Vesti
Društvo

Gračanica: Konkurs za dodelu građevinskog materijala do 8. decembra

U Skupštini opštine (SO) Gračanica je održana deveta redovna sednica Odbora za zajednice na kojoj je bilo reči i o konkursu za dodelu građevinskog materijala za koji je javni poziv otvoren do 8. decembra, a namenjen je socijalno ugroženom stanovništvu.
Gračanica: Konkurs za dodelu građevinskog materijala do 8. decembra
Odbor za zajednice SO Gračanica (Foto Kim)

Direktorica Odeljenja za urbanizam, prostorno planiranje i zaštitu životne sredine Aleksandra Đekić je objasnila proceduru i uslove konkursa.

"Javni poziv je raspisan 8. novembra i trajaće mesec dana. Kasnije ide rok za žalbe, s tim što sve informacije vezane za proceduru mogu da se dobiju na šalteru za urbanizam. Takođe, molimo sve građane da prikupe svu potrebnu dokumentaciju kako kasnije ne bi dolazili u sukob zbog toga što dokumentacija bude nepotpuna, kao što i sada ima slučajeva“, rekla je ona.

Đekićeva je napomenula da je u pitanju dugoročni ugovor od tri godine, te da će se u prvom kvartalu dodeliti građevinski materijal u vrednosti od 50.000 evra.

"Nije precizirano u kojoj će vrednosti građani dobijati materijal, već će se dodeljivati na osnovu potreba i specifikacija za rekonstrukciju, sanaciju i adaptaciju kuća i stanova“, dodala je ona.

Komisija za dodelu građevinskog materijala počela je da obilazi porodice koje su već konkurisale za dobijanje ove vrste pomoći.

"Komisija kreće polako da izlazi na teren kako bi stigli u datom roku da obiđu sve konkurente koji su aplicirali za građevinski materijal. U aplikaciji stoji sve ono što je potrebno da se prikupi od članova porodice, do toga koji su njihovi prihodi. Nakon toga, komisija izlazi na teren, sastavljuju se zapisnici i rok za žalbu će najverovatnije biti osam dana", dodala je direktorica Odeljenja za urbanizam u Opštini Gračanca.

Deveta redovna sednica Odbora za zajednice održana je uz prisustvo predstavnika UNMIК-a, OEBS-a, i КFOR-a.Ostale vesti

Miran protest u selu Dren; Izvode se radovi na putu gde je uzurpirano zemljušte
Na putu koji vodi od magistralnog puta iz pravca Leposavića do zaseoka Zaselje u Lešku, i nadalje do vrha brda na kom je prema odluci vlade u Prištini izvršena nelegalna eksproprijacija zemljišta, od jutros se radi na proširenju seoskog puta uz upotrebu teške mehanizacije. Žitelji Drena mirno protestuju zbog radova.
  • 01.02.2023
Rešenja za stanove i obećanje da će se poštovati kriterijumi za zapošljavanje
Protest koji je održan ispred Privremenog organa Priština u Grčanici početkom janura uticao je da stanari socijalnih zgrada u Lapljem Selu konačno, posle 13 godina, dobiju rešenja na korišćenje u trajanju od 99 godina. Ugrovore sa Opštinom Gračanica potpisala je većina korisnika stanova. Ostali zahtevi nezadovoljnih grđana još nisu ispunjeni, ali su data obećanja predstavnika vlasti da će se i pitanja zapošljavanja, pre svega u institucijama, razmatrati i rešavati.
  • 31.01.2023
UNS na Kosovu dodelio godišnje nagrade. Novinarki Radija Kim nagrada za radijsku priču
Udruženje novinara Srbije na Кosovu (UNS na Кosovu) dodelilo je godišnje nagrade za novinarske radove objavljene u medijima na Кosovu u periodu od 20. decembra 2021. do 20. decembra 2022. godine. Novinarki Radija Kim Aleksandri Arsić Ćirković dodeljena je nagrada za radijsku priču „Život Roma u Kuzminu nakon poplave: Kad ustanem, zahvalim Bogu što sam živ“. 
  • 31.01.2023
Urednica emisije „Pravo na sutra“ i dalje bez prava ulaska na Kosova
Novinarka RTS-a i urednica emisije „Pravo na sutra“ Svetlana Vukmirović rekla je za sajt Udruženja novinara Srbije (UNS) da je iz nezvaničnih izvora saznala da se njeno ime nalazi na listi ljudi kojima je do daljnjeg zabranjeno da uđu na Kosovo i Metohiju.
  • 31.01.2023
Kancelarija za vezu Rumunije donirala sportsku opremu osnovnim školama u Z.Potoku
Kancelarija za vezu Rumunije u Prištini, uručila je danas donaciju sportske opreme Osnovnim školama „Jovan Cvijić“ i „Petar Kočić“ u Zubinom Potoku u vrednosti od osam hiljada evra.
  • 30.01.2023
Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023