Vesti
Društvo

Gračanica: Meštani se pridržavaju mera

Od kako je kosovska Vlada donela odluku o zabrani kretanja meštani opštine Gračanica se trude da je poštuju i ne izlaze za vreme policijskog časa. Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je za RTV Kim da je do sada zbog nepoštovanja ove odluke privedeno pet lica. U Gračanici nije bilo privođenja.
Gračanica: Meštani se pridržavaju mera
Gračanica (Foto Kim)

Prva odluka o zabrani kretanja građana i privatnih automobila stupila je na snagu 24. marta i odnosila se na vremenski period od 10:00 do 16:00 časova i od 20:00 do 6:00 sati ujurtu. Međutim, odluka je 28. marta izmenjena pa od tada važi zabrana od 17:00 do 6 sati.

Posle samo nekoliko dana kosovski Ustavni sud je na osnovu žalbe predsednika Kosova Hašima Tačija ocenio da je protivustavna mera o zabrani kretanja građanima i odredio da odluka 13. aprila bude ukinuta.

Iako više puta menjana, odluka vlade nije zbunila meštane Gračanice i okolnih sela koji tvrde da se izričito pridržavaju mera i poštuju zabranu kretanja.

„Kući smo od 17 časova, čak ni u dvorište ne izlazimo. Pridržavamo se mera, tako i treba da bude jer je situacija zaista loša. Čovek treba da bude obazriv u svakom trenutku“, rekla je Violeta Mitić iz Lapljeg Sela.

„Poštujem sva pravila koje je donela vlada Kosova, tako da se ne krećem kada je policijski čas, od 17:00 do 6:00 sati ujutru“, kazao je Lazar Jovanović.

„Od 17 časova do 6 sati ujutru nema izlaska, to važi za sve pa i za mene. Poštujem pravila, koronavirus je teška bolest“, rekao nam je Miodrag Radovanović iz Gračanice.

„Da, poštujemo zabranu kretnja, ne idemo nigde kada je u toku zabrana“, tvrdi Ratko Lazić iz Batusa.

Da je zasita tako, potvrdio je i komandir policijske stanice u Gračanici Bratislav Trajković koji je kazao da na teritoriji ove lokalne samouprave nije bilo privođenja i da građani poštuju mere. On, međutim, nije želeo pred kamere.

Portparol kosovske policije za region Prištine Baki Keljani kazao je u telefonskoj izjavi za RTV Kim da građani Kosova u dobroj meri poštuju policijski čas, ali i da je do sada bilo pet slučajeva privođenja.

„Privedeno je pet osoba koje su kršile Zakon o zabrani kretanja. Dve osobe su iz Prištine, jedna iz Uroševca. Takođe, u Prizrenu je bio jedan slučaj privođenja, kao i u Mitrovici gde je jedna osoba privedena“, rekao je Keljani.

Prodavnice prehrambene robe i marketi na teritoriji opštine Gračanica uskladili su svoje radno vreme sa odlukom o zabrani kretanja građana i rade do 17:00 časova. Tvrde da robe ima u dovoljnim količinama.

„Robe ima dovoljno, mislim da su i kupci to shvatili, pa nema panike. Kupovina je redovna, bez preterane gužve“, kazala je radnica u marketu „Spektar“ u Gračanici Snežana Sojević.

„Čini mi se da je prošao onaj početni talas nestašice nekih artikala, brašna, ulja i makarona. Robe ima dovoljno. Smanjio se intezitet kupovine toalet papira, brašna... Sada je situacija nešto bolja“, kazao je vlasnik prodavnice „Mitić“, Lazar Mitić.

Na Kosovu su i dalje zatvoreni svi kafići, restorani i drugi ugostiteljski objekti. Apoteke rade 8:00 do 17:00 časova, ali je na teritoriji svake opštine određena apoteka koja dežura i nakon 17:00 časova.

 Ostale vesti

Đurić: Srbija se neće odreći svojih svetinja na KiM
Na albanskoj televiziji “Top kanal” 30. maja je prikazan dokumentarni film "Velika srpska istorijska obmana - kako su Srbi ukrali albansku istoriju", u kojem se “falsifikuju istorijske činjenice s ciljem promovisanja velikoalbanske politike”, saopštilo je danas Ministarstvo kulture i informisanja Srbije. Marko Đurić poručuje da se “Srbija nikada i ni po koju cenu neće odreći svojih svetinja na KiM”.
  • 02.06.2020
Gračanica: Brojni primeri solidarnosti tokom epidemije koronavirusa
Brojne nevladine organizacije, kompanije, institucije, ali i pojedinci na Kosovu su humanitarnim akcijama dali proteklih meseci doprinos borbi protiv koronavirusa. Šivenje zaštitnih maski, izrada vizira i dostava humanitarnih paketa samo su neki od primera solidarnosti i humanosti u opštini Gračanica.
  • 02.06.2020
Od ponedeljka povratak dece u vrtiće
Predškolska ustanova Đurđevak mališanima ponovo otvara svoja vrata 8. juna. Nakon što je opština Gračanica izvršila dezinfekciju svih osam objekata ove ustanove, zaposleni privode kraju pripreme za povratak dece. Međutim, za boravak u obdaništima neophodna je potvrda pedijatra da je dete zdravo.
  • 02.06.2020
Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020