Vesti
Društvo

Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni

Uprkos povećanom broju zaraženih u srpskim sredinama na Kosovu poslednjih dana, život na centralnom Kosovu se, na prvi pogled, odvija uobičajenim ritmom. Kafići su puni, a deluje da su na oprezu samo stariji građani.
Gračanica: “Nije svejedno”, a kafići puni
Gračanica danas (Foto Kim)

Pre nekoliko dana na centralnom Kosovu je zvanično potvrđen prvi slučaj korona virusa. Kako RTV Kim nezvanično saznaje, svi iz neposredne okoline zaraženog su testirani. Međutim, uprkos saznanju da se virus pojavio i na teritoriji opštine Gračanica, deluje da su građani i dalje opušteni.

„Bez maske ne idem ni na ulicu, a kamoli u ambulantu. Neka svako nosi masku i neće biti problema, garantovano. Gledam, pola ljudi je bez maske. Evo, u kafiću nema nijedan masku, umesto da je nose svi. Slušam juče u Prištini od 220, više od 100 obolelih. To je previše, kako da se posle toga čovek ne plaši. Ja se najviše plašim za decu. Nije svejedno, a ima ovih koji kažu ‘meni ne može ništa’. Po kafanama i kafićima idu, pa moraju da se zaraze, plus grljenje, ljubljenje“, kazao je Zlatibor Aleksić iz Gračanice koga smo zatekli u Domu zdravlja.

Na pitanje da li je upoznat da je registrovan prvi zaraženi na teritoriji opštine Gračanica, drugi Zlatibor je rekao:

„Nisam upoznat, ne znam za taj slučaj. Nisam ni uplašen“, bio je kratak.

„Nije nam svejedno. Nosim masku, zaboravila sam rukavice. Inače, obavezno ih nosim, pogotovu kad uđem negde. Strogo vodimo računa. Ko je pametan, treba da vodi računa, i za sebe i za drugoga“, istakla je Tomislavka Stanković.

„Ne plašim se, nije me zakačilo još. Jesam na oprezu, na distanci. Ja sam iz okoline Prizrena, tamo je veći broj slučajeva, tako čujem na televiziji. Ali ja sam u selu i ne izlazim mnogo“, rekao nam je Prizrenac koji je želeo da ostane anoniman.

Direktorka Doma zdravlja u Gračanici Mirjana Dimitirijević savetuje građanima da se i dalje pridržavaju preporučenih epidemioloških mera.

„Građanima savetujemo da u bilo kom zatvorenom prostoru nose zaštitne maske, bilo da dođu u Dom zdravlja na pregled kod lekara, ili da odu do banke, pošte ili do neke druge institucije, da nose zaštitine maske. Takođe, treba voditi računa i o socijalnoj distanci, kao i da budu odgovorni prilikom održavanja lične higijene“.

U Domu zdravlja u Gračanici kovid ambulanta radi 24 sata.

„Kovid ambulanta radi 24 sata, svi pacijetni koji nam se jave sa sumnjom, da li imaju povišenu telesnu temperaturu, da li se sumnja na kovid ili zbog neke druge bolesti, oni se pregledaju u kovid ambulanti, a nakon pregleda se upućuju na dalje lečenje, odnosno na dalju dijagnostiku“, kazala je Mirjana Dimitirjević.

Prištinska Gazeta ekspres javila je da kosovsko Ministarstvo zdravlja još nije donelo odluku o dozvoli proslava venčanja, otvaranju bazena i drugih privrednih aktivnosti koje su, prema ranijoj najavi, trebale da budu dozvoljene od 1. jula.Ostale vesti

Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020
Počeo upis u srednje škole
Uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, u srednjim školama na centralnom Kosovu počeo je upis učenika. I ove godine, najveće je interesovanje za Medicinsku školu.
  • 09.07.2020
„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“
"Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast", naveo je komentarišući proteste u Srbiji programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković. Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da su Srbi na Kosovu "naviknuti da budu disciplinovani".
  • 09.07.2020
Svetski mediji: Haotični protesti u Beogradu, suzavac i sukobi na sve strane
Svetski mediji su pisali o drugoj večeri protesta u Beogradu, navodeći da je policija ponovo ispaljivala patrone suzavaca na hiljade demonstranata okupljenih ispred Skupštine Srbije, i da je bilo povređenih, uključujući i neke opozicione lidere, tokom haotičnih sukoba.
  • 09.07.2020
Baklje i suzavac ispred Skupštine Srbije
Građani Beograda, Novog Sada, Niša protestuju na ulicama svojih gradova. U oba grada izneli su zahteve za imenovanje novog Kriznog štaba, pozivaju na odgovornost komandanata u policiji nakon jučerašnjih protesta.
  • 08.07.2020