Vesti
Društvo

Gračanica: O ekonomskom razvoju i ulaganjima

Na prvom sastanku austrijskog ambasadora na Kosovu Johana Brigera i gradonačelnika Gračanice Branimira Stojanovića razmatrane mogućnosti ekonomskog razvoja i ulaganja austrijskih investitira u srpske sredine na centralnom Kosovu.
Gračanica: O ekonomskom razvoju i ulaganjima
Branimir Stojanović i Johan Briger (Foto KIM)

Austrijski ambasador je nakon razgovora sa gradonačelnikom Stojanovićem o mogućnostima razvoja poljoprivrede i turizma u opštini izjavio da je za opšti napredak društva neophodno zalaganje svih.  

“Za nas je veoma važno da cela zemlja zajedno napreduje, sve grupe i zajednice u zemlji. Razmenili smo ideje kako je to moguće ostvariti. Videćemo gde možemo da pomognemo i kako da privučemo austrijske investiture, približimo ih ovom području i vidimo šta možemo dalje da uradimo”, kazao je Briger.

Politička pitanja takođe su bila tema razgovora austrijskog ambasadora i gradonačelnika Gračanice.

“Razgovarali smo i o političkim procesima i Zajednici srpskih opština kao i to koliko je važno da se ti procesi završe na adekvatan način. Ono što je za nas najvažnije je da na lokalnom nivou ostvarimo naše planove i ideje”, kazao je Stojanović.

Upitan šta očekuje od ponovljenih izbora u severnom delu Mitrovice, ambasador Briger je izrazio nadu da će izborni dan proteći bez incidenata, rekavši da uspešan završetak tog procesa treba da vodi bližoj saradnji.

“Mislim da je to prvi korak ka bližoj saradnji i neophodno je da nakon toga svi budemo u stanju da sednemo i ragovaramo o problemima sa kojima smo suočeni. Neće pomoći da pričamo sa akterima odvojeno. Na kraju, svi moramo da sednemo zajedno, izabrani gradonačelnici, predstavnci vlade iz Prištine, predstavnici međunarodne zajednice. Samo tako možemo rešiti probleme koje ljudi imaju, a građani svakako zaslužuju da budu saslušani”, istakao je Briger.

Govoreći o evroatlanskim integracijama, austrijski ambasador na Kosovu je kazao da sporazum, koji su u aprilu postigli Beograd i Priština, temelj zajedničkog puta i Srbije i Kosova ka Evropskoj uniji.

“Sa početkom pregovora 21. januara za Srbiju je otvoreno novo poglavlje. Kosovo ostaje deo slagalice na putu Srbije ka EU. U tom procesu normalizacije odnosa, sva sporna pitanja između dve zemlje moraju biti razmotrena. Očekujem da se to desi glatko, tokom tog procesa. Sa svim zemljama, bilo da su deo EU ili van nje, bilateralna pitanja moraju biti rešena”, naglasio je Briger.Ostale vesti

Laplje Selo: Počelo uređenje sportskih terena u osnovnoj školi
Mesec dana pred početak nove školske godine nastavljaju se infrastrukturni projekti na uređenju sportskih terena. Opštinsko odeljenje za omladinu u sport i Odeljenje urbanizma trenutno izvode radove u osnovnoj školi u Lapljem Selu.
  • 09.08.2022
Rok za uplatu rate poreza 15. avgust
Sekretarijat za javne prihode podsetio je poreske obveznike, fizička lica, preduzetnike i pravna lica da je 15. avgust u Srbiji rok za uplatu obaveze za treći kvartal godišnjeg poreza na imovinu za 2022. godinu.
  • 09.08.2022
Srbija: Akcija pojačane kontrole brzine kretanja vozila
Pripadnici Uprave saobraćajne policije MUP-a Srbije sprovešće od 8. do 14. avgusta akciju pojačane kontrole saobraćaja koja će biti usmerena na kontrolu brzine kretanja vozila.
  • 08.08.2022
Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022