Vesti
Društvo

Gračanica: Nakrivljene bandere i dalje prete ljudima

Meštani Gračanice se svakodnevno suočavaju sa, na prvi pogled, banalnim problemima, u rasponu od polomljenih vratanaca na  strujomeru do nakrivljenih bandera.
Gračanica: Nakrivljene bandere i dalje prete ljudima
Nakrivljeni električni stub u Gračanici (Foto Kim)

Porodice Grbić i Đorđević se pre godinu i po dana prvi put prijavile KEDS-u da su im polomljena vratanca na strujomeru. Iako su prijavu ponavljale još nekoliko puta, niko nije došao da reši problem. Kako saznajemo, oni nisu jedini na centralnom Kosovu koje vratanca strujomera “muče”.

“Nikad niko nije došao da interveniše, a obećali su. Dešava nam se puno puta da nam neko iskljčuje struju, bace nam osigurače dole i ostanemo bez struje, dok ne izađemo sami da intervenišemo. Zimus sam najlonom zaštitio, kako ne bi došlo do spoja, pa da nam sve pregori u kući”, kazao je Jovica Grbić.

Nenad Ivić iz Gračanice ističe da problem sa nakrivljenim električnim stubom postoji više od dve godine.

“Ova bandera je padala više puta. Ne znamo kome da se obratimo za ovu našu muku. Bili smo kod nadležnih u KEDS-u, pisali zahtev za zamenu ove bandere, međutim, niko ne dolazi”, naveo je Ivić i dodao da nakrivljena bandera ugrožava sve stanovnike gračaničke ulice „Stevana Sinđelića“.

„Petnaest kuća je povezano nosećim kablom. Redovno plaćamo struju, ali što se tiče održavanja ništa, gola nula. Ako bi mogao neko da nam izađe u susret, da nam pomogne“, rekao je Ivić.

Direktor Odeljenja javnih službi u opštini Gračanica Vladica Trajković je za RTV Kim rekao da je upoznat sa svim problemima sa kojima se meštani Gračanice susreću.

„Obavestio sam nadležne iz KEDS-a, ali to je regionalna kompanija, nije opštinska kojoj mi možemo da izdamo nalog, da utičemo na njihove realizacije. Dešava se da oni kasne sa intervencijama, kao i da zbog pandemije koronavirusa imaju smanjeni broj radnika na terenu. Direktor KEDS-a, koji je imao odličnu saradnju sa opštinom više nije na toj poziciji, tako da se sada nadležnima obraćamo mejlom. Očekujemo da će kvarove brzo otkloniti“, objasnio je Trajković.

Do objavljivanje ove vesti, od predstavnika KEDS-a nismo uspeli da dobijemo informacije da li će i kada problemi biti rešeni.Ostale vesti

Novinari traže od kosovske vlade da imenuje portparola
Udruženje novinara Kosova (AGK) je na svom Fejsbuk profilu izrazilo je veliku zabrinutost zbog nedostatka portparola u kosovskoj vladi i traži od Hotija da ga što pre imenuje, kako bi se olakšala komunikacija između vlade i medija.
  • 21.10.2020
Kosnet: Napadi na novinare su napadi na demokratske vrednosti

Ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet poručio je da su napadi na novinare napadi na zajedničke demokratske vrednosti.

  • 20.10.2020
Anđelka Ćup dobitnica nagrade za izveštavanje o siromaštvu
Glavna i odgovorna urednica portala Gračanica Online, Anđelka Ćup, nagrađena je za reportažu o životu u Romskoj mahali u opštini Južna Mitrovica u vreme koronavirusa.
  • 20.10.2020
GIC i PEN započeli izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha

Inovacioni centar Gračanica (GIC) uz pomoć NVO "PEN" (Mraža za vršnjačku edukaciju) iz Prištine, započeo je izradu aparata za merenje kvaliteta vazduha. Uređaj je u fazi testiranja i prevashodno je namenjen zatvorenim prostorijama, poput učionica, kuća ili kancelarija, kazao je za RTV Kim Đorđe Marković.

  • 20.10.2020
Laplje Selo: Pčelari pokrenuli mašinu za pravljenje voštanih ploča
Pčelari sa teritorije opštine Gračanica su do sada po satne osnove, uvek sa manjim ili većim procentom parafina, išli u Prištinu ili centralnu Srbiju. Mašina koju je donirala švajcarska organizacija “Helvetas” instalirana je na Poljoprivrednom fakultetu u Lapljem Selu, pa je proizvodnja kvalitetnih voštanih ploča konačno lokalizovana “na dobrobit svih”, a parafin se "nalazi na izlazu iz košnica".
  • 19.10.2020
Heroji u doba koronavirusa: Živ se čovek na sve navikne
U osmoj emisiji “Heroji u doba koronavirusa” profesorka srpskog jezika i književnosti Ana Kostić govorila je o poteškoćama i prednostima nastave na daljinu. Nikola Vasić predsednik Humanitarne organizacije „Kosovsko Pomoravlje” kazao je da su od početka pademije članovi ove organizacije podelili preko dve tone pomoći u vidu namirnica, lekova i higijenskih paketa.
  • 18.10.2020