Vesti
Društvo

Gračanica: Ko ima pravo na izgradnju kuće? Đorđevići bez kreveta, kupatila, vode...

Zoranu i Vesni Đorđević iz Gračanice je u martu srušena trošna kuća, uz obećanje nadležnih da će im biti sagrađena nova. Od tada žive u staroj "letnjoj kujni", bez kupatila. Bliži se jesen, a Đorđevići strahuju kako će dočekati zimu.
Gračanica: Ko ima pravo na izgradnju kuće? Đorđevići bez kreveta, kupatila, vode...
Zoran Đorđević na mestu gde mu je bila kuća (Foto Kim)

Kućica u kojoj trenutno borave je stara više od sto godina. Ispucala je, krov joj prokišnjava, vlaga je vidljiva po zidovima, prozori i vrata ne dihtuju. Na jednom kraju sobe zatekli smo Vesnu koja leži i kuka. Dugogodišnji je dijabetičar, sa otvorenim ranama na nogama. Slepa je i nepokretna. Na tom istom krevetu spava. Njen suprug Zoran noćiva na drvenoj klupi. Nemaju kupatilo, ni toalet.

"Ovo je moje kupatilo i voda. Dok je toplo", pokazuje na limeno korito i balone vode koji se greju na suncu.

"Ova kuća je propala još gore od one srušene, od nje nema ništa. Nemamo kupatilo, nemamo ništa. Moja plata je mala, a žena težak bolesnik, lekovi skupi, sve je skupo", kaže Zoran.

Ćerka Maja svakoga dana iz Lepine dolazi u Gračanicu da neguje bolesnu majku. Kaže da bi bolji uslovi njenim roditeljima malo olakšali i onako težak život. "Non stop dolaze lekari i patronažne sestre. Insulin prima tri puta dnevno. Kuća im prokišnjava, nemaju gde da žive. Željna sam da prespavam nekad ovde, da dođem u goste. Otac mi spava na klupi. Nema krevet, nema ništa. Ovako ni psi ne bi živeli", kaže ćerka Maja Maksimović.

Kuća u kojoj su živeli do marta meseca je srušena. Predstavnici Privremenog organa Priština i Suva Reka od kojih je Zoran tražio pomoć su naložili njeno rušenje, uz obećanje da će mu pomoći da izgradi novu. Međutim, sve je ostalo na tome.

"Dolazio je Branimir Stojanović i rekao: "Tu kuću ćemo rušiti i napravićemo novu". Ekipa iz srpske opštine je došla, bio je Bibi (Ljubinko Karadžić) i on je rekao: "Srušićemo je". Ja sam bio kod Bibija, on kaže - "Biće. Kada će da bude, ne znam ni ja sam". Sada dolazi jesen, kiše će. Nemam gde da živim. Branimir mi sada kaže: "Da sam kao nekada, što sam bio na vlasti, ja bih ti pomogao". Ali hvala mu, koliko je mogao, on mi je pomogao, predavao mi zahteve, jurio da angažuje buldožer", priča Zoran.

Međutim, Branimir Stojanović, donedavni predsednik PO Suva Reka u izjavi za RTV Kim kaže da nije obećao izgradnju kuće, već da će učiniti sve što može.

"Ta kuća je svakako morala da bude srušena i ona je srušena i očišćeno je kako bi bio spreman teren za izgradnju nove kuće. To sam uradio ali sam uradio i ono drugo što sam mogao, a to je da pomognem čoveku da preda zahteve na sve moguće adrese i institucije koje jesu u obavezi da ovom čoveku pomognu da dobije građevinski materijal i da ovaj posao dovedemo do kraja".

U Gračanici i okolini se godinama unazad grade stanovi i kuće za socijalno ugrožene, dodeljuje se građevinski materijal. Pri kraju su radovi na izgradnji stanova u Gračanici i Lapljem Selu koje finansira Opština Gračanica.

Zoran je kaže, pomoć tražio od gradonačelnika Gračanice lično, a obraćao se i Ministarstvu za zajednice i povratak. "Bio sam kod (Srđana) Popovića dva puta i rekao mi je: "Mi ne možemo da ti pravimo kuću. Imaš gde da živiš". Jednom mi je dao neku malu pomoć, ja nisam hteo ni da uzmem jer to su mizerne pare. To je samo provokacija, davao mi je 50 evra. To su za dva moja leka".

Stojanović je uveren da će porodica dobiti novu kuću ukoliko, kako kaže, nadležni urade svoj deo posla.

