlucavijih zvezda, zvezda koja je za kratko vreme zasijala punim sjajem", na ovaj način je Jevtić opisao profesionalni život Nikole Beševića.

O Beševiću je govorila i novinarka Momirka Čanković, koja je imala prilike da u "Jedinstvu" blisko sarađuje sa njim.

"On je pre svega fantastično poznavao svoj posao i kao takav nije imao nimalo sujete u sebi. Od takvog čoveka ste samo mogli da učite, apsolutno ništa drugo", kazala je Čankovićeva prisećajući se momenata iz tog perioda.

"Jedan grad sačinjavaju duhovi ljudi, duh Nikole Beševića je bio fokusiran na slikarstvo i na praćenje slika", kazao je novinar Živojin Rakočević.

"Na praćenje jedne ozbiljne slikarske škole, na praćenje ljudi kojima je on posvetio svoj život, svoju ljubav za slikarstvo i svoj talenat i duboki osećaj slikarstva. Važno je da znamo koliko je podstreka dao ljudima posle rata u osnivanju malih slikarskih škola. Te naše životne slike su stalne i bliske tom slikarstvu apsurda i apsurdnog života koji smo mi živeli", istakao je Rakočević i izlaganje završio rečenicom iz jednog od poslednjih Beševićevih tekstova:

"Ljubav jeste jedna hemija koja može da ima ekspresivni zvuk".

 Ostale vesti

Kako do pravde i pomirenja u postkonfliktnom društvu kao što je kosovsko? Koliko Specijalizovana veća Kosova doprinose pomirenju?
  • 16.06.2021
Priština: Građani pozvani da prijave korupciju
Regionalna antikorupcijska inicijativa uz podršku Evropske unije organizovala je danas u centru Prištine performans protiv korupcije pod nazivom “Sviraj kraj”, sa koga je građanima poručeno da prijavljuju korupciju. Mediji na srpskom bili su uskraćeni za prevod govora zvaničnika koji su učestvovali u ovoj aktivnosti.
  • 16.06.2021
Danas isplata 3.000 dinara vakcinisanim penzionerima
Danas počinje isplata jednokratne pomoći od 3.000 dinara za penzionere koji su se do 31. maja vakcinisali makar jednom dozom vakcine.
  • 16.06.2021
Od danas moguće proslave venčanja, ugostitelji spremni
Posle više od godinu dana i mnogobrojnih zahteva ugostitelja doneta je odluka o popuštanju mera i omogućavanju organizovanja proslava venčanja. Ugostitelji spremni. Čekaju se uputstva.
  • 15.06.2021
Odbornici podržali predlog Komisije o rešavanju imovinskih pitanja za 10 porodica u Gračanici
Na vanrednoj sednici SO Gračanica, odbornici su većinom glasova podržali predlog Komisije za rešavanje pravono-imovinskih zahteva građana čime će im biti dodeljena nepokretna imovina na korišćenje u periodu od 99 godina. Konačnu odluku će doneti Kabinet gradonačelnika.
  • 15.06.2021
Gimnazijalci iz Kamenice osvojili zlatne medalje na tekimčenju u Beogradu
Učenici trećeg razreda Gimnazije u Kosovskoj Kamenici osvojili su zlatnu medalju na četvrtom Međunarodnom „Brinfiniti" takmičenju, održanom u Beogradu, u takozvanom „STEAM obrazovanju".
  • 15.06.2021