Vesti
Društvo

Gračanica i okolina sve češće na meti lopova

Veliki broj meštana opštine Gračanica u poslednje vreme ne sme da ostavi praznu kuću. Razlog tome su lopovi koji sve češće pljačkaju kuće u Gračanici i okolnim selima.
Gračanica i okolina sve češće na meti lopova
Gračanica (Foto Kim)

Poslednja žrtva lopova je porodica Petrović iz Gračanice. Sinoć, oko 21:00, kada članovi porodice nisu bili u svom domu, lopovi su provalili u kuću i ukrali novac u iznosu od 700 evra i nakit u iznosu od 450 evra.

„Oko 16:00 časova smo otišli kod supruginih roditelja na roštilj, povodom praznika. Negde oko 21:00 sat kada smo došli kući, vrata su bila normalno zatvorena. Otišao sam do spavaće sobe i kada sam upalio svetlo ugledao katastrofu, otvoren prozor, otvorene ormane, razbacane kutije u kojima je supruga držala nakit“, objašnjava Stojan Petrović.

Petrović kaže da je kraj u kome žive jedan od mirnijih u Gračanici i da se nikada nisu dešavale neke velike krađe. Slučaj je odmah prijavio policiji koja je obavila uviđaj.

Porodicu Petrović je nakon policijskog uviđaja obišao gradonačelnik Srđan Popović. U izjavi za RTV Kim Popović kaže da je uredno informisan o incidentima i pljačkama koje se dešavaju na teritoriji ove lokalne samouprave.

„Informacije redovno dobijamo i redovno smo u kontatku sa svim meštanima. Nažalost, ova godina nam je počela sa nizom pljački. Mi smo od početka u komunkaciji sa policijom, raduje nas to što su rešili dva slučaja, međutim to nije dovoljno. Mislim da bi smo na neke stvari trebali da delujemo preventivnije“, kazao je Popović.

On je istakao da su već zakazani sastanci sa policojom i Kforom, a da će se naredne nedelje održati i sednica odbora za bezbednost.

„Opština Gračanica može da insistira i da bude prisutna non-stop što se tiče same teme, postoje određene bezbednosne strukture koje se bave bezbednošću građana. Ono što je na nama, mi ćemo insistirati da se slučajevi reše. Prošle godine smo uspeli da u saradnji sa Kforom i policijom zaustavimo niz kriminalnih radnji koje su se dešavale na našoj teritoriji, nadam se da će i ova godina biti uspešna kao i prethodna“, rekao je Popović.

Gradonačelnik apeluje na sve građane da sarađuju sa policijom i prijave sve što im se učini sumnjivim, kako bi se došlo do rezultata.

Česte pljačke u Gračanici i okolnim selima uznemirile su meštane.

„Posle ovoliko pljački, nijedan čovek ne može da bude bezbedan, da se oseća bezbedno. Za vrlo kratko vreme desila se serija krađa. Do sada nismo zapamtili da toliko pljački bude ovde i da se ne pronađu počionioci. Dok se ne otkrije neki počinilac krađe, ovo neće da prestane“, kazao je Momir Jevtić.

„Bezbednost je mnogo loša, ne smeš kuću uveče samu da ostaviš, jer to prate i onda provale u kuću i naprave lom, teško je za život“, smatra Vera Mitić iz Dobrotina.

„Moram uvek nekoga da ostavim u kući kada idem negde, ali slobodan nisam jer se svašta dešava“, kazao je Fatmir Vokšir iz Gračanice.

Redakcija RTV Kim danas nije uspela da dobije informacije iz policijske stanice u Gračanici o prijavljenom broju krađa od početka ove godine, ali ni o tome koliko je takvih slučajeva rešeno, odnosno zaključeno izricanjem sudske presude počiniocima.

 Ostale vesti

Albanski portal zamaglio lične podatke građana u izolaciji
Portal „Gazeta Sinjali“ je posle reagovanja Udruženja novinara Srbije (UNS) i OEBS-a na Кosovu zbog objavljivanja spiska imena 210 Srba, Roma i Goranaca sa Кosova i Metohije kojima je navodno naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od virusa korona, zamaglio te podatke.
  • 05.04.2020
Omubdsman: Mediji da štite lične podatke obelelih
Institucija Ombudmsana poziva portale koji su objavljivali imena obelelih od koronavirusa i njihove druge podatke da ih uklone sa svojih sajtova, a ostale medije da ih ne objavljuju.
  • 05.04.2020
Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak na Kosovu osuđuju postupak portala „Gazeta Sinjali“ koji je objavio spisak sa imenima 210 Srba, Roma i Goranaca iz pet opština sa područja Kosova kojima je naložena izolacija, uključujući i imena osoba koje se leče od koronavirusa, i traže da se ti podaci hitno uklone sa interneta.
  • 04.04.2020
Meštani Gračanice i okolnih sela bez vode
Usled kvara na vodovodnoj mreži, meštani Gračanice, Lapljeg Sela i Preoca ostali su bez vode. Vladica Trajković, direktor odeljenja javnih službi u Opštini Gračanica je u telefonskoj izjavi za RTV Kim kazao da su ekipe na terenu i da se očekuje otklanjanje kvara.
  • 03.04.2020
Do srpskih opština nije stigla međunarodna pomoć
Velika novčana pomoć prethodnih dana stigla je kao podrška Kosovu u borbi protiv koronavirusa. Samo EU je za potrebe Univerzitetskog kliničkog centra u Prištini donirala 5 miliona evra, dok SAD pomažu Kosovo sa 1,1 milion dolara. Istovremeno, novac i drugu pomoć dodeljuju i organizacije UN-a, ali i ambasada Velike Britanije. Zvaničnici u opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, za RTV Kim tvrde da ništa od te pomoći nije stiglo do Srba.
  • 03.04.2020
KM: Bahtiri i Rakić na Ibarskom mostu sa komandantom Kfora
Gradonačelnici Severne i Južne Mitrovice sastali su se sinoć na glavnom mostu sa komandantom Kfor-a, general-majorom Mikeleom Risijem. S obzirom na to da je za deo medija, događaj prethodno bio nenajavljen, nije poznat razlog susreta na mostu, a što je inače do sada bila vrlo retka praksa. 
  • 02.04.2020