Vesti
Društvo

Gračanica: Nema “Svinjskog gripa”

Na području centralnog Kosova, koje zdravstvenim uslugama pokriva Dom zdravlja u Gračanici, nije ustanovljen ni jedan slučaj „Svinjskog gripa“. Sa simptomima sezonskog gripa poslednjih dana lekarima se javlja povećan broj pacijenata.
Gračanica: Nema “Svinjskog gripa”

Lekar opšte prakse u gračaničkom Domu zdravlja Dalibor Stojanović za KIM radio kaže da se toj ustanovi do sada nije javio nijedan pacijent sa simptomima koji ukazuju na pojavu gripa izazvanim virusom H1N1.

Iako se simptomi, koji karakterisu ovu vrstu bolesti, ne razlikuju u mnogome od sezonskog gripa koji je praćen curenjem iz nosa, kašljem, povišenom telesnom temperaturom i malaksalošću, prema rečima dr Stojanovića, postoje pokazatelji na osnovu kojih možemo posumnjati na Svinjski grip.

“Analize krvi koje mi ovde radimo ne mogu nam dati podatke na osnovu kojih ćemo biti sigurni da je reč o Svinjskom gripu. Potrebna su neka virusološka ispitivanja, koja se rade u nekim većim centrima. Ipak na osnovu krvne slike gde su leukociti povećani, možemo u korelaciji sa kliničkom slikom, posumnjati da se radi o slučaju gripa H1N1. Mi ćemo takvog pacijenta, u zavisnosti od njegovog stanja, ili lečiti ovde, ili ga poslati u najbliže infektivno odeljenje, a u ovom našem slučaju, u Kosovsku Mitrovicu”, kazao je dr Stojanović.

Dr Stojanović dodaje da grip izazvan virusom H1N1, takozvani svinjski grip najčešće pogađa starije osobe ili one sa ozbiljno oslabljenim imunitetom.

Panike među pacijentima u Domu zdravlja, kada je u pitanju Svinjski grip, nema. Oni kažu da su zdrava hrana i fizička aktivnost najbolja preventiva.

Povećan broj pacijenata, koji ovih dana traze stručnu pomoć u Domu zdravlja u Gracanici, govore da je epidemija gripa, koji je uobičajen za zimski period, upravo je krenula.

Deca su u pogledu oboljevanja od seyonskog gripa ugrozena kategorija stanovnistva. Pedijatri roditeljima preporučuju da svoje mališane ne dovode lekaru odmah nakon pojave temperature i da ih nikako ne leče antibijoticima.

“Roditeljima koji dovode decu kažem da se tri dana sa visokom temperaturom toleriše. Čak i sa temperaturom do 40, ako je dete dobrog opšteg stanja i trči po kući, dobro se ponaša, temperaturu mogu da obaraju i kod kuće. Tek nakon trećeg dana dete mogu da dovedu na pregled”, ističe dr Sonja Rakočević u izjavi za KIM radio.

Ona naglašava da antibiotike ne treba koristiti u lečenju virusnih infekcija.

“Nikako upotreba antibiotika, zato što antibiotik pogoršava stanje i ne dozvoljava da se stvori imunitet protiv određenog virusa gripa. Deca kod kojih se odmah uključi antibiotik dolaze sa ponovljenim infekcijama, odnosno sa ponovljenim gripom za 15 do mesec dana“, ističe dr Sonja Rakočević.

Dr Rakočević je upozorila na veliku zloupotrebu antibiotika koja je prisutna na centralnom Kosovu i apelovala na ostale lekare da ne preporučuju, a na roditelje da ne daju deci antibiotike „na svoju ruku“.

Bilo da se radi o sezonskom ili "Svinjskom gripu", u cilju zastite od virusa u zimskom period preporučuje se uzimanje hrane bogate vitaminima, naročito vitaminom C, što vise tečnosti, supa i toplih napitaka.Ostale vesti

Zahvalnica za doprinos u borbi protiv Kovida 19
Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj Republike Srbije dodelio je nevladinoj organizaciji "Mlada aktivna Gračanica" zahvalnicu za doprinos u inicijativi "Budi i ti heroj" koju je pokrenulo u cilju sprečavanja širenja i suzbijanja zarazne bolesti Кovid-19.
  • 03.06.2020
Direktorima škola zabranjeno da daju izjave za medije?
Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije počele su da rade ali ne u punom kapacitetu, kao pre pandemije koronavirusa. U toku su pripreme za maturske ispite.
  • 03.06.2020
Više albanskih i srpskih nevladinih organizacija pozivaju na zaustavljanje javnog linča aktiviste za ljudska prava Škeljzena Gašija koji je nedavno zatražio odgovornost bivših pripadnika OVK i pravdu za nealbanske žrtve.
  • 03.06.2020
Aktiv: Omogućiti informacije na srpskom jeziku

Nevladina organizacija Aktiv traži od Ministarstva unutrašnjih poslova i Policije Kosova da bez odlaganja obezbedi zvaničan prevod obaveštenja na srpski jezik, kako bi se otklonile sve nedoumice u vezi sa ulaskom građana na Kosovo.

  • 03.06.2020
Protest ispred Skupštine Kosova
Nekoliko stotina građana okupilo se ispred skupštine Kosova kako bi protestovali zbog održavanja vanredne sednice na kojoj bi trebalo da se izabere nova vlada premijera Avdulaha Hotija.
  • 03.06.2020
Jalovište: Vetar raznosi otrovnu prašinu
Rudnici Ajvalija, Kišnica i Novo Brdo u blizini Gračanice, koji pripadaju jedinstvenom sistemu „Trepča“, zatvoreni su još devedesetih godina prošlog veka ali otpad iz njih i danas predstavlja opasnost po ljude, biljni i životinjski svet. 
  • 03.06.2020