Vesti
Društvo

Gračanica: Likovnom kolonijom obeležen Međunarodni dan Roma

Iako se Međunarodni dan Roma proslavlja svake godine 8. aprila, zbog pogoršane epdemijske situacije, u Gračanici je danas obeležen likovnom kolonijom. 
Gračanica: Likovnom kolonijom obeležen Međunarodni dan Roma
Detalj sa kolonije (Foto Kim)

Na platou ispred Opštine Gračanica bila su izložena umetnička dela samoukih slikara Bajrama i Farije Mehmeti iz Lepine. Ovi umetnici su istovremeno pokušali da najmlađima prenesu neka od osnovnih slikarskih znanja.

“Uglavnom slikam scene romskog života, naše običaje, kulturu i težak životni put, kako Romi danas žive na Kosovu i u svetu. Kroz umetnost želimo da probudimo svest da Romi teško žive i da im treba pomoći, kao i da njihov život nije lak. Ovaj dan je prilika da kroz umetnost to pokažemo”, kazao je Bajram Mehmeti.

Među Romima ima puno talentovane dece, ali...

“Nije im omogućeno da kupe platno, bojice ili četkice, sve je to skupo”, rekla je učesnica kolonije Enisa Eminović.

“Odlučio sam da naslikam romsku zastavu, došao sam da pokažem ljudima svoj talenat”, kazao je Hamid Šerifović.

Simboličnom obeležavanju Međunarodnog dana Roma u Gračanici je prisustvovao i šef OEBS-a na Kosovu Majkl Davenport, koji je podsetio da je romska zajednica jedna od najugroženijih na Kosovu.

“OEBS radi zajedno sa svojim partnerima na tome da se njihov status unapredi. To uključuje i stvaranje mogućnosti za obrazovanje, potrebe smeštaja i stvaranje radnih mesta. Naravno, podrazumeva i učešće u odlučivanju u okviru zajednice”, naveo je Davenport i pohvalio Bajrama i Fariju Mehmeti.

“Zaista je privilegija biti danas ovde sa vama i što možemo da uživamo u vašim radovima”, rekao je Davenport.

Zamenik ministra za zajednice i povratak Gazmen Salijević kazao je da je kultura temelj zajednice i da Romi mogu da budu ponosi na promociju svoje kulture i jezika.

“Romi i Romska zajednica daju ogroman doprinos multikulturalnom životu na Kosovu. U ime ministra za zajednice i povratak Gorana Rakića, mogu da kažem da ćemo dati punu podršku integraciji i suživotu Roma, ne samo u Gračanici, nego na celom Kosovu. Veoma je bitno očuvanje romskog jezika, tradicije i kulture i mislim da ćemo zajedno sa lokalnom samoupravom i partnerima kao što je OEBS raditi na očuvanju, promociji i zaštiti jezika i kulture Roma”, kazao je Salijević.

Savetnik gradonačelnika za zajednice Saša Danić rekao je da današnjim događajem Opština Gračanica želi da pošalje poruku tolerancije, saradnje, kulturne razmene i kreativnosti.

“Danas promovišemo talenat, kreativnost i kulturnu raznolikost. Gračanica se ponosi romskom kulturom i njenim stvaralaštvom koje nam daje autentičan civilizacijski okvir”, kazao je Danić.

Učesnicima likovne kolonije ambasador OEBS-a Majkl Davenport i savetnik gradonačelnika Gračanice za zajednice Saša Danić uručili su skromne poklone.



Ostale vesti

Nemačka ukinula karantin za putnike sa Kosova
Nemačka vlada je zbog poboljšanja epidemiološke situacije olakšala putničke aranžmane iz nekoliko zemalja, sa liste visoko rizičnih zemlja uklonila je Kosovo, Severnu Makedoniju, Srbiju, Crnu Goru i još nekoliko zemalja.
  • 15.05.2021
Miletova polja divljeg luka na 1.800 metara nadmorske visine
Mile Veljković iz Sevca (opština Štrpce) od 1967. godine priprema biljne preparate na bazi meda. Kako je kazao, dok su drugi kupovali cigarete i piće, on je kupovao knjige o raznim biljkama koje danas bere i tretira, kako bi pomogao raznim ljudima.
  • 15.05.2021
OG: Poljoprivrednici dobili opremu za proizvodnju i skladištenje maline

Desetoro poljoprivrednika sa područja opštine Gračanica dobilo je neophodnu opremu za proizvodnju i skladištenje maline. "Plan nam je da podstaknemo i povećamo poljoprivrednu proizvodnju", rekao je predsednik opštine Srđan Popović.

  • 14.05.2021
Svega ima sem kupaca

Na Zelenoj pijaci u Gračanici meštani ove lokalne samouprave, ali i drugih opština na Kosovu, mogu nabaviti sveže voće i povrće, kao i rasade parike, paradajza, kupusa i lubenice. Prodavci nisu zadovoljni pazarima, ističu da je kupaca sve manje.

  • 14.05.2021
Ivan Zaporožac novi načelnik ŠU na Kosovu

Ivan Zaporožac doskorašnji direktor OŠ "Branko Radičević" u Kosovskoj Mitrovici, preuzeo je funkciju načelnika Školske Uprave za Kosovo i Metohiju, saznaje RTV Kim.

  • 13.05.2021
Digitalni zeleni sertifikat za lakša putovanja

Od danas, svi građani Republike Srbije, mogu preuzeti Digitalni zeleni sertifikat, odnosno potvrdu o izvršenoj vakcinaciji protiv kovida-19 i rezultatima različitih testiranja na zaraznu bolest SARS-CoV-2.

  • 12.05.2021