"Moj apel za sve one koji su dobili te zahteve da na te zahteve odgovore pozitivno. I Ministarstvo za povratak i Opština Priština i druge institucije i da ovu stvar dovedemo do kraja dok je još uvek građevinska sezona i dok još uvek može da se radi", kazao je Branimir Stojanović.

Međutim, predstavnici Privremenog organa opštine Priština, Opštine Gračanica i Ministarstva za zajednice i povratak do objavljivanja ove vesti nisu odgovorili na naša pitanja o zahtevima za pomoć u izgradnji kuće porodice Đorđević.

"Grade onima koji imaju vezu"

"Grade se kuće za one koji imaju. I da vam kažem, grade kuće ljudima koji imaju jaku vezu. Idu muvaju, neki imaju po tri, četiri kuće, stanove po Beogradu, Kraljevu, a ja ovde ne mogu da živim", rekao je Zoran.

O teškom životu Đorđevića upoznate su i komšije i rođaci.

"Najviše bi im značilo kuću da im naprave. Pa gde će oni zimu da dočekaju? Da imaju gde da se okupaju. Vidite kako se kupaju, balonima. Ja mislim da u današnje vreme niko tako ne živi. Srušili su im kuću i sada nema ništa od kuće", kaže Zoranova rođaka, Milijana Đorđević.

Nedavno su u susednom Novom Badovcu sredstvima Vlade Srbije završene dve kuće. Prilikom obilaska porodica Maksimović i Stošić, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je obećao nova ulaganja.

"Sada ćemo da obezbedimo od prilike za 450 domaćinstava građevinski materijal za završetak kuća, pogotovu ovde južno od Ibra i to će mnogo značiti za naše ljude koji se nisu do kraja skućili da njima pomognemo, jer svaka kuća je važna. Svaka kuća ovde na Kosovu i Metohiji, ovde u srpskim sredinama, jeste svetinja", rekao je Petar Petković prilikom obilaska Novog Badovca pre nekoliko dana.

Za svoju svetinju Đorđevići imaju deo građevinskog materijala, ali nedovoljno da izgrade svoj novi dom.Ostale vesti

Dani meda u Zebincu
Iako je godina zbog klimatskih razloga bila veoma loša, pčelari Kosovskog Pomoravlja i njihovi gosti okupili su se u selu Zebince da prikažu svoje proizvode, da se posavetuju sa stručnjacima i razmene iskustva.
  • 25.09.2022
KUD ’’Slavuj’’ proslavio devetu godišnjicu postojanja

Kulturno umetničko društvo „Slavuj“ iz Novog Badovca proslavilo je devetu godinu postojanja izvođenjem tradicionalnih igara i pesama na sportskom terenu u mestu. Prisustvovao je veliki broj meštana ali i gostiju, a slaveljenici se nadaju nastaviti ovu tradiciju još dugo godina.

  • 24.09.2022
Zimnica se uveliko priprema uprkos rastu cena povrća
Kada u prolazu zamirišu prve pečene paprike, džem i kuvano slatko, shvatamo da je vreme da se oprostimo od leta, da je stigla jesen i vreme za pripremu zimnice. I dok domaćice pune stalaže u svojim špajzima, prodavci trljaju ruke zbog zarade dobijene od prodaje povrća i voća. Uprkos rastu cena, na pijaci i u marketima su gužve, a kupaca ima dovoljno.
  • 23.09.2022
KEDS poziva na uštedu električne energije, potrošnja veća za 12 odsto
Sa padom temperatura raste i potrošnja električne energije. U poređenju sa istim periodom prošle godine, potrošnja električne energije povećana je za 12 odsto, saopšteno je iz Kompanije za distribuciju električne energije na Kosovu (KEDS).
  • 22.09.2022
Besplatna platforma o gejmingu
Nordeus fondacija je saopštila da pokreće besplatnu platformu za učenje o gejmingu pod nazivom Gejmlab, čiji je cilj da bude centralno mesto za sticanje veština i znanja potrebnih za učenje i prva iskustva u razvoju igara.
  • 22.09.2022
Antonijević: Spremno dočekujemo nove studente
Studentski centar Priština - Kosovska Mitrovica i ove godine, s obzirom na približan broj novih studenata koji su upisali prvu godinu, ali i starih koji su na budžetu, ima dovoljno smeštajnih jedinica u svim studentskim domovima, rekla je za program Radija Kosovska Mitrovica direktorica ovog studentskog centra Dragana Antonijević.
  • 22.09.2022