Vesti
Društvo

Gračanica: Nekoliko hiljada vernika dočekalo Blagodatni oganj

Blagodatni oganj sa Hristovog groba stigao je danas na Kosovo, u Gračanicu. Nekoliko hiljada vernika dočekalo i preuzelo plamen.
Gračanica: Nekoliko hiljada vernika dočekalo Blagodatni oganj
Doček Blagodatno ognja (Foto Kim)

Blagodetni oganj koji se svake Velike subote pojavluje na Hristovom grobu u Jerusalimu, danas je u Gračanicu doneo pomoćnik dirketora vladine Kancelarije za Kosovo i Metohiju Dušan Jovović, u pratnji predstavnika SPC.

Nakon što ga je osvešato vladika raškoprizrenski Teodosije, plamen su prenosili vernici koji su u porti manastira čekali sa svećama.

“Hristos je pobedilac, pobedio je smrt i doneo radost za svakog čoveka i nama svake godne Vaskrs donese radost. Mi koji smo raspeti sa Hristom i vaskrsavamo sa Hristom, naročito a Kosovu i Metohiji gde ima stradanja i ima nevolja. Ali isto tako pošto verujemo u vaskrslog Hrista i mi sa Hristom vaskrsavamo i sva naša stradanja i sve nevolje dobijaju smisao u vaskrsenju Hristovom i u radosti današnjeg praznika”, rekao je vladika Teodosije u obraćanju medijima.

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je da je Kosovo i Metohija druga srpska prestonica.

“Srbija ima dve prestonice. Jedna njena prestonica je Beograd, druga njena prestonica je srpsko Kosovo i Metohija, Pećka Patrijaršija, Gračanica, Eparhija raškoprizrenska čije su svetinje zajedno sa narodom posejane po čitavom našem Kosovu i Metohiji. Današnji praznik koji slavimo ovde u Gračanici, praznik Hristovog vaskrsenja prilika je da nas podseti na sam praznik vaskrsenja i na njegovu simboliku i značenje, i da nas u teškom vremenu okupa svetlošću na način na koji je to ova sveta liturgija i ovaj sunčani dan učinio danas u Gračnici”, rekao je Đurić koji je danas prisustvovao litirgiji i dočeku Blagodatnog ognja.

Za meštane Gračanice i pravoslavni narod sa centralnog Kosova donošenje jerusalimskog ognja predstavlja veliki dan. Vernici se nadaju da će im plamen koji su danas poneli u svoje domove doneti blagostanje, zdravlje i sreću.

Osim meštana centralnog Kosova, ovom velikom događaju prisustvovali su i vernici iz Kosovskog pomoravlja i severa Kosova, a među njima su bili brojni političari i lokalni lideri.

Danas na Vaskršnji ponedeljak u manastiru Gračanica služena praznična liturgija povodom drugog dana najradosnijeg hrišćanskog praznika.

Tokom dana Blagodatni oganj će biti prenet u Pećku Patrijaršiju, gde će ga svečano dočekati sestrinstvo manastira sa sveštenstvom i vernim narodom Pećkog namesništva, potom će oganj dočekati i bratsvo manastira Visoki Dečani.
Ostale vesti

Pomeranje sata umara i remeti san
Sat se u nedelju sa zimskog ponovo pomera na letnje računanje vremena, a četvrtina Nemaca kaže da su bar jednom posle takve promene imali zdravstvene probleme.
  • 23.03.2023
Raspisan 20. konkurs za Betinu fotografiju godine
Novinska agencija Beta raspisala je regionalni konkurs za najbolju medijsku fotografiju pod nazivom "Betina fotografija godine". Poziv je otvoren za profesionalne fotoreportere sa fotografijama snimljenim na prostoru jugoistočne Evrope u periodu od 1. juna 2022. do 28. februara 2023. godine.
  • 23.03.2023
Subvencije u cilju poboljšanja rada preduzeća na severu Kosova

Zahvaljujući subvencijama Kancelarije za Kosovo i Metohiju manastir Duboki Potok dobio je opremu za unapređenje manastirske ekonomije: kazane za proizvodnju rakije i cisterne za skladištenje, opremu za destileriju, stabilizator za rakiju, etiketirku i drugu neophodnu opremu za unapređenje proizvodnje.

  • 23.03.2023
U petak i subotu probni završni ispit za osnovce
Učenici osmog razreda osnovne škole polagaće u petak i subotu, 24. i 25. marta probni završni ispit, saopštilo je Ministarstvo prosvete.
  • 23.03.2023
Vladika Grigorije: Veliki problemi zahtevaju velike ljude koji će ih rešavati
"Oni koji nisu uspeli da do sada normalizuju život na Kosovu i Metohiji neće to uspeti ni sada, niti u budućnosti, ma o čemu se oni formalno dogovorili ili dogovarali. A to je ono što me kao čoveka najviše boli", kazao je u intervjuu za KoSSev vladika diseldorfsko-nemački Grigorije.
  • 22.03.2023
„Doručak sa gimnazijalcima“, prikupljanje novca za ekskurziju

Učenici i profesori prištinske Gimnazije sa sedištem u Lapljem Selu ponovo su pokrenuli akciju prikupljanja novca za svoje drugare čiji roditelji nisu u mogućnosti da plate matursku ekskurziju. U centru Gračanice, ispred opštine, postavili su štandove sa raznim i slatkišima, te napicima, od čije prodaje bi mogli da prikupe deo potrebnih sredstava.

  • 22.03.2023