Vesti
Društvo

Gračanica: Očistimo svoje dvorište

Međunarodi dan planete Zemlje u Gračanici je obeležen akcijom "Očistimo svoje dvorište", koju su sproveli učenici OŠ Kralj Milutin sa svojim nastavnicima i predstavnicima lokalne samouprave.
Gračanica: Očistimo svoje dvorište
Sa današnje akcije čišćenja školskog dvorišta (Foto Kim)

Međunarodni dan planete Zemlje se različitim manifestacima obeležava u skoro 200 zemalja sveta.

U Gračanici je obeležen akcijom "Očistimo svoje dvorište" koja je sprovedena u dvorištu škole Kralj Milutin u Gračanici.

Učitelji i učenici osnovne škole “Kralj Milutin” su zadovoljni današnjom akcijom i smatraju da ovakve aktivnosti treba češće organizovati kako bi se na najbolji mogući način očuvala životna sredina.

“Ovo je jedna od dobrih akcija koju treba pozdraviti, a i deca su zadovoljna. Ovo je fantastična ideja. Učestvovali su učenici od prvog do četvrtog razreda sa svojim učiteljima i učiteljicama. Zahvaljujući opštini Gračanica svi su dobili majice i rukavice i današnjom akcijom pokazali da životna sredina mora da bude čista”, kaže učitelj Ljubomir Maksimović.

Učenicima su se pridružili i neki od predstavnika iz lokalne samouprave koji su istakli da je zaštita životne sredine veoma važna.

“Ovo je jedan primer kako treba raditi na podizanju svesti kod dece, na koji način treba da zaštite životnu sredinu. Ovo je zapravo primer kako institucije treba da rade sa omladinom i na koji način treba da predstave koliko je bitna zaštita životne sredine i da im pokažu na koji način da životnu srdinu čuvaju”, istakao je Srđan Popović, podpredsednik opštinskog Odbora za zaštitu životne sredine.

Akcija "Očistimo svoje dvorište" imala je za cilj edukaciju dece o značaju i načinu na koji svaki pojedinac može da doprinese zaštiti životne sredine na ličnom primeru i ličnim radom.Ostale vesti

Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020
Heroji u doba koronavirusa: Živ se čovek na sve navikne
U osmoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić govorila je o poteškoćama i prednostima nastave na daljinu. Nikola Vasić predsednik Humanitarne organizacije „Kosovsko Pomoravlje” kazao je da su od početka pademije članovi ove organizacije podelili preko dve tone pomoći u vidu namirnica, lekova i higijenskih paketa.
  • 18.10.2020
Zatvoreno nekoliko kafića u Prištini zbog kršenja mera
Zbog kršenja pandemijskih mera sinoć je zatvoreno nekoliko kafića u naselju "Ruga B" u Prištini.
  • 17.10.2020
Koliko je za kosovsko društvo prihvatljiva gej populacija?
Završava se „Nedelja ponosa“ na Kosovu, a time i poruke podrške LGBT zajednici. Za političare oni će i dalje biti tema jednom u godini, a za veći deo stanovništva ljudi koji „narušavaju porodične vrednosti“.
  • 17.10.2020
Laplje Selo: Novi zubni rendgen za stomatologiju
Rendgen kabinet stomatološke službe Doma zdravlja Gračanica u Lapljem Selu dobio je od lokalne samouprave aparat za najvažnije dijagnostičke snimke koji se najčešće prave pri prvom pregledu pacijenta kao orijentacioni. Direktorka Doma zdravlja Mirjana Dimitrijević najavila je da će savremeni ortopan unaprediti dijagnostiku lekara.
  • 16.10.2020
Gimnazija obeležava Dan škole i 107 godina postojanja
Iako je u toku pandemija koronavirusa Prištinska Gimnazija nije odustala od obeležavanja Dana škole i 107 godina postojanja. Proslava će ove godine prvi put biti održana on-lajn, kazao je za RTV Kim direktor Dejan Denić.
  • 16.10.2020