Vesti
Društvo

Gračanica i okolina sve češće na meti lopova

Veliki broj meštana opštine Gračanica u poslednje vreme ne sme da ostavi praznu kuću. Razlog tome su lopovi koji sve češće pljačkaju kuće u Gračanici i okolnim selima.
Gračanica i okolina sve češće na meti lopova
Gračanica (Foto Kim)

Poslednja žrtva lopova je porodica Petrović iz Gračanice. Sinoć, oko 21:00, kada članovi porodice nisu bili u svom domu, lopovi su provalili u kuću i ukrali novac u iznosu od 700 evra i nakit u iznosu od 450 evra.

„Oko 16:00 časova smo otišli kod supruginih roditelja na roštilj, povodom praznika. Negde oko 21:00 sat kada smo došli kući, vrata su bila normalno zatvorena. Otišao sam do spavaće sobe i kada sam upalio svetlo ugledao katastrofu, otvoren prozor, otvorene ormane, razbacane kutije u kojima je supruga držala nakit“, objašnjava Stojan Petrović.

Petrović kaže da je kraj u kome žive jedan od mirnijih u Gračanici i da se nikada nisu dešavale neke velike krađe. Slučaj je odmah prijavio policiji koja je obavila uviđaj.

Porodicu Petrović je nakon policijskog uviđaja obišao gradonačelnik Srđan Popović. U izjavi za RTV Kim Popović kaže da je uredno informisan o incidentima i pljačkama koje se dešavaju na teritoriji ove lokalne samouprave.

„Informacije redovno dobijamo i redovno smo u kontatku sa svim meštanima. Nažalost, ova godina nam je počela sa nizom pljački. Mi smo od početka u komunkaciji sa policijom, raduje nas to što su rešili dva slučaja, međutim to nije dovoljno. Mislim da bi smo na neke stvari trebali da delujemo preventivnije“, kazao je Popović.

On je istakao da su već zakazani sastanci sa policojom i Kforom, a da će se naredne nedelje održati i sednica odbora za bezbednost.

„Opština Gračanica može da insistira i da bude prisutna non-stop što se tiče same teme, postoje određene bezbednosne strukture koje se bave bezbednošću građana. Ono što je na nama, mi ćemo insistirati da se slučajevi reše. Prošle godine smo uspeli da u saradnji sa Kforom i policijom zaustavimo niz kriminalnih radnji koje su se dešavale na našoj teritoriji, nadam se da će i ova godina biti uspešna kao i prethodna“, rekao je Popović.

Gradonačelnik apeluje na sve građane da sarađuju sa policijom i prijave sve što im se učini sumnjivim, kako bi se došlo do rezultata.

Česte pljačke u Gračanici i okolnim selima uznemirile su meštane.

„Posle ovoliko pljački, nijedan čovek ne može da bude bezbedan, da se oseća bezbedno. Za vrlo kratko vreme desila se serija krađa. Do sada nismo zapamtili da toliko pljački bude ovde i da se ne pronađu počionioci. Dok se ne otkrije neki počinilac krađe, ovo neće da prestane“, kazao je Momir Jevtić.

„Bezbednost je mnogo loša, ne smeš kuću uveče samu da ostaviš, jer to prate i onda provale u kuću i naprave lom, teško je za život“, smatra Vera Mitić iz Dobrotina.

„Moram uvek nekoga da ostavim u kući kada idem negde, ali slobodan nisam jer se svašta dešava“, kazao je Fatmir Vokšir iz Gračanice.

Redakcija RTV Kim danas nije uspela da dobije informacije iz policijske stanice u Gračanici o prijavljenom broju krađa od početka ove godine, ali ni o tome koliko je takvih slučajeva rešeno, odnosno zaključeno izricanjem sudske presude počiniocima.

 Ostale vesti

Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC
Nezadovoljni načinom izbora kandidata za radno mesto „medicinski tehničar“ u Zdravstvenom centru Gnjilane, danas su ponovo protestovali ispred bolnice u Pasjanu. Traže da se konkurs koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije 2020. godine poništi i da se sprovede nova selekcija prijavljenih. Istovremeno, traže da se pronađe odgovornost onih koji su, kako ističu, nezakonito utvrdili listu izabranih kandidata i da se adekvatno kazne.
  • 08.03.2021
Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo
Institucija Ombudsmana teži da žene i devojke prepoznaju kada su njihova prava ugrožena, kazala je za RTV Kim zamenica zaštitnika građana Marija Radulović, govoreći o položaju pripadnica nežnijeg pola.
  • 08.03.2021
Đorić: Patrijarhalno društvo u kojem su muškarci na položaju
“Položaj žena u srpskim sredinama je nepromenjen, živimo u patrijarhalnom društvu u kojem i dalje dominiraju muškarci”, ističe predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić.
  • 08.03.2021
Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021