Vesti
Društvo

Gračanica: Izložba kreativnih novogodišnjih radova

U  osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici održana je izložba povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika na kojoj su učenici prodavali svoje radove.
Gračanica: Izložba kreativnih novogodišnjih radova
Sa izložbe (Foto Kim)

Drugu godinu zaredom, učenici u saradnji sa nastavnicom likovne kulture prave novogodišnje čestitke, priveske i kapice.

“Malo po malo, krenuli smo sa akcijama. Prvo je bila uskršnja prodaja jaja, pa smo došli na ideju da to bude i za Novu godinu. Prošle godine smo počeli sa prodajom novogodišnjih čestitki koje deca rade”, kazala nam je nastavnica likovne kulture Ljiljana Đorić.

U akciji prodavanja kreativnih radova učestvuju učenici od prvog do osmog razreda. Jedini problem je, kako kažu, što nemaju gde da kupe kvalitetan papir, nego rade na običnom papiru, ali to ne utiče na njihovu kreativnost.
Čestitke kupuju učenici, kao i njihovi roditelji koji nisu krili svoje uzbuđenje povodom izložbe.

Učenici su nastojali da sve urede najbolje što mogu. Kažu da su izuzetno srećni što imaju priliku da iskažu svoju kreativnost upravo kroz ove radove.

“Napravili smo novogodišnje čestitke, razne priveske, kapice. Cilj naše današnje akcije je da prikupimo novac za našu školu, kako bismo kupili neke neophodne stvari”, navela je učenica osmog razreda Teodora Jovanović.

“Na ideju smo došli u dogovoru sa nastavnicom likovne kulture, kako bismo obezbedili neophodna sredstva za našu školu”, rekla nam je učenica osmog razreda Miljana Stojanović.

Posetioci izložbe nisu krili svoje zadovljstvo videvši radove svojih vršnjaka. Pažljivo su birali koje će radove kupiti.

“Volim svaku izložbu i volim da vidim kako moji vršnjaci razvijaju svoju maštu. Kupiću neku čestitku”, kazala je Andrijana Nikolić.

“Došla sam da kupim neku čestitku, privezak ili cveće. Odlučila sam se da to bude cveće”, rekla je Zorana Mandić.

“Od prošlogodišnje akcije učenici ove škole prikupili su 12.000 dinara i od tog novca su kupili jelku. Ove godine imaju u planu da kupe CD plejer ili neophodna nastavna sredstva”, zaključila je nastavnica likovne kulture Ljiljana Đorić.Ostale vesti

Javni poziv za dodelu sredstava za efikasnu grejnu opremu
Kosovsko Ministarstvo ekonomije je juče, 22. septembra, raspisalo Javni poziv za subvencije za efikasnu opremu za grejanje domova i stanova.
  • 23.09.2023
Dokumentarni film „Mudrost traume“ u ponedeljak pred gračaničkom publikom
Fondacija „Novak Đoković“ u saradnji sa Domom kulture „Gračanica“ u okviru programa „Podrška, ne perfekcija“, organizuje projekciju dokumentarnog filma „Mudrost traume“ dr Gaboa Matea 25. septembra u velikoj sali Doma kulture „Gračanica“ sa početkom od 20 časova.
  • 22.09.2023
Svečana akademija povodom Dana opštine: Ljudi su najveće bogatstvo Gračanice
„Gračanica je simbol našeg naroda, Gračanica je i naš manastir, Gračanica su naši dobri i vredni ljudi, svako naše dete, svaka puna kuća, škola i crkva. Gračanica je i Milutin i Simonida, ali je Gračanica i ideja o opstanku jednog naroda“, rekla je predsednica lokalne samouprave Ljiljana Šubarić na Svečanoj akademija povodom Dana opštine u Domu kulture "Gračanica".
  • 21.09.2023
Posle završenog kursa, ženama iz RAE zajednice dodeljene šivaće mašine
Nakon tri meseca obuke u šivenju i pletenju za pripadnice RAE zajednice završen je projekat „Impusl za novi početak“ koji je sprovelo Udruženje poslovnih žena „Avenija“. Polaznicama kursa su dodeljene šivaće mašine kako bi, nakon radionice, samostalno radile i privređivale.
  • 20.09.2023
Održan prvi “Gračanički kros
Pod slogom “Nije frka, može trka” organizovan je prvi “Gračanički kros”. Oko 200 učesnika okupilo se najpre u dvorištu Doma kulture “Gračanica” odakle je startovala trka. Učesnici su bili podeljeni u dve grupe, takmičari do 14 godina i stariji.
  • 20.09.2023
Tri meseca bez srpske štampe
Tri meseca nakon odluke Vlade u Prištini da zabrani ulaz robe proizvedene u centralnoj Srbiji na Кosovo i Metohiju, do prodavnica i kioska ne stiže ni štampa na srpskom jeziku, čime se po ko zna koji put ugrožava pravo građana na informisanje na maternjem jeziku, podseća Udruženje novinara Srbije (UNS).
  • 20.09.2023