Vesti
Društvo

Gračanica: Ktitorska slava i dan OŠ "Kralj Milutin"

Svečanom liturgijom koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije i rezanjem slavskog kolača obeležena je ktitorska slava manastira Gračanica. Prigodnim programom u manastirskom dvorištu osnovna škola „Kralj Milutin“ obeležila je svoj dan.
Gračanica: Ktitorska slava i dan OŠ
Rezanje kolača u manastiru Gračanica (Foto Kim)

Liturgiji u manastiru Gračanica koju je služio episkop raško-prizrenski Teodosije uz sasluženje sveštenstva i monaštva Eparhije raško-prizrenske prisustvovali su meštani Gračanice i okolnih sela, učenici i nastavni kadar osnovne škole „Kralj Milutin“. Tokom liturgije svečano je obavljen i čin monašenja.

Vladika Teodosije je u besedi kazao da se današnjim praznikom proslavlja najveći srpski vladar, te da je ”današnja slava radost za sve nas”.

“Neka je srećna slava i neka nas Gospod održi u svemu što je dobro, u sve dane našeg života, da slavimo naše svetitelje, ali i da se vodimo njihovim putem, da podražavamo njihov primer, njihov život. Samo ćemo tada zasigurno ići ka pravom cilju, a to je carstvo nebesko, večno carstvo Hristovo koje nikad ne prestaje, koje je u vekove vekova”, rekao je vladika.

Nakon liturgije, vladika je ordenom Svetog Kralja Milutina odlikovao izvršnog direktora „Puteva Srbije“ Zorana Stojisavljevića i generalnog direktora „Magistrale Beograd“ Nebojšu Baščarevića za poseban prilog u obnovi i izgradnji puteva ka manastirima, kao i Gorana Jorgića iz Gračanice za nesebičnu pomoć svetinjama.

„Neka Gospod blagoslovi trud svih koji čine dobro, kako crkvi, tako i našem narodu, a ima ih dosta širom sveta. Ovo što mi povremeno dodelimo neko priznanje naše crkve, to je samo jedna kap u moru, ako uzmemo u obzir sve one koje čine našoj crkvi, a Gospod zna njihova imena”, kazao je vladika.

„Svi putevi vode na Kosovo", kazao je dobitnik ordena Svetog Kralja Milutina Zoran Stojisavljević.

„Ja, kao pravoslavni Srbin, nemam te reči sreće i zadovoljstva kojim bih opisao današnje priznanje koji su mi Srpska pravoslavna crkva, patrijarh Irinej i vladika Teodosije uručili. Nisam ja uradio mnogo, uradio sam onoliko koliko sam mogao i koliko sam trebao. Kada bi smo svi uradili ono što možemo, za crkvu, za narod i za ovo društvo i državu, bilo bi nam drugačije”, kazao je Stojisavljević.

„Uzbuđen sam i ne znam šta bih rekao. Trudićemo se da ispoštujemo ovaj orden i da ga ne ukaljamo“, rekao Baščarević.

„Za OŠ ’Kralj Milutin’ ovo je svakako poseban dan”, kazao je učitelj Ljubomir Maksimović. Ističe da su se učenici potrudili da za proslavu pripreme i poseban program.

„Ovo je veliki dan za školu i svetinju pred kojom stojimo, jer samo simbol patriotizma srpskog naroda može da održi ovo stanje. Važno je da ćemo opstati zahvaljujući pravoslavlju i srpskoj veri u koju imamo veliko poverenje”, kazao je Maksimović.

Za razliku od ostalih škola na centralnom Kosovu, u OŠ „Kralj Milutin” se broj đaka iz godine u godinu povećava, tvrdi ovaj učitelj, pa tako ove godine školu pohađa 780 đaka.



Ostale vesti

Počelo izdavanje probnih tablica u centru za registraciju u Peći

Gotovo svi stanovnici iz Goraždevca, Osojana i ostalih srpskih povratničkih sela u regionu Peći zamenili su tablice svojih automobila sa srpskim registarskim oznakama sa probnim RKS tablicama.

  • 21.09.2021
Laplje Selo: Stigle tablice, ali ne i uputsvo za izdavanje. Građani nervozni
Ispred Centra za registraciju u Lapljem Selu stvaraju se gužve. Sve više građana dolazi da preuzme privremene registarske oznake RKS. Kako saznajemo, tablice su stigle, ali ne i uputsvo na koji način službenici ovog centra mogu da ih izdaju vozačima.
  • 21.09.2021
Preko Jarinja građani samo pešaka, sve više ljudi protestuje

Administrativni prelaz Jarinje moguće je preći samo pešaka, javlja sa lica mesta novinarka Radio Kosovske Mitrovice Ivana Vanovac. Broj Srba znatno je veći nego tokom jučerašnjeg dana.

  • 21.09.2021
U Registracionom centru u Lapljem Selu još uvek ne izdaju probne tablice
Iako je Ministarstvo unutrašnjih poslova Kosova juče najavilo da će danas biti moguće izdavanje probnih kosovskih tablica u svim registracionim centrima, u Lapljem Selu to nije slučaj.
  • 21.09.2021
Privremene tablice od sutra u svim centrima za registraciju
Od utorka se privremene registarske tablice mogu izvaditi u svim opštinskim registracionim centrima za registraciju vozila, saopštio je MUP Kosova.
  • 20.09.2021
Protest roditelja u KM: Traže omogućavanje nastave u školama
Roditelji učenika OŠ „Branko Radičević“ u Kosovskoj Mitrovici okupili su se kako bi mirnim protestom izrazili nezadovoljstvo povodom odluke da se deci, kako kažu, uskraćuje pravo na normalno školovanje i da se jedino škole zatvaraju. Oni su zatražili da se njihovoj deci omogući redovno školovanje kao i uslovi za normalnu nastavu.
  • 20.09.2021