Vesti
Društvo

Gračanica: Ktitorska slava i dan OŠ "Kralj Milutin"

Svečanom liturgijom koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije i rezanjem slavskog kolača obeležena je ktitorska slava manastira Gračanica. Prigodnim programom u manastirskom dvorištu osnovna škola „Kralj Milutin“ obeležila je svoj dan.
Gračanica: Ktitorska slava i dan OŠ
Rezanje kolača u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske prisustvovali su meštani Gračanice i okolnih sela, učenici i nastavni kadar osnovne škole „Kralj Milutin“. Tokom liturgije svečano je obavljen i čin monašenja.

Vladika Teodosije je u besedi kazao da se današnjim praznikom proslavlja najveći srpski vladar, te da je ”današnja slava radost za sve nas”.

“Neka je srećna slava i neka nas Gospod održi u svemu što je dobro, u sve dane našeg života, da slavimo naše svetitelje, ali i da se vodimo njihovim putem, da podražavamo njihov primer, njihov život. Samo ćemo tada zasigurno ići ka pravom cilju, a to je carstvo nebesko, večno carstvo Hristovo koje nikad ne prestaje, koje je u vekove vekova”, rekao je vladika.

Nakon liturgije, vladika je ordenom Svetog Kralja Milutina odlikovao izvršnog direktora „Puteva Srbije“ Zorana Stojisavljevića i generalnog direktora „Magistrale Beograd“ Nebojšu Baščarevića za poseban prilog u obnovi i izgradnji puteva ka manastirima, kao i Gorana Jorgića iz Gračanice za nesebičnu pomoć svetinjama.

„Neka Gospod blagoslovi trud svih koji čine dobro, kako crkvi, tako i našem narodu, a ima ih dosta širom sveta. Ovo što mi povremeno dodelimo neko priznanje naše crkve, to je samo jedna kap u moru, ako uzmemo u obzir sve one koje čine našoj crkvi, a Gospod zna njihova imena”, kazao je vladika.

„Svi putevi vode na Kosovo", kazao je dobitnik ordena Svetog Kralja Milutina Zoran Stojisavljević.

„Ja, kao pravoslavni Srbin, nemam te reči sreće i zadovoljstva kojim bih opisao današnje priznanje koji su mi Srpska pravoslavna crkva, patrijarh Irinej i vladika Teodosije uručili. Nisam ja uradio mnogo, uradio sam onoliko koliko sam mogao i koliko sam trebao. Kada bi smo svi uradili ono što možemo, za crkvu, za narod i za ovo društvo i državu, bilo bi nam drugačije”, kazao je Stojisavljević.

„Uzbuđen sam i ne znam šta bih rekao. Trudićemo se da ispoštujemo ovaj orden i da ga ne ukaljamo“, rekao Baščarević.

„Za OŠ ’Kralj Milutin’ ovo je svakako poseban dan”, kazao je učitelj Ljubomir Maksimović. Ističe da su se učenici potrudili da za proslavu pripreme i poseban program.

„Ovo je veliki dan za školu i svetinju pred kojom stojimo, jer samo simbol patriotizma srpskog naroda može da održi ovo stanje. Važno je da ćemo opstati zahvaljujući pravoslavlju i srpskoj veri u koju imamo veliko poverenje”, kazao je Maksimović.

Za razliku od ostalih škola na centralnom Kosovu, u OŠ „Kralj Milutin” se broj đaka iz godine u godinu povećava, tvrdi ovaj učitelj, pa tako ove godine školu pohađa 780 đaka.Ostale vesti

Gračanica: Počela akcija uklanjanja divljih deponija
Odeljenje javnih službi u Opštini Gračanica započelo je akciju čišćenja divljih deponija na teritoriji ove lokalne samouprave.
  • 10.07.2020
Treće veče protesta prošlo bez većih incidenata
Više hiljada građana protestovalo je sinoć, treći dan zaredom, ispred Skupštine Srbije kako bi izrazili nezadovoljstvo aktuelnim režimom. Za raziku od prethodna dva dana, skup je prošao bez većih incidenata i sukoba sa policijom.
  • 10.07.2020
Ko su
“Heroji u doba koronavirusa” naziv je nove emisije u produkciji Medija centra u Čaglavici, koja će se u narednih pet meseci svakog drugog petka emitovati na kanalima TV Mreže i Radio televiziji KIM.
  • 09.07.2020
Mirna okupljanja veterana OVK u više gradova na Kosovu
Stotinak pripadnika bivše OVK okupilo se u podne u Prištini kako bi izrazili neslaganje sa predlogom optužnice protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija, dvojice vođa te organizacije koje haški sud sumnjiči za ratne zločine na Kosovu.
  • 09.07.2020
Počeo upis u srednje škole
Uz poštovanje propisanih epidemioloških mera, u srednjim školama na centralnom Kosovu počeo je upis učenika. I ove godine, najveće je interesovanje za Medicinsku školu.
  • 09.07.2020
„Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji“
"Kosovski Srbi uvek trpe posledice nestabilnosti u Srbiji, zato što se uglavnom oslanjaju na srpsko društvo, na srpsku vlast", naveo je komentarišući proteste u Srbiji programski direktor NVO "Aktiv" Miodrag Marinković. Glavni i odgovorni urednik Radio Goraždevca Darko Dimitrijević ističe da su Srbi na Kosovu "naviknuti da budu disciplinovani".
  • 09.07.2020