Vesti
Društvo

Gračanica: Metali opasni po život dospeli u vodu i zemljište

Voda koja se izlila iz korita reke Gračanke pokupila je mulj i sadržaj “Jalovine Kišnica”, pa su teški metali iz rudnika dospeli kako u zemljište, tako i u podzemne vode, upozoravaju iz 3 E Instituta iz Kosovske Mitrovice.
Gračanica: Metali opasni po život dospeli u vodu i zemljište
Poplavljena dvorišta u Lapljem Selu (Foto 3 E Institut)

Iz ovog Instituta koji se bavi ekologijom tvrde da je na teritoriji opštine Gračanica došlo do velikog ekološkog akcidenta i da bi trebalo potpuno zabraniti korišćenje bunarskih voda.

“U ovom ekološkom akcidentu su ugrožena direktno domaćinstva, okućnice, bašte, njive i ostalo poljoprivredno zemljište”, kažu u Institutu, ističući da “Jalovina Kišnica“ sadrži vrlo visok procenat arsenika, dokazano kancerogene supstance koja ima ozbiljnu pretnju po zdravlje ljudi.

“Soli arsen(III) su veoma otrovne i izazivaju rak”, dodaju iz Instituta i upozoravaju da teški metali koji su se izlili mogu imati dugoročne posledice. 

3 E Institut je pozvao nadležne u Opštini Gračanica da ne prikrivaju razmere ovog ekološkog akcidenta, nego da se mnogo odgovornije postave prema problemu koji je nastao.

“Potrebno je da opština proglasi stanje opšte opasnosti po zdravlje ljudi u poplavljenom području, pozove u pomoć stručne ekipe koje će izvršiti adekvatnu sanaciju terena, izvrši merenje prisutnosti teških metala, arsenika, bakteriološke ugroženosti od fekalnih voda u vodi i zemljištu”.

Dodatnu zabrinutost, prema navodima Instituta, izaziva i izlivanje fekalija iz kanalizacija u četiri sela u ovoj opštini - Gračanici, Lapljem selu, Kišnici i Badovacu.

Nijedno od pomenutih naselja nema sistem za prečišćavanje fekalnih voda, pa je kompletan sastav tog otpada kroz reku Gračanku sada izliven van korita.

U 3 E Institutu navode da bi se adekvatnim reagovanjem i obaveštavanjem javnosti mogle izbeći posledice po javno zdravlje koje je sada izuzetno ugroženo.

Da je jalovište iz rudnika Kišnica najveći zagađivač u ovoj opštini novembra prošle godine upozoravao je i direktor za zaštitu životne sredine Dejan Jovanović. Rešenje za ovaj problem bilo bi, prema njegovim rečima, prekrivanje jalovišta.Ostale vesti

MTS d.o.o. i ARKEP demantovali navode da je porastao broj ilegalnih antena
MTS d.o.o. demantovao je danas navode prištinskih medija da je „porastao broj nelegalnih antena mobilne telefonije na severu i drugim delovima Kosova“, a o čemu je juče izvestila KosovaPress.
  • 06.12.2021
Gimnazijalci – tvorci “pametne” saksije: Čuvamo inovativni duh
U okviru projekta “Samozapošljavanje mladih i unapređenje njihovih preduzetničkih veština”, koji je NVO "Link" iz Kosovske Mitrovice sprovela u maju ove godine, ekipa “Smart Green” koju čine mitrovački gimnazijalci, izradila je prototip “pametne” saksije, koja je proglašena najboljim inovativnim radom u projektu.
  • 06.12.2021
Prava nestalih na Kosovu i njihovih porodica se krše već treću deceniju
Državne institucije u Beogradu i Prištini da prestanu da ignorišu probleme nestalih na Kosovu, jedna je od poruka konferencije Udruženja porodica kosmetskih stradalnika, koja je održana danas u Medija centru u saradnji sa Resursnim centrom za nestala lica u Prištini.
  • 06.12.2021
Gradonačelnica Ljiljana Šubarić posetila Dom kulture u Gračanici
Predsednica opštine Gračanica prof. dr Ljiljana Šubarić danas je u pratnji svojih saradnika posetila Dom kulture u Gračanici sa ciljem detaljnijeg upoznavanja sa radom i izazovima sa kojima se suočava ova ustanova kulture.
  • 06.12.2021
Trajković: Nema opasnosti od poplava
Usled obilnih kišnih padavina na teritoriji opštine Gračanica za sada nema opasnosti od poplava, kazao je za RTV Kim direktor Odeljenja javnih službi ove lokalne samouprave Vladica Trajković.
  • 06.12.2021
Sutra počinje isplata 20 evra novčane pomoći
Isplata novčane pomoći građanima u iznosu od 20 evra počinje sutra. Novac će najpre dobiti penzioneri. Ostali punoletni građani 8. i 9. decembra.
  • 06.12.2021