Vesti
Društvo

Gračanica: Mladi umetnici i sportisti na prijemu kod gradonačelnice

Mladi umetnici i sportisti sa područja opštine Gračanica poslednjih nedelja nižu uspehe. Tim povodom, predsednica ove lokalne samouprave Ljiljana Šubarić ugostila je balerine, muzičare i karatiste i uručila im prikladne poklone. 
Gračanica: Mladi umetnici i sportisti na prijemu kod gradonačelnice
Mladi umetnici i sportisti na prijemu kod gradonačelnice (Foto Kim)

Na internacionalnom takmičenju u klasičnom i modernom baletu održanom u Beogradu, balerine iz Baletske škole Doma kulture „Gračanica“ osvojile su prva četiri mesta u svim kategorijama u kojima su nastupale.

„Bilo je lepo. Nismo očekivale da ćemo osvojiti prvo mesto, zato što je bilo mnogo dobrih i kvalitetnih učesnika. Jako nas je obradovala vest o osvojenom prvom mestu“, rekla je mala balerina Helena Dimitrijević.

„Imale smo malo tremu, ipak nismo očekivale da ćemo osvojiti prvo mesto“, kazala je njena drugarica Katarina Nedeljković.

Na nedavno održanom Prvenstvu Srbije za kadete i juniore i Trofeju Srbije za mlađe seniore u Pančevu, karatisti kluba „Senši“ iz Lepine u apsolutnoj kategoriji su osvojili treće mesto, dok je u individualnoj kategoriji kata prvo mesto pripalo Isidori Stojanović, a treće Neveni Kitić.

„Bila sam na puno takmičenja. Karate treniram od svoje devete, ukupno šest i po godina. Svakodnevno napredujem u ovom sportu. Na prvom takmičenju sam osvojila srebro i bronzu, a na drugom takmičenju Isidora, Nevena i ja smo osvojile bronzu“, kazala je petnaestogodišnja Emilija Aksić.

„Jako sam zadovoljna takmičenjem. Meni ovo nije prvo takmičenje na kome učestvujem i tokom ovog takmičenja sam stekla nova prijateljstva“, rekla je Jovana Filić.

Koordinatorka škole baleta Snežana Bursać-Petrović i trener karate kluba „Senši“ Milan Rašić zadovoljni su postignutim rezultatima.

„Od oktobra meseca krenula je nova sezona baleta u Gračanici, imamo novog koreografa Unu Stepanović. Ona je odmah počela da radi sa devojčicama na pripremi koreografija pošto ih je prijavila za takmičenje. Od oktobra meseca se spremaju. Devojčice su jako talentovane i mislim da su sada u Beogradu pokazale koliko znaju i mogu. Veoma sam ponosna na uspeh ballerina, kao i cela Opština Gračanica“, istakla je ona.

„Klub postoji već 11 godina, radimo u prostorijama sportske hale u Lapljem Selu i od pre četiri meseca ponovo u osnovnoj školi u Gračanici. Klub trenutno broji 40 do 50 aktivnih vežbača. Što se tiče nagrada koje smo osvojili, bilo je državno prvenstvo u Zaječaru, gde smo otišli sa 15 takmičara i osvojili 19 medalja. Nadam se ponovnom ulasku naših članova u reprezentaciju“, rekao je trener kluba „Senši“ Milan Rašić.

Predsednica opštine Gračanice Ljiljana Šubarić je nagrađenima čestitala i uručila prigodne poklone.

„Iskreno i od srca čestitam našim devojčicama i dečacima na postignutim rezultatima. Zahvaljuljem im se zato što su nas obradovali medaljama. Smatram da mladi imaju neograničeni talenat, ali da uz rad, trud, volju i podršku ne postoji sfera gde naša deca neće zablistati. Nastavite sa dobrim radom, slušajte vaše nastavnike, poštujte ih, jer oni ulažu mnogo truda u vas“, poručila je gradonačelnica.

Ona je uručila poklon i Danijelu Eminoviću koji je nedavno osvojio prvo mesto na Međunarodnom takmičenju pijanista u Smederevskoj Palanci i obećala da će Opština Gračanica i ubuduće pružati svaku vrstu podrške mladim i talentovanim ljudima sa centralnog Kosova.Ostale vesti

Protest zbog nepoštovanja Zakona o dvojezičnosti od strane Ministarstva spoljnih poslova Kosova

Udruženje novinara Srbije (UNS) sa svojim ogrankom Društvom novinara Кosova i Metohije (DNКiM) protestuje zbog izbacivanja srpskog jezika sa zvaničnog sajta Ministarstva spoljnih poslova i dijaspore i traži od Vlade Кosova da sve institucije poštuju zakon o ravnopravnoj upotrebi jezika.

  • 07.10.2022
Policija u Gračanici: Bezbednosna situacija stabilna

Uprskos nedavnom pokušaju ubistva Srbina ispred diskoteke u Gračanici, iz lokalne Policijske stanice tvrde da je bezbednosna situacija u opštini Gračanica stabilna. Na sednici Odbora za zajednice u SO Gračanica je rečeno da je u prethodnom mesecu zabeležen povećan broj slučajeva nasilja u porodici.

  • 07.10.2022
Povodom dečije nedelje u Goraždevcu organizovan maskenbal
U dvorištu OŠ „Janko Jovićević“ u  Goraždevcu održan je maskenbal u sklopu dečje nedelje. Razni dezeni, boje i detalji krasili su maštovite kostime učesnika maskenbala koji nisu krili svoje zadovoljstvo što su deo ove manifestacije.
  • 07.10.2022
Prvi samit o inovacijama u pravosuđu: Građanin u centru

Prvi samit o inovacijama u pravosuđu na Kosovu održan je danas u organizaciji USAID-ovog Pravosudnog projekta. Značaj uvođenja inovativnih rešenja u pravosudni sistem i važnost postavljanja građana u središte ovih rešenja cilj je ovog samita.

  • 06.10.2022
PU “Danica Jaramaz”: Sva lepota jeseni na dečjim kišobranima
U sklopu obeležavanja Dečje nedelje danas je u Predškolskoj ustanovi “Danica Jazamaz” u Nemanjinoj ulici u Kosovskoj Mitrovici, održana revija “Veseli kišobrani” u kojoj su učestvovali polaznici ove ustanove.
  • 06.10.2022
Rašić: Ako odluka o razmeni zemlje ne bude poništena, podnosim zahtev za razmenu puta
Predsednik Progresivne demokratske stranke Nenad Rašić ukoliko odluka SO o razemni opštinskog zemljišta sa biznismenom Redžom Šošijem ne bude ukinuta, da je spreman da opštini ustupi svoj put od 20 ari, za koji tvrdi da je od strateškog značaja “za neki hektar zemlje u Gračanici, makar to bio i kamenjar”.
  • 06.10.2022