Vesti
Društvo

Gračanica: Još jedna zima u kontejneru

Oko trideset stanovnika kontejnerskog naselja na “Padalištu” u Gračanici će dočekati novu zimu u limenim domovima. Iako su konkurisali za stanove koji se dodjeljuju socijalno ugroženim licima, još uvek čekaju da se njihovo stambeno pitanje reši.

Gračanica: Još jedna zima u kontejneru
Porodica Ilić (Foto Kim)

Kontejnersko naselje se nalazi nadomak centra Gračanice. Na samom prilazu su divlje deponije smeća, a ima i puno pasa lutalica. Iako svetiljke postoje, ulično osvetljenje ne radi.

Dele kupatilo i promene na gore

RTV Kim se i ranije bavila problemima stanovnika ovog naselja. Tokom ponovnog susreta, rekli su nam da im se uslovi života nisu promenili na bolje, već na gore. Osim te promene, još uvek im je zajedničko i kupatilo.

Petočlana porodica Zorana Ilića živi od socijalne pomoći. Ponekad je dobiju i od humanitarne organizacije “Dostinik” iz Niša. Prostoriju od 12 kvadarata uredili su za spavaću sobu. Kako bi imali više prostora, Zoran je sam, od materijala koji je sakupljao poput stiropora, starih limenih poklopaca, dasaka, napravio još jednu u kojoj provode slobodno vreme, ručavaju, a deca se igraju. Okupljeni oko “smederevca” dočekuju zimu. Na proleće će biti bogatiji za još jednog člana porodice.

“Napravio sam improvizovanu šupu da bih mogao nešto tu da spremam. U kontejneru u kome živim, nemam nikakve uslove, nemam čak ni mesta za drva kojima treba da ložim šporet. Prošlog meseca su me pokrali, uzeli su mi torbicu u kojoj sam imao zlatni i srebrni nakit. Kada bi predsednik Vučić znao da ovo naselje postoji i da u kontejnerima živi šest deteta i trudna žena, on bi to rešio za 24 sata”, smatra Zoran.

On je kazao da im probleme stvaraju i razni insekti koje mora svakodnevno da zaprašuje, kako bi uveče mirno legli da spavaju.

“Ovi kontejneri su stari 20 godina. Jedan komšija se odselio jer su ga bube izujedale. Iz Opštine dođu jednom godišnje da isprskaju te bube. Verujemo da ćemo dobiti stan, konkurisali smo među prvima, ali čujemo da tek posle Nove godine to može biti moguće. Kad padne sneg i dođe zima, kako ćemo izdržati, ja ne znam. Prinova stiže aprila, daće Bog da se ne rodi ovde, u kontejnerskom naselju“, dodao je Zoran.

“Oni znaju bolje od nas”

Nikola Stošević (72) je raseljeno lice iz Prištine, a u kontejneru živi od 1999. godine. Njegov smeštaj je do nedavno prokišnjavao ali je, uz Zoranovu pomoć, krov popravljen.

„Voleo bih da nas naši predstavnici posete i objasne nam čiji smo mi građani, zašto smo ovde i zašto živimo u ovakvim uslovima, mislim da oni znaju bolje od nas. Teško je, ne bih da budem pesimista, mi moramo ovde biti jedni za druge uvek, bez obzira na naciju, boju i versku pripadnost“, kazao je on.

Među odraslima, u naselju živi i šestoro dece. Osamnaestogodišnji Nikola Stević živi sa ocem i dva brata u dvanaest kvadratnih metara dugih deset godina.

“Ovde je teško da se preživi, ima mnogo buba, ne možemo da spavamo. Konkurisali smo za stanove - ništa, i dalje čekamo. Nedostaje mi da imam svoju sobu, nas četvoro živimo u dvanaest kvadrata“ rekao je on kratko.

 

 

Pandemija kovida-19 omela zbrinjavanje porodica

„Pandemija koronavirusa je sprečila da se reši stambeno pitanje stanovnika kontejnerskog naselja“, rekao je direktor Odeljenja zdravstva i socijalne zaštite u Opštini Gračanica Aleksandar Popović.

“Pre početka pandemije potpisali smo memorandum sa UNHCR-om oko izgradnje stambenih jednica za porodice iz kontejnerskog naselja, ali je pandemija poremetila zbrinjavanje tih porodica. Mi smo već pomagali porodice na različite načine i zbrinjavali, što ćemo i dalje nastaviti”, naveo je on.

“Da se pandemija nije desila, realizacija projekta bi počela i bila završena”, naglasio je Popović.

Prema podacima koje je nedavno na “Sajmu nade i rukotvorina” u Gračanici izneo izvršni direktor Foruma za razvoj i multietničku saradnju (FDMC) Dejan Radivojević, čija organizacija zajedno sa UNHCR-om radi na zbrinjavanju izbeglica i interno raseljenih lica, na Kosovu još 139 raseljenih živi u kolektivnim centrima. Većina ih je na severu Kosova.Ostale vesti

Zbog odrona stene kod Dudinog krša magistralni put zatvoren za saobraćaj
Na magistralnom putu Mitrovica – Zvečan, tačnije kod Dudinog krša, došlo je do odrona stene i put nije prohodan za saobraćaj od jutros.
  • 14.08.2022
Šta se dešava sa 70 radnih mesta u srpskim zdravstvenim ustanovama na Kosovu?
Osam zdravstvenih ustanova koje na Kosovu rade u srpskom sistemu, raspisale su u martu ove godine konkrus za prijem oko 70 radnika. Međutim, ni posle pet meseci nije objavljeno ko je dobio posao, a jedna ustanova je u međuvremenu poništila konkurs.
  • 12.08.2022
Batuse: Za 15 minuta izgorela polovina petogodišnjeg truda
Požar u voćnjaku porodice Simonović u selu Batusu kraj Kosova Polja je planuo u četvrtak, 11. avgusta, oko 16.00 časova. Polovina voćnjaka je stradala za 15 minuta, a pet godina truda i rada je uloženo da se on podigne.
  • 12.08.2022
Mladi u Srbiji: Protiv sankcija Rusiji, ali za selidbu u Zapadnu Evropu
Dok je većina mladih protiv osude Rusije zbog rata u Ukrajini, samo 11 odsto njih ne želi da se odseli iz zemlje, pokazalo je istraživanje Krovne organizacije mladih Srbije.
  • 12.08.2022
Benzin u Srbiji pojeftinio četiri, a dizel dva dinara
Benzin BMB 95 i evrodizel biće jeftiniji za četiri, odnosno dva dinara po litru do sledećeg petka, 19. avgusta.
  • 12.08.2022
Centar Zvečana bez struje do daljnjeg
Zbog požara koji je sinoć izbio na tzv “plavom” trafou u centru Zvečana, strogi centar ovog naselja još uvek je bez struje.
  • 12.08.2022