Vesti
Društvo

Gračanica: Nema opasnosti od poplava

Nakon snežnih padavina, nivo reke Gračanke trenutno nije u porastu, ali se očekuje povećanje nivoa vode u koritu, kažu nadležni iz u Opštine Gračanica.
Gračanica: Nema opasnosti od poplava
Aprilski sneg na centralnom Kosovu (Foto Kim)

Direktor Odeljenja za javne usluge Opštine Gračanica Zoran Danilović rekao je da je trenutno sve u normali, ali da se situacija pažljivo prati.

„Nivo vode u koritu reke Gračanke nije u porastu. Ne mora da znači da će tako ostati u kasnijim satima današnjeg dana jer padavine koje su bile tokom noći, kao i sneg koga ima na okolnim brdima, mogu da uzrokuju povećanje količine vode koja se iz jezera sliva u rečno korito“, rekao je Danilović.

On je dodao da su preduzete sve mere i da za sada ne postoji opasnost od izlivanja reke i poplava.

„Za sada ne postoji područje koje bi moglo da se okarakteriše kao ugroženo. U Preocu, kod obdaništa, gde je rečno korito suženo, postoji opasnost od izlivanja, ali što se tiče domaćinstava nema opasnosti“, kazao je Danilović.

Tokom vikenda radnici Odeljenja javnih službi proširivali su korito reke Gračanke.

Kada je reč o domaćinstvima u Lapljem selu i Preocu koja su u poslednjim poplavama pretrpela veliku štetu, iz opštine poručuju da Komisija radi na proceni, a da bi do kraja nedelje trebalo da bude gotov konačan izveštaj.Ostale vesti

Odbor za obrazovanje: Školama obezbeđen ogrev, uskoro humanitarni turnir
Drugo polugodište u svim školama na teritoriji opštine Gračanica je počelo na vreme, a nastava se odvija neposredno. Srednjoškolci su se u školske klupe vratili 16, a osnovci 23. januara. Sve škole trenutno imaju dovoljnu količinu ogreva, rečeno je na prvoj vandrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u skupštinskoj sali Opštine Gračanica. 
  • 02.02.2023
Todić: Radovi u selu Dren se danas ne izvode
"Jutros smo obavešteni da danas radovi na proširenju puta u selu Dren neće biti izvođeni. Međutim, na licu mesta je i dalje prisutna policija, kao i meštani i vlasnici parcela koje su tema ekproprijacije", potvrdio je za KoSSev predsednik PO opštine Leposavić, Zoran Todić.
  • 02.02.2023
Srbi iz sela Dren i danas protestuju, traže momentalnu obustavu radova

Žitelji sela Dren kod Leposavića proveli su noć na otvorenom, na putu koji vodi ka njihovim imanjima, gde se radi na otvaranju novih puteva i proširenju postojećih zbog gradnje policijske baze. Oni zahtevaju momentalno obustavljanje radova.

  • 02.02.2023
Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023