Vesti
Društvo

Gračanica: Neobeleženi pešački prelazi i ležeći policajci opasnost po pešake i vozače

Neobeleženi pešački prelazi i ležeći policajci na području opštine Gračanica ugrožavaju bezbednost vožača i pešaka. Duž glavne saobraćajnice kroz ovo mesto, koja je ujedno i deo magistralnog puta Priština – Gnjilane, postavljena su samo vertikalna obeležja za pešačke prelaze, dok su „zebre“ odavno izbledele. Iz Opštine Gračanica poručuju da održavanje magistralnih puteva nije u njihovoj nadležnosti, dok se obeležavanje belih linija i ležećih policajca na lokalnim putevima očekuje tokom ovog meseca. 
Gračanica: Neobeleženi pešački prelazi i ležeći policajci opasnost po pešake i vozače
Gračanica (Foto Kim)

Pešački prelazi, njih pet, koji na glavnoj ulici u Gračanici označavaju prvenstvo prelaza pešaka, kao i jedan na putu do OŠ „Kralj Milutin“, odavno su izbledeli. Građani su prinuđeni da na prelaz sa jedne na drugu stranu ulice čekaju duže, jer je saobraćajna signalizacija na kolovozu teško primetna, a vozači nemarni.

„Građani prelaze gde stignu“

„Neobeleženi pešački prelazi predstavljaju opasnost za pešake. Smatram da bi trebalo da postoji znak, posebno u naseljenom mestu. Saobraćaj je preopterećen, a vozači ne vide kada bi trebalo da se zaustave i samim tim ne poštuju prvenstvo prolaza“, rekao je Lazar Jovanović iz Preoca.

„Svakako su opasnost za pešake, vozači treba da budu pažljivi“, naveo je Božidar Dragović iz Lapljeg Sela.

„Trebalo bi da se obeleže, pogotovu kod banke i manastira. Građani prelaze gde stignu što je opasno“, rekao je Veljko Nastić iz Suvog Dola.

Ministarstvo ćuti

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković za RTV Kim je kazao da je magistralni put Priština - Gnjilane u nadležnosti Ministarstva infrastrukture.

„Opština Gračanica se obratila zahtevom Ministarstvu infrastrukture da obeleži pešačke prelaze kroz samo naselje i postavi vertikalnu signalizaciju. Međutim, nismo dobili odgovor. Čak smo slali drugi zahtev, da dozvole da mi uradimo to, da angažujemo svoje ugovarače i opet nismo dobili nikakav odgovor. U slučaju da dođe do eventualnog incidenta na putu zbog brze vožnje ili dođe do povređivanja nekog radnika, ne smemo da izdamo nalog da Opština radi na magistralnom putu“, rekao je Trajković.

Osim na magistralnom putu kroz Gračanicu, horizontalnih obeležja pešačkog prelaza i ležećih policajaca nema ni u ulici ka OŠ „Kralj Milutin“ u ovom mestu, niti u blizni OŠ „Miladin Mitić“ i predškolske ustanove „Đurđevak“ u susednom Lapljem Selu, odnosno Preocu.

Rešenje dela problema tokom septembra

„Obeležavanje belih linija i postavljanje saobraćajnih znakova možemo da uradimo zajedno sa projektom asfaltiranja i nasipanja lokalnih ulica koja relizuje Odeljenje urbanizma. Već sam se obratio zahtevom ovom Odeljenju da se na teritoriji opštine Gračanica, ne samo u Lapljem Selu i Gračanici, nego i u ostalim naseljima, obeleže pešački prelazi i ležeći policajci. Nadam se da će u toku ovog meseca to biti rešeno“, kazao je Trajković.

Radnici JKP „Ekologija“ nedavno su obeležili par ležećih policajaca na području ove lokalne samouprave, iako prema rečima direktora ovog preduzeća Dejana Dimitrijevića „ovaj problem nije u njihovoj nadležnosti“.

„Na magistralnim putevima čak ni Opština ne može da radi. U nadležnosti Opštine jeste da nabavi farbu i alate kojima taj posao može da se obavi. Mi intenzivno razgovaramo o tome da se to nabavi. U skladu sa svojim mogućnostima, mi ćemo pokušati da obeležimo sve ležeće policajce na području opštine Gračanica, ukoliko budemo pitani. Čekamo materijal i odluku Opštine, a onda ćemo pomoći“, kazao je on.

Iz ovog preduzeća svesni su da neobeleženi ležeći policajci i pešački prelazi predstavljaju opasnost po vozače i pešake.

„Koliko je opasno da nema pešačkih prelaza za pešake, toliko su neobeleženi ležeći policajci opasni po vozače koji prolaze neprilagođenom brzinom. Zaista jedna stvar ide uz drugu, moraju da se obeleže ležeći policajci i pešački prelazi i horizontalno i vertikalno. Nadam se da će taj problem biti uskoro rešen“, zaključio je Dimitrijević.

Infrastrukturni problemi na području opštine Gračanica bili su tema i nedavno održanih javnih konsultacija o pripremi opštinskog budžeta za 2022. godinu. Predstavnici lokalnih saveta zatražili su ulaganja u putnu infrastrukturu, rekonstrukciju i adaptaciju Domova kulture, uređenje dečijih igrališta, trotoara i parkova, ali i proširenje i uređenje grobnih parcela.Ostale vesti

Cirkus ’’Miškin’’ priredio senzacionalno veče publici u Goraždevcu
Cirkus ’’Miškin’’ uz podršku organizacije Amići di Dečani potrudio se da žiteljima Goraždevca jedno veče bude drugačije.
  • 07.08.2022
Kolone na prelazima, najduže čekanje na Merdaru

Na više prelaza na Kosovu i danas se beleže duža zadržavanja, a prema zvaničnim podacima najveće gužve su na Merdaru.

  • 06.08.2022
REM obrazložio odluku o izdavanju dozvola za nacionalnu frekvenciju
Savet Regulatora je zaključio da su svih 14 podnosilaca prijava – TV Pink, Nacionalna Hepi TV, Vesti, BK TV, Una, Nova S, N1, Prva, TV B92, KCN nacionalna, TV2, Tanjug TV, K1 i Kurir televizija – ispunili uslove iz konkursne dokumentacije.
  • 05.08.2022
Radio Goraždevac: Neko štiti osobu koja je pretila našim novinarima
Nakon pretnje koje je M.B. uputio novinarima Radio Goraždevca, javni tužilac u Peći je odredio pritvor od 48 sati za krivično delo pretnje ili zastrašivanja. Slučaj je zaveden pod brojem 2022-DA-1385. Dok su uzimali izjave, neko je pokušavao da utiče na dežurne policajce, javlja Radio Goraždevac.
  • 05.08.2022
Srbiji od EU 223,6 miliona evra

Ministarka za evropske integracije i Nacionalni IPA koordinator Jadranka Josimović saopštila je da je Evropska unija odobrila Republici Srbiji bespovratna sredstva od 223,615 miliona evra za investiranje u sedam projekata, od kojih su tri u sektoru transporta, dva u oblasti energetike i po jedan projekat u sektorima digitalne i socijalne infrastrukture.

  • 05.08.2022
Na prelazima duge kolone, na Merdaru se čeka i do 180 minuta
Na svim administrativnim i graničnim prelazima se beleže duža zadržavanja vozila u oba smera. U ranim jutarnjim satima kolone su nešto kraće, ali već nešto pre podneva na prelazu Jarinje je na ulazu na Kosovo bilo više od sto vozila u koloni, dok ih je na izlazu nešto manje.
  • 05.08.2022