Vesti
Društvo

Gračanica: Neobeleženi pešački prelazi i ležeći policajci opasnost po pešake i vozače

Neobeleženi pešački prelazi i ležeći policajci na području opštine Gračanica ugrožavaju bezbednost vožača i pešaka. Duž glavne saobraćajnice kroz ovo mesto, koja je ujedno i deo magistralnog puta Priština – Gnjilane, postavljena su samo vertikalna obeležja za pešačke prelaze, dok su „zebre“ odavno izbledele. Iz Opštine Gračanica poručuju da održavanje magistralnih puteva nije u njihovoj nadležnosti, dok se obeležavanje belih linija i ležećih policajca na lokalnim putevima očekuje tokom ovog meseca. 
Gračanica: Neobeleženi pešački prelazi i ležeći policajci opasnost po pešake i vozače
Gračanica (Foto Kim)

Pešački prelazi, njih pet, koji na glavnoj ulici u Gračanici označavaju prvenstvo prelaza pešaka, kao i jedan na putu do OŠ „Kralj Milutin“, odavno su izbledeli. Građani su prinuđeni da na prelaz sa jedne na drugu stranu ulice čekaju duže, jer je saobraćajna signalizacija na kolovozu teško primetna, a vozači nemarni.

„Građani prelaze gde stignu“

„Neobeleženi pešački prelazi predstavljaju opasnost za pešake. Smatram da bi trebalo da postoji znak, posebno u naseljenom mestu. Saobraćaj je preopterećen, a vozači ne vide kada bi trebalo da se zaustave i samim tim ne poštuju prvenstvo prolaza“, rekao je Lazar Jovanović iz Preoca.

„Svakako su opasnost za pešake, vozači treba da budu pažljivi“, naveo je Božidar Dragović iz Lapljeg Sela.

„Trebalo bi da se obeleže, pogotovu kod banke i manastira. Građani prelaze gde stignu što je opasno“, rekao je Veljko Nastić iz Suvog Dola.

Ministarstvo ćuti

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković za RTV Kim je kazao da je magistralni put Priština - Gnjilane u nadležnosti Ministarstva infrastrukture.

„Opština Gračanica se obratila zahtevom Ministarstvu infrastrukture da obeleži pešačke prelaze kroz samo naselje i postavi vertikalnu signalizaciju. Međutim, nismo dobili odgovor. Čak smo slali drugi zahtev, da dozvole da mi uradimo to, da angažujemo svoje ugovarače i opet nismo dobili nikakav odgovor. U slučaju da dođe do eventualnog incidenta na putu zbog brze vožnje ili dođe do povređivanja nekog radnika, ne smemo da izdamo nalog da Opština radi na magistralnom putu“, rekao je Trajković.

Osim na magistralnom putu kroz Gračanicu, horizontalnih obeležja pešačkog prelaza i ležećih policajaca nema ni u ulici ka OŠ „Kralj Milutin“ u ovom mestu, niti u blizni OŠ „Miladin Mitić“ i predškolske ustanove „Đurđevak“ u susednom Lapljem Selu, odnosno Preocu.

Rešenje dela problema tokom septembra

„Obeležavanje belih linija i postavljanje saobraćajnih znakova možemo da uradimo zajedno sa projektom asfaltiranja i nasipanja lokalnih ulica koja relizuje Odeljenje urbanizma. Već sam se obratio zahtevom ovom Odeljenju da se na teritoriji opštine Gračanica, ne samo u Lapljem Selu i Gračanici, nego i u ostalim naseljima, obeleže pešački prelazi i ležeći policajci. Nadam se da će u toku ovog meseca to biti rešeno“, kazao je Trajković.

Radnici JKP „Ekologija“ nedavno su obeležili par ležećih policajaca na području ove lokalne samouprave, iako prema rečima direktora ovog preduzeća Dejana Dimitrijevića „ovaj problem nije u njihovoj nadležnosti“.

„Na magistralnim putevima čak ni Opština ne može da radi. U nadležnosti Opštine jeste da nabavi farbu i alate kojima taj posao može da se obavi. Mi intenzivno razgovaramo o tome da se to nabavi. U skladu sa svojim mogućnostima, mi ćemo pokušati da obeležimo sve ležeće policajce na području opštine Gračanica, ukoliko budemo pitani. Čekamo materijal i odluku Opštine, a onda ćemo pomoći“, kazao je on.

Iz ovog preduzeća svesni su da neobeleženi ležeći policajci i pešački prelazi predstavljaju opasnost po vozače i pešake.

„Koliko je opasno da nema pešačkih prelaza za pešake, toliko su neobeleženi ležeći policajci opasni po vozače koji prolaze neprilagođenom brzinom. Zaista jedna stvar ide uz drugu, moraju da se obeleže ležeći policajci i pešački prelazi i horizontalno i vertikalno. Nadam se da će taj problem biti uskoro rešen“, zaključio je Dimitrijević.

Infrastrukturni problemi na području opštine Gračanica bili su tema i nedavno održanih javnih konsultacija o pripremi opštinskog budžeta za 2022. godinu. Predstavnici lokalnih saveta zatražili su ulaganja u putnu infrastrukturu, rekonstrukciju i adaptaciju Domova kulture, uređenje dečijih igrališta, trotoara i parkova, ali i proširenje i uređenje grobnih parcela.Ostale vesti

Nastava u srpskim sredinama i dalje na daljinu
Ministarstvo prosvete Republike Srbije saopštilo je danas da će škole u srpskim sredinama na Kosovu i naredne nedelje izvoditi nastavu na daljinu.
  • 17.09.2021
Istok: Pokrenuta akcija čišćenja groblja u Srbobranu

U povratničkom selu Srbobran, u opštini Istok, pokrenuta je akcija prikupljanja sredstava za čišćenje i uređivanje seoskog groblja koje će početi u prvim danima oktobra, izjavila je za Radio Goraždevac Vesna Maliković iz Srbobrana.

  • 17.09.2021
Usvojen predlog o isplati 20 evra svim punoletnim građanima
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je na današnjoj sednici Vlade Srbije usvojen Predlog zakon o isplati 20 evra svim punoletnim građanima.
  • 16.09.2021
Uručeni ključevi kuća porodicama Nisić i Dimić iz Klokota
Socijalno ugroženim porodicama Nisić i Dimić iz Кlokota, danas su uručeni ključevi novih kuća, navodi se u saopštenju Ministarstva za zajednice i povratak.
  • 16.09.2021
Zapušite nos, otvorite oči: Gračanica do Tokija
Najveći ekološki problemi na teritoriji opštine Gračanica su godinama unazad potpuno isti. Meštani Lapljeg Sela i Preoca se svakog leta suočavaju sa nesnosnim smradom reke Gračanke koji ih guši do kasne jeseni. Iz opštinskog Odeljenja inspekcije ističu da su uzorci vode sa više lokacija poslati na ispitivanje, da su rezultati pokazali prisustvo otpadnih voda iz domaćinstava, a da analiza prisustva teških metala iz tehničkih razloga neće biti brzo urađena.
  • 16.09.2021
Devenport povodom Međunarodnog dana demokratije: Svaki glas mora da se čuje
„Obeležavajući Svetski dan demokratije potvrđujemo princip izražavanja slobode volje ljudi, bilo putem glasačkih kutija, bilo putem medija, kao osnovu autoriteta za svaki vid vlasti“, oglasio se danas šef misije OEBS-a na Kosovu, ambasador Majk Devenport.
  • 15.09.2021