Vesti
Društvo

Gračanica i Banjska proslavile ktitorsku slavu

Episkop raško-prizrenski Teodosije služio je svetu liturgiju u manastiru Gračanica, povodom ktitorske slave svetog kralja Stefana Milutina. I manastir Banjska na severu Kosova obeležava isti praznik.
Gračanica i Banjska proslavile ktitorsku slavu
Manastir Banjska (Foto arhiva Kim)

Svečanoj prazničnoj liturgiju u manastiru Gračanica prisustvovalo je više desetina vernika. Nakon pričešća obavljen je čin blagosiljanja slavskog žita i kolača.

Kolač u s gračanički hram donela je i Uprava osnovne škole "Sveti Kralj Milutin" iz Gračanice koja je takođe proslavila krsnu slavu.

Episkop raško-prizrenski Teodosije posetio je i osnovnu školu "Kralj Milutin" u Gračanici da nastavnicima, učiteljima, đacima i svima zaposlenima čestita slavu, ali i ujedno da blagoslovi i osveti novoformirani kabinet Pravoslavne veronauke i hrišćansku biblioteku.

Povodom današnje slave, liturgiju u manastiru Banjska služio iguman Danilo, uz sasluženje sveštenstva raškoprizrenske eparhije.

Obraćajući se vernicima, iguman Danilo je rekao ,,da je naša zemlja svuda tamo gde su grobovi naših vladara, kraljeva i predaka” i da zato “treba da čuvamo Kosovo i Metohiju, srž srpskog naroda, našu svetu zemlju,,.

"Sveti kralj Milutin živeo je u 13. i 14. veku, i poznato je da je svake godine podizao po jedan hram u slavu Božju. Svi Nemanjići zajedno nisu podigli crkava koliko kralj Milutin sam. Podigao je oko 40 manastira i crkava, a manastir Gračanica i Bogorodica Ljeviška u Prizrenu su pod zaštitom su Uneska" istakao je protojerej Bojan Branković.

Jedna od najlepših zadužbina Svetog kralja Milutina, manastir Banjska iz 14.veka, trenutno je u fazi obnove.Ostale vesti

Penzionerima 1. novembra još 30 evra, ostalim građanima dan kasnije

Penzioneri će prvi dobiti još 30 evra pomoći od države 1. novembra, dok će ostalim građanima ta pomoć biti isplaćena 2. i 3. novembra, najavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da se do sada za dobijanje novčane pomoći od države prijavilo ukupno 5,767 miliona građana.

  • 21.10.2021
Mladi i medijska pismenost

Ekonomsko-trgovinska škola u Lapljem Selu je, u saradnji sa organizacijom „Prijatelji dece Srbije“, izvela projektnu nastavu na temu „Deca i mediji“. Učenici ove škole su naveli da umeju da prepoznaju štetan sadržaj na društvenim mrežama i televiziji, dok njihovi profesori smatraju da omladina nije svesna negativnog uticaja medija. Predstavnici medija naglašavaju da se novinarska etika mora poštovati u svakom segmentu rada.

  • 21.10.2021
USAID i ICK organizuju

USAID-ov pravosudni projekat i Centar za inovacije Kosova (ICK) biće domaćini “JusTech“ takmičenja za inovacije na Kosovu.

  • 21.10.2021
Kosovska Mitrovica: Skočila i cena pića; Uskoro i hrane?
Nakon taksi usluga, u Kosovskoj Mitrovici poskupelo je i piće, a kako saznaje Kossev i Radio Kontakt Plus, ugostitelji imaju nameru da uskoro povećaju i cenu hrane.
  • 20.10.2021
Goraždevac i pojedina naselja u Peći bez vode do 17 sati
Meštani Goraždevca i pojedinih naselja u Peći biće bez vode do 17 sati zbog popravke na cevima, saopštili su iz kompanije Hidrodrini.
  • 20.10.2021
Čaglavica: Danas bez struje sat vremena
Zbog radova na elektro-mreži u Čaglavici će danas u periodu od 13 do 14 sati biti isključena struja, saopšteno je Medija centru iz KEDS-a.
  • 20.10.2021