Vesti
Društvo

Gračanica: Izložba kreativnih novogodišnjih radova

U  osnovnoj školi “Kralj Milutin” u Gračanici održana je izložba povodom predstojećih novogodišnjih i božićnih praznika na kojoj su učenici prodavali svoje radove.
Gračanica: Izložba kreativnih novogodišnjih radova
Sa izložbe (Foto Kim)

Drugu godinu zaredom, učenici u saradnji sa nastavnicom likovne kulture prave novogodišnje čestitke, priveske i kapice.

“Malo po malo, krenuli smo sa akcijama. Prvo je bila uskršnja prodaja jaja, pa smo došli na ideju da to bude i za Novu godinu. Prošle godine smo počeli sa prodajom novogodišnjih čestitki koje deca rade”, kazala nam je nastavnica likovne kulture Ljiljana Đorić.

U akciji prodavanja kreativnih radova učestvuju učenici od prvog do osmog razreda. Jedini problem je, kako kažu, što nemaju gde da kupe kvalitetan papir, nego rade na običnom papiru, ali to ne utiče na njihovu kreativnost.
Čestitke kupuju učenici, kao i njihovi roditelji koji nisu krili svoje uzbuđenje povodom izložbe.

Učenici su nastojali da sve urede najbolje što mogu. Kažu da su izuzetno srećni što imaju priliku da iskažu svoju kreativnost upravo kroz ove radove.

“Napravili smo novogodišnje čestitke, razne priveske, kapice. Cilj naše današnje akcije je da prikupimo novac za našu školu, kako bismo kupili neke neophodne stvari”, navela je učenica osmog razreda Teodora Jovanović.

“Na ideju smo došli u dogovoru sa nastavnicom likovne kulture, kako bismo obezbedili neophodna sredstva za našu školu”, rekla nam je učenica osmog razreda Miljana Stojanović.

Posetioci izložbe nisu krili svoje zadovljstvo videvši radove svojih vršnjaka. Pažljivo su birali koje će radove kupiti.

“Volim svaku izložbu i volim da vidim kako moji vršnjaci razvijaju svoju maštu. Kupiću neku čestitku”, kazala je Andrijana Nikolić.

“Došla sam da kupim neku čestitku, privezak ili cveće. Odlučila sam se da to bude cveće”, rekla je Zorana Mandić.

“Od prošlogodišnje akcije učenici ove škole prikupili su 12.000 dinara i od tog novca su kupili jelku. Ove godine imaju u planu da kupe CD plejer ili neophodna nastavna sredstva”, zaključila je nastavnica likovne kulture Ljiljana Đorić.Ostale vesti

Kišne šahte na meti lopova

Duž puta Gračanica - Laplje Selo - Čaglavica otvorene su 34 slivne šahte koje, u stanju u kakvom su, predstavljaju opasnost za vozače na putu, ali i pešake. Nadležni obećavaju rešenje problema do kraja godine.

  • 25.11.2022
Lik Rite Ore na poštanskim markama
Pevačica Rita Ora, koja je rođena u Prištini, postala je deo riznice poštanskih maraka Pošte Kosova.
  • 25.11.2022
Žene nisu krive za nasilje koje trpe
Od januara do oktobra ove godine Policiji Kosova je prijavljeno 49 slučajeva seksualnog napada, a registrovana su i 73 slučaja seksualnog uznemiravanja. Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama koji se obeležava danas ujedno označava i početak kampanje UN Women “16 dana aktivizma” protiv rodno zasnovanog nasilja. Struka poručuje da žene moraju prepoznati i prijaviti nasilje kojem su izložene. 
  • 25.11.2022
Tri internet servisa prednjače u prikupljanju podataka o korisnicima
Stručnjaci kompanije Kasperski analizirali su podatke o servisima koji su najčešće prikupljali podatke o ponašanju na internetu i došli do zaključka da su Gugl, Meta i Critea tri servisa koji najviše prikupljaju podatke korisnika.
  • 25.11.2022
Tradicionalna jela Kosova i Metohije na Etno sajmu hrane i pića
Preko 300 proizvođača tradicionalnih prehrambenih proizvoda iz regiona Jugoistočne Evrope učestvuje na ovogodišnjem etno sajmu, koji je održava od 24. do 27. novembra u hali 3 Beogradskog sajma. Među izlagačima tradicionalne hrane je i Danijela Simonović iz Batusa koja predstavlja tradicionalnu hranu Kosova i Metohije.
  • 25.11.2022
Srbija najlošija u regionu po siromaštvu medija, govoru mržnje
Srbija je u toku 2021. godine imala najlošiji sistem informisanja u regionu od zemalja koji su obuhvaćeni godišnjim barometarom američke nevladine organizacije Ajreks (IREX). Srbija je najlošije ocenjena u indikatorima koji ocenjuju širenje mržnje uz pomoć medija i finansiranje medija.
  • 24.11.2022