Vesti
Društvo

Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice

Sredstva za izgradnju bolnice u Gračanici su uplaćena, izjavio je februara meseca ove godine zamenik direktora Kancelarije za KiM Damjan Jović. Parcela je obezbeđena, tvrdi direktor Kliničko-bolničkog centra dr Bratislav Lazić. „Planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo“, istakao je on.
Gračanica: I nakon dve godine neizvesno kada će početi izgradnja bolnice
KBC Priština sa sedištem u Gračanici (Foto Kim)

Prilikom posete Kosovskoj Mitrovici 9. septembra 2018. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je velika ulaganja Vlade Srbije u srpske sredine na Kosovu i Metohiji. Među njima je i investicija u izgradnju nove zgrade Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici, za šta će biti izdvojeno, kako je tada rekao, 2 miliona evra.

Početkom ove godine zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Damjan Jović najavio je početak gradnje bolnice u Gračanici. Kako je tada rekao, sredstva su uplaćena i čeka se određivanje lokacije.

 

 

S druge strane, direktor Kliničko-bolničkog centra Priština sa sedištem u Gračanici Bratislav Lazić ističe da je i parcela obezbeđena, međutim nije pomenuo i gde će bolnica biti građena.

„Projekat za izgradnju bolnice u Gračanici je opredeljen od strane Vlade Republike Srbije, planovi su tu, apsolutno ne postoji nijedan razlog da mi u to sumnjamo. Obezbeđena je parcela u prethodnom periodu, sada će se ići ka fazi projektovanja i realizacije tog projekta. Ne treba da postoji bilo kakva sumnja u to da će se bolnica u Gračanici izgraditi onako kako je predviđeno projektom uz apsolutnu podršku svih nadležnih organa Republiike Srbije i predsednika Vučića lično“, kazao je Lazić nakon jučerašnje dodele rendgen aparata ovoj ustanovi od strane predstavnice Kancelarije za KiM.

Lazić je napomenuo da je aktuelna epidemija odložila mnoge stvari, između ostalog i izgradnju bolnice u Gračanici.

„Planovi su postojali, planovi i dalje postoje. Nažalost, epidemija korone je odložila mnoge stvari, pa je naravno ne samo kod nas, već svuda u Republici Srbiji, dovela do toga da se neke stvari odlože za neko vreme posle korone, za koje očekujemo da će brzo doći“, naveo je Lazić.

Početkom novembra 2018. godine, direktor KBC-a Bratislav Lazić rekao je da je projekat izgradnje KBC-a u "fazi pravne realizacije", te da "očekujemo da se vrlo brzo krene sa realizacijom".

O izgradnji nove bolnice u Gračanici više puta je govorio i predsednik Opštine Gračanica Srđan Popović, između ostalog, i krajem decembra 2018. prilikom obeležavanja 25 godina postojanja KBC Priština. On je tada, zahvaljujući se na uručenoj zahvalnici "za značajan doprinos i uspešnu saradnju sa bolnicom u Gračanici" rekao:

"Nadam se da ćete postojati još dugo godina, a da će biti tako, govori i najava predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će ovde biti izgrađena nova bolnica“, kazao je Popović.

Na istom skupu 25.12.2018. godine, u ime tadašnjeg šefa Kancelarije za KiM Marka Đurića, zahvalnicu KBC-a je primio njegov pomoćnik Petar Petković. Ni on nije propustio da u obraćanju prisutnima pomene "ličnu inicijativu predsednika Vučića" u vezi sa novom bolnicom.

"Država Srbija je posvećena našem narodu na Кosovu. Na ličnu inicijativu predsednika Vučića doneta je odluka da se iz temelja gradi nova bolnica u Gračanici i za to su obezbeđena sva sredstva Vlade Srbije“, kazao je tada Petković.

Zamenik direktora za Kancelarije za KiM Dušan Kozarev je, takođe u novembru 2018, ustvrdio da će "KBC u Gračanici biti na svetskom nivou", uz još jedno isticanje zasluge predsednika Srbije.

“Moram da istaknem da je veliki zadatak, ali i velika čast i trebalo bi da bude ponos i zadovoljstvo svih nas, ono što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić naložio, a to je da ono što je urađeno u Nišu u Klinčkom centru koji je na svetskom nivou, najmanje isto tako bude i u Gračanici, kada je KBC u pitanju“, rekao je tada Kozarev.

Međutim, na jučerašnjoj sednici SO Gračanica lekari u lokalnom parlamentu SO Gračanica, dr Perić i dr Perenić su upozorili da "zdravstvo propada" i da je "onakvo kakvo smo ga (1999. godine) doneli iz Prištine.

 

 

Podsetimo, Kliničko-bolnički centar Priština je 1999. godine izmešten u Gračanicu, a pojedine njegove klinike smeštene su u kontejnere, kako u Gračanici, tako i u Lapljem Selu. Ovom KBC-u, koji upošljava oko 700 radnika, gravitira oko 60 hiljada zdravstvenih osiguranika, uglavnom srpske nacionalnosti, a koji žive južno od Ibra.Ostale vesti

Poskupelo gorivo na Kosovu
Na benzinskim pumpama na Kosovu pre samo nekoliko dana cena za litar dizela iznosila je 0.89 centi, dok se sada litar prodaje po 0.94 centa, prenosi Reporteri.
  • 18.01.2021
Problem sa strujom u centru Gračanice, građani najavljuju protest
Blizu 50 domaćinstava u samom centru Gračanice, među kojima su i poslovni i privredni subjekti, se već dve nedelje suočava sa problemima u snabdevanju električnom energijom. Meštani planiraju protest, kazao je za RTV Kim Miroslav Arsić, vlasnik mesare i restorana „Arsa“.
  • 18.01.2021
Počelo drugo polugodište u srpskim školama na Kosovu
U školama na Kosovu koje nastavu pohađaju prema planu i programu Ministarstva prosvete Republike Srbije počelo je drugo polugodište. Nastava se odvija po modelu koji se primenjivao od septembra meseca, tvrde direktori ovih obrazovnih ustanova.
  • 18.01.2021
“Heroji u doba koronavirusa”: Za oporavak privrede na Kosovu potrebne dve godine
Zbog pandemije koronavirusa Kosovo je izgubilo tri milijarde evra, a kriza koju je prouzrokovala pandemija dovela je do gašenja oko 20.000 preduzeća, usled čega je preko 50.000 radnika ostalo bez posla, rekao je u emisiji „Heroji u doba koronavirusa“ predsednik Alijanse za biznis Kosova Agim Šahini. Govoreći o posledicama pandemije na srpske privrednike predsednik Asocijacije srpskih privrednika u Gračanici Saša Sekulić, kazao je da je situacija alarmanta i da je samo na teritoriji opštine Gračanica od početka pandemije ugašeno oko 40 malih biznisa.
  • 18.01.2021
Jalovište kod Leposavića izlilo se u Ibar
Deo jalovišta u Leposaviću kombinata "Trepča" u ranim popodnevnim satima obrušilo se u reku Ibar. Meštani kažu da se žale već godinama, a iz Trpeče poručuju da je problem već saniran, ukazujući na nedavne poplave. Planirano je zatvaranje starog i otvaranje novog jalovišta u blizini rudnik.
  • 17.01.2021
Iguman Janjić sa Federičijem o Kosovu
Iguman manastira Visoki Dečani otac Sava Janjić istakao je u objavi na Tviteru da je "Kfor značajan garant stabilnosti na Kosovu".
  • 17.01.2021