Vesti
Društvo

Gračanica: Merenje šećera u krvi i humanitarna akcija

Udruženje "Slatko srce" iz Gračanice organizovalo je u sklopu redovne akcije merenja šećera u krvi i prikupljanje novčanih sredstava za lečenje sugrađanina Ivana Vasića. 
Gračanica: Merenje šećera u krvi i humanitarna akcija
Akcija merenja šećera u krvi i sakupljana novca za lečenje Ivana Vasića (Foto Kim)

"Slatko srce" je podržalo Turističku organizaciju Gračanice (TOG) i pridružilo se kampanji prikupljanja novčanih sredstava za lečenje Ivana Vasića.

U centru Gračanice je do podneva bila postavljena kutija za donacije.

Predsednik "Slatkog srca" Bojan Mirković je kazao da je akcija merenja šećera u krvi dobra prilika da građani, osim redovne brige za svoje zdravlje, pokažu i empatiju za svog komšiju Ivana Vasića i pomognu njegovo lečenje u skladu sa svojim mogućnostima.

"Mi redovno, na početku svake godine, pravimo planove preventivnih pregleda. Ovo je redovna akcija podizanja svesti o pravovremenom lečenju dijabetesa koja ima zavidan odziv. Sami smo izrazili želju da se pridružimo humanitarnoj akciji Turističke organizacije Gračanica i kroz svoje redovne aktivnosti, pomognemo lečenje Ivana Aleksića", naveo je on.

Mirković smatra da nečije malo može značajno doprineti da se prikupi izvesna svota novca.

"Svako od naših članova može da doprinese. Mišljenja sam da može da se pokrije jedan deo iznosa za lečenje, ako ne i kompletna suma. Vidim da naši sugrađani prolaze i doniraju. Kutija za novac koju smo postavili biće predata porodici Ivana Vasića", rekao je on.

Koordinator Savetovališta za dijabetes DZ Granica Vladimir Petković smatra da su akcije redovnog merenja šećera prvi korak u lečenju bolesti, jer mnogi građani često na ovaj način otkriju da su u stanju preddijabetesa.

"Savetovalište za dijabetes Doma zdravlja Gračanica, u koordinaciji sa udruženjem ’Slatko srce’ je uvek tu za sve obolele od dijabetesa. Trudimo se da u maksimalnoj meri pomognemo ovoj kategoriji stanovništva koja je je jako ugrožena - kako težinom bolesti, tako i uslovima u kojima se leče", rekao je on.

Povodom obeležavanja Međunarnog dana borbe protiv dijabetesa, Dom zdravlja Gračanica će 14. novembra organizovati predavanje na kome će govoriti univerzitetski profesori, endokrinolozi iz KBC Priština sa sedištem u Gračanici, kao i stručnjaci i lekari iz Beograda.Ostale vesti

Odbor za kulturu i informisanje uklonio tačku ’’Stanje novinarstva u Srbiji’’ sa dnevnog reda
O stanju u novinarstvu u Srbiji se na današnjoj sednici Odbora za kulturu i informisanje nije govorilo jer je, na predlog potpredsednika Odbora Nebojše Bekareca, ova tema skinuta sa dnevnog reda. Podpredsednik Udruženja novinara Srbije (UNS) Slobodan Ćirić i predsednik Nezavisnog udruženja novinara Srbije (NUNS) Željko Bodrožić, koji su danas trebali da govore na ovu temu, kao i predsednik Odbora Siniša Кovačević, napustili su sednicu kada je ova odluka doneta.
  • 17.03.2023
Joanikije: Neprihvatljiv francusko-nemački predlog, tretira Kosovo kao nezavisno
Mitropolit Crnogorsko primorski Srpske pravoslavne crkve Joanikije rekao je da je predlog francusko-nemačkog sporazuma neprihvatljiv, ako je definisan kao okvir za dalje pregovore o statusu Kosova i Metohije, a u njemu se Kosovo tretira kao nezavisna država.
  • 17.03.2023
’’Još se nismo oporavili od 17. marta 2004. godine na Kosovu’’
Novinarka Radija Kim Zorica Vorgučić izjavila je za N1 opisujući dešavanja 17. marta 2004. na Kosovu da je to veoma stresni događaj koji joj je obeležio život. "Taj događaj se duboko urezao u moje sećanje kao jedan od najstrašnijih koji su doživeli Srbi sa Kosova. Mislim da se nismo još uvek oporavili od tog datuma. To je bio i pokretač za iseljavanje Srba, posebno kada je u pitanju Čaglavica. Ljudi su bili uplašeni i nisu znali šta će im se desiti", istakla je Vorgučić.
  • 16.03.2023
Dodeljene novinarske nagrade za priče o multietničkom suživotu na Kosovu i u Srbiji

Drugu godinu zaredom Inicijativa za mirne promene (PCi) dodelila je medijske nagrade novinarima za priče o suživotu na Kosovu i u Srbiji. Dodela priznanja organizovana je istovremeno u Prištini i Beogradu.

  • 16.03.2023
Aprila druga licitacija imovine Privredne komore KiM

Deo objekta u Kosovskoj Mitrovici, čiji je vlasnik Privredna komora Kosova i Metohije, 11. aprila biće ponovo predmet licitacije.

  • 15.03.2023
Završna konferencija „Nedelja žena“

Drugi i završni dan desete po redu Nedelje žena u organizaniji Nacionalnog demokratskog instituta počeo je panelom „Integrisanje pristupa 50/50 u stranačkim strukturama“ na kojem je govorio predsednik Demokratske stranke Kosova Memlji Krasnići. On je govorio o rodnoj ravnopravnosti u stranci koju vodi. Krasnići je rekao da se lično zalaže za pristup PDK 50/50 i dodao da i druge političke partije treba da usvoje sličnu platformu.

  • 15.03.2023