Vesti
Društvo

Gračanica: Neobeleženi pešački prelazi i ležeći policajci opasnost po pešake i vozače

Neobeleženi pešački prelazi i ležeći policajci na području opštine Gračanica ugrožavaju bezbednost vožača i pešaka. Duž glavne saobraćajnice kroz ovo mesto, koja je ujedno i deo magistralnog puta Priština – Gnjilane, postavljena su samo vertikalna obeležja za pešačke prelaze, dok su „zebre“ odavno izbledele. Iz Opštine Gračanica poručuju da održavanje magistralnih puteva nije u njihovoj nadležnosti, dok se obeležavanje belih linija i ležećih policajca na lokalnim putevima očekuje tokom ovog meseca. 
Gračanica: Neobeleženi pešački prelazi i ležeći policajci opasnost po pešake i vozače
Gračanica (Foto Kim)

Pešački prelazi, njih pet, koji na glavnoj ulici u Gračanici označavaju prvenstvo prelaza pešaka, kao i jedan na putu do OŠ „Kralj Milutin“, odavno su izbledeli. Građani su prinuđeni da na prelaz sa jedne na drugu stranu ulice čekaju duže, jer je saobraćajna signalizacija na kolovozu teško primetna, a vozači nemarni.

„Građani prelaze gde stignu“

„Neobeleženi pešački prelazi predstavljaju opasnost za pešake. Smatram da bi trebalo da postoji znak, posebno u naseljenom mestu. Saobraćaj je preopterećen, a vozači ne vide kada bi trebalo da se zaustave i samim tim ne poštuju prvenstvo prolaza“, rekao je Lazar Jovanović iz Preoca.

„Svakako su opasnost za pešake, vozači treba da budu pažljivi“, naveo je Božidar Dragović iz Lapljeg Sela.

„Trebalo bi da se obeleže, pogotovu kod banke i manastira. Građani prelaze gde stignu što je opasno“, rekao je Veljko Nastić iz Suvog Dola.

Ministarstvo ćuti

Direktor Odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica Vladica Trajković za RTV Kim je kazao da je magistralni put Priština - Gnjilane u nadležnosti Ministarstva infrastrukture.

„Opština Gračanica se obratila zahtevom Ministarstvu infrastrukture da obeleži pešačke prelaze kroz samo naselje i postavi vertikalnu signalizaciju. Međutim, nismo dobili odgovor. Čak smo slali drugi zahtev, da dozvole da mi uradimo to, da angažujemo svoje ugovarače i opet nismo dobili nikakav odgovor. U slučaju da dođe do eventualnog incidenta na putu zbog brze vožnje ili dođe do povređivanja nekog radnika, ne smemo da izdamo nalog da Opština radi na magistralnom putu“, rekao je Trajković.

Osim na magistralnom putu kroz Gračanicu, horizontalnih obeležja pešačkog prelaza i ležećih policajaca nema ni u ulici ka OŠ „Kralj Milutin“ u ovom mestu, niti u blizni OŠ „Miladin Mitić“ i predškolske ustanove „Đurđevak“ u susednom Lapljem Selu, odnosno Preocu.

Rešenje dela problema tokom septembra

„Obeležavanje belih linija i postavljanje saobraćajnih znakova možemo da uradimo zajedno sa projektom asfaltiranja i nasipanja lokalnih ulica koja relizuje Odeljenje urbanizma. Već sam se obratio zahtevom ovom Odeljenju da se na teritoriji opštine Gračanica, ne samo u Lapljem Selu i Gračanici, nego i u ostalim naseljima, obeleže pešački prelazi i ležeći policajci. Nadam se da će u toku ovog meseca to biti rešeno“, kazao je Trajković.

Radnici JKP „Ekologija“ nedavno su obeležili par ležećih policajaca na području ove lokalne samouprave, iako prema rečima direktora ovog preduzeća Dejana Dimitrijevića „ovaj problem nije u njihovoj nadležnosti“.

„Na magistralnim putevima čak ni Opština ne može da radi. U nadležnosti Opštine jeste da nabavi farbu i alate kojima taj posao može da se obavi. Mi intenzivno razgovaramo o tome da se to nabavi. U skladu sa svojim mogućnostima, mi ćemo pokušati da obeležimo sve ležeće policajce na području opštine Gračanica, ukoliko budemo pitani. Čekamo materijal i odluku Opštine, a onda ćemo pomoći“, kazao je on.

Iz ovog preduzeća svesni su da neobeleženi ležeći policajci i pešački prelazi predstavljaju opasnost po vozače i pešake.

„Koliko je opasno da nema pešačkih prelaza za pešake, toliko su neobeleženi ležeći policajci opasni po vozače koji prolaze neprilagođenom brzinom. Zaista jedna stvar ide uz drugu, moraju da se obeleže ležeći policajci i pešački prelazi i horizontalno i vertikalno. Nadam se da će taj problem biti uskoro rešen“, zaključio je Dimitrijević.

Infrastrukturni problemi na području opštine Gračanica bili su tema i nedavno održanih javnih konsultacija o pripremi opštinskog budžeta za 2022. godinu. Predstavnici lokalnih saveta zatražili su ulaganja u putnu infrastrukturu, rekonstrukciju i adaptaciju Domova kulture, uređenje dečijih igrališta, trotoara i parkova, ali i proširenje i uređenje grobnih parcela.Ostale vesti

Istraživanje: Kako smanjiti usamljenost kod starijih osoba?
Pružanje konkretne podrške starijim ljudima u obavljanju svakodnevnih aktivnosti, kao što je kupovina namirnica, od suštinskog je značaja za smanjenje usamljenosti, pokazalo je novo istraživanje Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) i Univerzitetskog koledža u Londonu, sapšteno je iz UNFPA Kosovo.
  • 28.01.2022
Zajednički bukvar za male Albance od naredne godine
Kako je i najavljeno, Ministarstvo prosvete Kosova i Ministarstvo prosvete Albanije objavili su danas poziv za prijavu na konkurs za zajednički Bukvar, uz radnu svesku.
  • 28.01.2022
Humanitarna hrišćanska zajednica „Radosti moja“, podelila svetosavske paketiće
Deca u Goraždevcu dobila su danas svetosavske paketiće od Humanitarne hrišćanske zajednice „Radosti moja“. Predhodnih dana ova organizacija posetila je i Orahovac i Veliku Hoču.
  • 28.01.2022
Agencija za informacije i privatnost primila oko 200 pritužbi
Agencija za informisanje i privatnost je primila 43 pritužbe u vezi sa zaštitom ličnih podataka i još 147 pritužbi na pristup javnim dokumentima. Konačne odluke su donete u oko 80 odsto slučajeva.
  • 28.01.2022
Mlađi osnovci neposredno, ostali kombinovano
Tim za škole doneo je odluku da od 31. januara 2022. godine, učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola nastavu pohađaju neposredno, dok će učenici od petog do osmog razreda obrazovno-vaspitni rad pratiti po kombinovanom modelu i ići u školu dan za danom, podeljeni u dve grupe, saopšteno je na sajtu Ministarstva prosvete Republike Srbije. 
  • 28.01.2022
Pandemija promenila navike korisnika droge u Evropi
Pandemija korona virusa uticala je na navike korišćenja droge u evropskim zemljama, pri čemu je porasla konzumacija kanabisa, a smanjila se zloupotreba klupskih droga, ekstazija i derivata amfetamina MDMA, pokazuje istraživanje Evropske agencije za droge (EMCDDA).
  • 27.01.2022