Vesti
Društvo

Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni

Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Gračanica danas (Foto Kim)

Pre nekoliko dana na centralnom Kosovu je zvanično potvrđen prvi slučaj korona virusa. Kako RTV Kim nezvanično saznaje, svi iz neposredne okoline zaraženog su testirani. Međutim, uprkos saznanju da se virus pojavio i na teritoriji opštine Gračanica, deluje da su građani i dalje opušteni.

„Bez maske ne idem ni na ulicu, a kamoli u ambulantu. Neka svako nosi masku i neće biti problema, garantovano. Gledam, pola ljudi je bez maske. Evo, u kafiću nema nijedan masku, umesto da je nose svi. Slušam juče u Prištini od 220, više od 100 obolelih. To je previše, kako da se posle toga čovek ne plaši. Ja se najviše plašim za decu. Nije svejedno, a ima ovih koji kažu ‘meni ne može ništa’. Po kafanama i kafićima idu, pa moraju da se zaraze, plus grljenje, ljubljenje“, kazao je Zlatibor Aleksić iz Gračanice koga smo zatekli u Domu zdravlja.

Na pitanje da li je upoznat da je registrovan prvi zaraženi na teritoriji opštine Gračanica, drugi Zlatibor je rekao:

„Nisam upoznat, ne znam za taj slučaj. Nisam ni uplašen“, bio je kratak.

„Nije nam svejedno. Nosim masku, zaboravila sam rukavice. Inače, obavezno ih nosim, pogotovu kad uđem negde. Strogo vodimo računa. Ko je pametan, treba da vodi računa, i za sebe i za drugoga“, istakla je Tomislavka Stanković.

„Ne plašim se, nije me zakačilo još. Jesam na oprezu, na distanci. Ja sam iz okoline Prizrena, tamo je veći broj slučajeva, tako čujem na televiziji. Ali ja sam u selu i ne izlazim mnogo“, rekao nam je Prizrenac koji je želeo da ostane anoniman.

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitirijević savetuje građanima da se i dalje pridržavaju preporučenih epidemioloških mera.

„Građanima savetujemo da u bilo kom zatvorenom prostoru nose zaštitne maske, bilo da dođu u Dom zdravlja na pregled kod lekara, ili da odu do banke, pošte ili do neke druge institucije, da nose zaštitine maske. Takođe, treba voditi računa i o socijalnoj distanci, kao i da budu odgovorni prilikom održavanja lične higijene“.

U Domu zdravlja u Gračanici kovid ambulanta radi 24 sata.

„Kovid ambulanta radi 24 sata, svi pacijetni koji nam se jave sa sumnjom, da li imaju povišenu telesnu temperaturu, da li se sumnja na kovid ili zbog neke druge bolesti, oni se pregledaju u kovid ambulanti, a nakon pregleda se upućuju na dalje lečenje, odnosno na dalju dijagnostiku“, kazala je Mirjana Dimitirjević.

Prištinska Gazeta ekspres javila je da kosovsko Ministarstvo zdravlja još nije donelo odluku o dozvoli proslava venčanja, otvaranju bazena i drugih privrednih aktivnosti koje su, prema ranijoj najavi, trebale da budu dozvoljene od 1. jula.Ostale vesti

Manje turista u Gračanici
Gračanicu je tokom ove godine, prema procenama iz lokalne turističke organizacije, posetilo samo oko 20 odsto od broja turista koji su to učinili u 2019. godini.
  • 03.07.2020
Nova isporuka pomoći EU Kosovu

Šefica Kancelarije i specijalna predstavnica EU na Kosovu, Natalija Apostolova, isporučiće danas 6.000 kompleta testova za Kovid-19, 90 bolničkih kreveta, preko 67.000 respiratornih maski i drugu medicinsku opremu kosovskom Ministarstvu zdravlja, kao vid podrške zdravstvenom sistemu u borbi protiv korona virusa.

  • 02.07.2020
Kosovska vlada usvojila nove mere zaštite od širenja koronavirusa
Kosovski ministar zdravlja Armend Zemaj predložio je danas vladi paket novih mera za suzbijanje širenja koronavirusa. Među usvojenim merama, najviše je onih koje se odnose na institucije i biznise.
  • 01.07.2020
Počelo potpisivanje peticija u Novom Badovcu i Sušici
Meštani Novog Badovca i Sušice, nakon protesta prošle subote zbog višednevne nestašice vode, počeli su sa potpisivanjem peticije koju će uručiti Regionalnoj kompaniji za vodosnabdevanje „Priština“. Prikupljeno je 250 potpisa, a potpisivanje se nastavlja i dalje. Stanovnici Novog Badovca potpisuju i posebnu peticiju koju nameravaju da upute Opštini Gračanica.
  • 01.07.2020
Nastava na daljinu i u septembru?
Ministar prosvete Republike Srbije Mladen Šarčević izjavio da bi bilo pošteno da se Ministarstvo pripremi za održavanje nastave na daljinu u septembru.
  • 01.07.2020
Mediji na Kosovu u doba korone: Više publike - manje prihoda
Nedostupnost sagovornika iz zdravstvenih ustanova, problem sa prevodom na srpski jezik i nedostatak fondova za projektno finaniranje, glavni su problemi mnogih srpskih medija na Kosovu, tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa. Kako se mediji suočavaju sa ovim, ali i ostalim problemima i koja je uloga i značaj medija tokom pandemije, istraživale su kolege iz Medija centra u Čaglavici.
  • 30.06.2020