Vesti
Društvo

Gračanica: Meštani se pridržavaju mera

Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Gračanica (Foto Kim)

Prva odluka o zabrani kretanja građana i privatnih automobila stupila je na snagu 24. marta i odnosila se na vremenski period od 10:00 do 16:00 časova i od 20:00 do 6:00 sati ujurtu. Međutim, odluka je 28. marta izmenjena pa od tada važi zabrana od 17:00 do 6 sati.

Posle samo nekoliko dana kosovski Ustavni sud je na osnovu žalbe predsednika Kosova Hašima Tačija ocenio da je protivustavna mera o zabrani kretanja građanima i odredio da odluka 13. aprila bude ukinuta.

Iako više puta menjana, odluka vlade nije zbunila meštane Gračanice i okolnih sela koji tvrde da se izričito pridržavaju mera i poštuju zabranu kretanja.

„Kući smo od 17 časova, čak ni u dvorište ne izlazimo. Pridržavamo se mera, tako i treba da bude jer je situacija zaista loša. Čovek treba da bude obazriv u svakom trenutku“, rekla je Violeta Mitić iz Lapljeg Sela.

„Poštujem sva pravila koje je donela vlada Kosova, tako da se ne krećem kada je policijski čas, od 17:00 do 6:00 sati ujutru“, kazao je Lazar Jovanović.

„Od 17 časova do 6 sati ujutru nema izlaska, to važi za sve pa i za mene. Poštujem pravila, koronavirus je teška bolest“, rekao nam je Miodrag Radovanović iz Gračanice.

„Da, poštujemo zabranu kretnja, ne idemo nigde kada je u toku zabrana“, tvrdi Ratko Lazić iz Batusa.

Da je zasita tako, potvrdio je i komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković koji je kazao da na teritoriji ove lokalne samouprave nije bilo privođenja i da građani poštuju mere. On, međutim, nije želeo pred kamere.

Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da građani Kosova u dobroj meri poštuju policijski čas, ali i da je do sada bilo pet slučajeva privođenja.

„Privedeno je pet osoba koje su kršile Zakon o zabrani kretanja. Dve osobe su iz Prištine, jedna iz Uroševca. Takođe, u Prizrenu je bio jedan slučaj privođenja, kao i u Mitrovici gde je jedna osoba privedena“, rekao je Keljani.

Prodavnice prehrambene robe i marketi na teritoriji opštine Gračanica uskladili su svoje radno vreme sa odlukom o zabrani kretanja građana i rade do 17:00 časova. Tvrde da robe ima u dovoljnim količinama.

„Robe ima dovoljno, mislim da su i kupci to shvatili, pa nema panike. Kupovina je redovna, bez preterane gužve“, kazala je radnica u marketu „Spektar“ u Gračanici Snežana Sojević.

„Čini mi se da je prošao onaj početni talas nestašice nekih artikala, brašna, ulja i makarona. Robe ima dovoljno. Smanjio se intezitet kupovine toalet papira, brašna... Sada je situacija nešto bolja“, kazao je vlasnik prodavnice „Mitić“, Lazar Mitić.

Na Kosovu su i dalje zatvoreni svi kafići, restorani i drugi ugostiteljski objekti. Apoteke rade 8:00 do 17:00 časova, ali je na teritoriji svake opštine određena apoteka koja dežura i nakon 17:00 časova.

 Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023