Vesti
Društvo

Gračanica: Nema “Svinjskog gripa”

Na području centralnog Kosova, koje zdravstvenim uslugama pokriva Dom zdravlja u Gračanici, nije ustanovljen ni jedan slučaj „Svinjskog gripa“. Sa simptomima sezonskog gripa poslednjih dana lekarima se javlja povećan broj pacijenata.

Lekar opšte prakse u gračaničkom Domu zdravlja Dalibor Stojanović za KIM radio kaže da se toj ustanovi do sada nije javio nijedan pacijent sa simptomima koji ukazuju na pojavu gripa izazvanim virusom H1N1.

Iako se simptomi, koji karakterisu ovu vrstu bolesti, ne razlikuju u mnogome od sezonskog gripa koji je praćen curenjem iz nosa, kašljem, povišenom telesnom temperaturom i malaksalošću, prema rečima dr Stojanovića, postoje pokazatelji na osnovu kojih možemo posumnjati na Svinjski grip.

“Analize krvi koje mi ovde radimo ne mogu nam dati podatke na osnovu kojih ćemo biti sigurni da je reč o Svinjskom gripu. Potrebna su neka virusološka ispitivanja, koja se rade u nekim većim centrima. Ipak na osnovu krvne slike gde su leukociti povećani, možemo u korelaciji sa kliničkom slikom, posumnjati da se radi o slučaju gripa H1N1. Mi ćemo takvog pacijenta, u zavisnosti od njegovog stanja, ili lečiti ovde, ili ga poslati u najbliže infektivno odeljenje, a u ovom našem slučaju, u Kosovsku Mitrovicu”, kazao je dr Stojanović.

Dr Stojanović dodaje da grip izazvan virusom H1N1, takozvani svinjski grip najčešće pogađa starije osobe ili one sa ozbiljno oslabljenim imunitetom.

Panike među pacijentima u Domu zdravlja, kada je u pitanju Svinjski grip, nema. Oni kažu da su zdrava hrana i fizička aktivnost najbolja preventiva.

Povećan broj pacijenata, koji ovih dana traze stručnu pomoć u Domu zdravlja u Gracanici, govore da je epidemija gripa, koji je uobičajen za zimski period, upravo je krenula.

Deca su u pogledu oboljevanja od seyonskog gripa ugrozena kategorija stanovnistva. Pedijatri roditeljima preporučuju da svoje mališane ne dovode lekaru odmah nakon pojave temperature i da ih nikako ne leče antibijoticima.

“Roditeljima koji dovode decu kažem da se tri dana sa visokom temperaturom toleriše. Čak i sa temperaturom do 40, ako je dete dobrog opšteg stanja i trči po kući, dobro se ponaša, temperaturu mogu da obaraju i kod kuće. Tek nakon trećeg dana dete mogu da dovedu na pregled”, ističe dr Sonja Rakočević u izjavi za KIM radio.

Ona naglašava da antibiotike ne treba koristiti u lečenju virusnih infekcija.

“Nikako upotreba antibiotika, zato što antibiotik pogoršava stanje i ne dozvoljava da se stvori imunitet protiv određenog virusa gripa. Deca kod kojih se odmah uključi antibiotik dolaze sa ponovljenim infekcijama, odnosno sa ponovljenim gripom za 15 do mesec dana“, ističe dr Sonja Rakočević.

Dr Rakočević je upozorila na veliku zloupotrebu antibiotika koja je prisutna na centralnom Kosovu i apelovala na ostale lekare da ne preporučuju, a na roditelje da ne daju deci antibiotike „na svoju ruku“.

Bilo da se radi o sezonskom ili "Svinjskom gripu", u cilju zastite od virusa u zimskom period preporučuje se uzimanje hrane bogate vitaminima, naročito vitaminom C, što vise tečnosti, supa i toplih napitaka.Ostale vesti

Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021
Policija izrekla 525 kazni za kršenje antikovid mera
Kosovska policija saopštila je da tokom poslednja 24 sata izrečeno 525 novčanih kazni zbog nepoštovanja Zakona o borbi protiv koronavirusa. 
  • 24.02.2021
Кrizni štab: Situacija sa pandemijom svakim danom sve lošija

Situacija sa pandemijom koronaviursa na teritoriji opštine Gračanica je visokorizična i sa tendencijom pogoršanja. Zbog povećanog priliva pacijenata sa ozbiljnom kliničkom slikom doneta je odluka o povećanju bolničkih smeštajnih kapaciteta, ocena je Кriznog štaba nakon današnje sednice. Direktorka Odeljenja inspekcije Jelena Stojanović kazala je za RTV Kim da se kontrola sprovodi redovno i vanredno od strane opštinskih i sanitarnih inspektora. 

  • 23.02.2021
OEBS: Medijima omogućiti slobodno izveštavanje
Predstavnici misije OEBS u Prištini izrazili su zabrinutost zbog učestale zabrane ulaska novinarskim ekipama iz centralne Srbije na prostor Kosova.
  • 19.02.2021
Mesta koja i korona zaobilazi: Romsko i kontejnersko naselje
Gotovo da nema čoveka na koga pandemija koronavrusa nije ostavila određene posledice, zdravstvene ili finansijske. Međutim, romsko i kontejnersko naselje u Gračanici, na sreću, kovid-19 za sada zaobilazi. Nerešena stambena pitanja i nezaposlenost samo su neki od mnogobrojnih problema stanara ovih naselja, a opaki virus je poslednje o čemu brinu ovih dana.
  • 19.02.2021