Vesti
Društvo

Gračanica: Ko ima pravo na izgradnju kuće? Đorđevići bez kreveta, kupatila, vode...

Zoranu i Vesni Đorđević iz Gračanice je u martu srušena trošna kuća, uz obećanje nadležnih da će im biti sagrađena nova. Od tada žive u staroj "letnjoj kujni", bez kupatila. Bliži se jesen, a Đorđevići strahuju kako će dočekati zimu.
Gračanica: Ko ima pravo na izgradnju kuće? Đorđevići bez kreveta, kupatila, vode...
Zoran Đorđević na mestu gde mu je bila kuća (Foto Kim)

Kućica u kojoj trenutno borave je stara više od sto godina. Ispucala je, krov joj prokišnjava, vlaga je vidljiva po zidovima, prozori i vrata ne dihtuju. Na jednom kraju sobe zatekli smo Vesnu koja leži i kuka. Dugogodišnji je dijabetičar, sa otvorenim ranama na nogama. Slepa je i nepokretna. Na tom istom krevetu spava. Njen suprug Zoran noćiva na drvenoj klupi. Nemaju kupatilo, ni toalet.

"Ovo je moje kupatilo i voda. Dok je toplo", pokazuje na limeno korito i balone vode koji se greju na suncu.

"Ova kuća je propala još gore od one srušene, od nje nema ništa. Nemamo kupatilo, nemamo ništa. Moja plata je mala, a žena težak bolesnik, lekovi skupi, sve je skupo", kaže Zoran.

Ćerka Maja svakoga dana iz Lepine dolazi u Gračanicu da neguje bolesnu majku. Kaže da bi bolji uslovi njenim roditeljima malo olakšali i onako težak život. "Non stop dolaze lekari i patronažne sestre. Insulin prima tri puta dnevno. Kuća im prokišnjava, nemaju gde da žive. Željna sam da prespavam nekad ovde, da dođem u goste. Otac mi spava na klupi. Nema krevet, nema ništa. Ovako ni psi ne bi živeli", kaže ćerka Maja Maksimović.

Kuća u kojoj su živeli do marta meseca je srušena. Predstavnici Privremenog organa Priština i Suva Reka od kojih je Zoran tražio pomoć su naložili njeno rušenje, uz obećanje da će mu pomoći da izgradi novu. Međutim, sve je ostalo na tome.

"Dolazio je Branimir Stojanović i rekao: "Tu kuću ćemo rušiti i napravićemo novu". Ekipa iz srpske opštine je došla, bio je Bibi (Ljubinko Karadžić) i on je rekao: "Srušićemo je". Ja sam bio kod Bibija, on kaže - "Biće. Kada će da bude, ne znam ni ja sam". Sada dolazi jesen, kiše će. Nemam gde da živim. Branimir mi sada kaže: "Da sam kao nekada, što sam bio na vlasti, ja bih ti pomogao". Ali hvala mu, koliko je mogao, on mi je pomogao, predavao mi zahteve, jurio da angažuje buldožer", priča Zoran.

Međutim, Branimir Stojanović, donedavni predsednik PO Suva Reka u izjavi za RTV Kim kaže da nije obećao izgradnju kuće, već da će učiniti sve što može.

"Ta kuća je svakako morala da bude srušena i ona je srušena i očišćeno je kako bi bio spreman teren za izgradnju nove kuće. To sam uradio ali sam uradio i ono drugo što sam mogao, a to je da pomognem čoveku da preda zahteve na sve moguće adrese i institucije koje jesu u obavezi da ovom čoveku pomognu da dobije građevinski materijal i da ovaj posao dovedemo do kraja".

U Gračanici i okolini se godinama unazad grade stanovi i kuće za socijalno ugrožene, dodeljuje se građevinski materijal. Pri kraju su radovi na izgradnji stanova u Gračanici i Lapljem Selu koje finansira Opština Gračanica.

Zoran je kaže, pomoć tražio od gradonačelnika Gračanice lično, a obraćao se i Ministarstvu za zajednice i povratak. "Bio sam kod (Srđana) Popovića dva puta i rekao mi je: "Mi ne možemo da ti pravimo kuću. Imaš gde da živiš". Jednom mi je dao neku malu pomoć, ja nisam hteo ni da uzmem jer to su mizerne pare. To je samo provokacija, davao mi je 50 evra. To su za dva moja leka".

Stojanović je uveren da će porodica dobiti novu kuću ukoliko, kako kaže, nadležni urade svoj deo posla.

"Moj apel za sve one koji su dobili te zahteve da na te zahteve odgovore pozitivno. I Ministarstvo za povratak i Opština Priština i druge institucije i da ovu stvar dovedemo do kraja dok je još uvek građevinska sezona i dok još uvek može da se radi", kazao je Branimir Stojanović.

Međutim, predstavnici Privremenog organa opštine Priština, Opštine Gračanica i Ministarstva za zajednice i povratak do objavljivanja ove vesti nisu odgovorili na naša pitanja o zahtevima za pomoć u izgradnji kuće porodice Đorđević.

"Grade onima koji imaju vezu"

"Grade se kuće za one koji imaju. I da vam kažem, grade kuće ljudima koji imaju jaku vezu. Idu muvaju, neki imaju po tri, četiri kuće, stanove po Beogradu, Kraljevu, a ja ovde ne mogu da živim", rekao je Zoran.

O teškom životu Đorđevića upoznate su i komšije i rođaci.

"Najviše bi im značilo kuću da im naprave. Pa gde će oni zimu da dočekaju? Da imaju gde da se okupaju. Vidite kako se kupaju, balonima. Ja mislim da u današnje vreme niko tako ne živi. Srušili su im kuću i sada nema ništa od kuće", kaže Zoranova rođaka, Milijana Đorđević.

Nedavno su u susednom Novom Badovcu sredstvima Vlade Srbije završene dve kuće. Prilikom obilaska porodica Maksimović i Stošić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je obećao nova ulaganja.

"Sada ćemo da obezbedimo od prilike za 450 domaćinstava građevinski materijal za završetak kuća, pogotovu ovde južno od Ibra i to će mnogo značiti za naše ljude koji se nisu do kraja skućili da njima pomognemo, jer svaka kuća je važna. Svaka kuća ovde na Kosovu i Metohiji, ovde u srpskim sredinama, jeste svetinja", rekao je Petar Petković prilikom obilaska Novog Badovca pre nekoliko dana.

Za svoju svetinju Đorđevići imaju deo građevinskog materijala, ali nedovoljno da izgrade svoj novi dom.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022