Vesti
Društvo

Gračanica: Nekažnjivost ubija slobodu izražavanja

Protestnim skupom ispred umetničke instalacije MISSING u dvorištu Doma kulture Gračanica, oko dvadeset medijskih radnika obeležilo je Svetski dan slobode medija.
Gračanica: Nekažnjivost ubija slobodu izražavanja
Protest u Gračanici (Foto Kim)

Okupljeni su nosili transpernte na kojima je bilo ispisano “Pronađite ubice novinara“, “Uhapsite otmičare novinara“, “Nekažnjivost ubija slobodu izražavanja“, ali i fotografije ubijenih i kidnapovanih medijskih radnika u periodu od 1998. do 2005. godine.

Predsednik Udruženja novinara Srbije na Kosovu Budimir Ničić je tokom protestnog skupa pročitao zahteve.

“Zahtevamo da Specijalni sud za ratne zločine slučajeve ubijenih i nestalih novinara, koji su u njegovom mandatu, tretira kao posebne, da Tužilaštvo u Prištni i Euleks pokrenu istrage o otmicama i ubisvima koji nisu u mandatu Specijalnog suda i o tome blagovremeno obaveštavaju javnost, da policija i tužilaštvo i sud u Prištini istraže i procesuiraju sve napade na novinare i njihovu imovinu“, rekao je Ničić.

Udruženje novinara Srbije na Kosovu zahteva od kosovskih institucija da poštuju Zakon o upotrebi jezika i obezbede prevod na svim događajima koje organizuju, a posebno u Skupštini Kosova.

Protest u Gračanici podržao je i Petrit Čolaku iz Asocijacije novinara Kosova. Kazao je da Asocijacija podržava zahteve Undruženja novinara Srbije na Kosovu.

"Izjasnili smo se da ti slučajevi moraju da se rasvetle. Krivci se moraju izvesti pred sudom. Ta apatija institucija u Prištini mora da se završi i moraju da budu ozbiljni oko vođenja ovih istraga", kazao je Čolaku.

Uoči Svetskog dana slobode medija, akcijom Pet minuta gromoglasne tišine, UNS je objavio Proglas u kojem zahteva da "Specijalno tužilaštvo za ratne zločine počne da radi svoj posao i kada su u pitanju sudbine više od 40 novinara i medijskih radnika srpskih redakcija ubijenih u građanskom ratu u bivšoj Jugoslaviji, tokom NATO agresije 1999. godine, kao i na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2005. godine".

Popović: Opština će nastojati da unapredi saradnju sa medijima

Predsednik opštine Gračanica Srđan Popović čestitao je novinarima Svetski dan slobode medija.
Popović obećava da će opština kojom rukovodi nastojati da unapredi saradnju sa medijima, jer je, kako ističe, to u zajedničkom interesu.

“Od suštinske je važnosti obezbediti ličnu bezbednost novinara, kao i kazniti sve koji tu bezbednost ugrožavaju. Verujemo da će se novinari izboriti za nezavisan rad, kao i sa svim izazovima sa kojima se suočavaju“, istakao je Popović.Ostale vesti

Pasjane: Protest zbog zapošljavanja u Zdravstvenom centru
Ispred Zdravstvenog centra u Pasjanu kod Gnjilana održan je protest dvadesetak ljudi nezadovoljnih zbog odluke direktora ove ustanove dr Zorana Perića da ih ne primi u radni odnos.
  • 05.03.2021
KM: Prikupljeno preko 90.000 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković

Uličnim performansom studenti likovnog, muzičkog i dramskog odseka Fakulteta umetnosti u Kosovskoj Mitrovici, danas su prikupili 94.600 dinara za lečenje Magdalene Nedeljković.

  • 03.03.2021
OG: Nastavljena dezinfekcija institucija i stambenih objekata
Opštinsko odeljenje javnih službi nastavilo je sa dezinfekcijom institucija, ustanova i kolektivnih stambenih objekata u cilju zaštite od širenja kovida-19, saopšteno je iz Opštine Gračanica.
  • 03.03.2021
Zum će nastaviti da raste i u 2021.
Kompanija Zum predviđa da će nastaviti da pokazuje snažne rezultate i u ovoj godini uprkos boljim izgledima za zdravstvenu situaciju nakon prethodne u kojoj je ta aplikacija za video konferencije postala glavno sredstvo u profesinalnim, školskim i društvenim životima.
  • 02.03.2021
Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021