Vesti
Društvo

Gračanica: Građani imaju podeljena mišljenja o vakcini protiv kovid-19

Meštani centralnog Kosova imaju podeljena mišljenja o vakcini protiv koronavirusa, dok neki ne veruju u njihovu efikasnost, drugi tvrde da je to jedini način da se epidemija zaustavi.
Gračanica: Građani imaju podeljena mišljenja o vakcini protiv kovid-19
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Кompanije "Fajzer" i "Biontek" predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji 3. decembra. Prvu vakcinu, prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića primiće zdravstveni radnici, policija, vojska, zaposleni u prosveti, stariji gradjani.

S druge strane, vakcinacija protiv kovida-19 na Kosovu ne može da počne pre proleća 2021. godine, izjavila je šefica za vanredne situacije u kancelariji SZO u Prištini Isme Humoli. Kako je kazala za Glas Amerike na albanskom jeziku, na Kosovu ne postoje tehnički ni profesionalni uslovi za novu kovid vakcinu, zbog čega SZO pomaže vlastima u pripremi za početak vakcinacije stanovništva.

Meštani centralnog Kosova imaju podeljena mišljenja o vakcini.

„Ne bih primio vakcinu protiv koronavirusa, jer ne verujem u te vakcine, sumnjam u njih“, kazao je Dalibor Lazarević iz Donje Gušterice.

„Mislim da je vakcina dobra za naše zdravlje. Ako je potrebno primiću je, kako kažu“, rekao je Salji Hoti.

„Primio bih vakcinu, zašto da ne, kada prima čitav narod, zašto ja ne bih. Bolje da se zaustavi ova epidemije nego da narod umire“, smatra Goran Krstić iz Preoca.

„Ne bih primio vakcinu zato što imam averziju od vakcine i uopšte od igle. Koliko su efikase dokazaće istraživanja“, rekao je Perica.

„Jedino nam je vakcina rešenje i primio bih je. Imam sestru u inostranstvu kaže da je tamo katastrofa i da su počele da se primaju vakcine“, kazao je Janko Janković.

„Šta da mislim o vakcini, ko hoće da je primi primiće je. Ja neću“, rekao je sagovornik koji nije želeo da otkrije svoje ime.

 

 

Dok su građani centralnog Kosova u nedoumici, vakcinacija je pre tri dana počela u Velikoj Britaniji. Najhrabrija je bila devedesetogodišnja Britanka iz Severne Irske, koja je prva primila vakcinu.

Prema podacima od 10. decembra, na Kosovu je ukupan broj zaraženih od početka pandemije je 45.004. U Srbiji su zvanično potvrđena 249.224 slučaja infekcije.Ostale vesti

Pasjane: Drugi protest zbog zapošljavanja u ZC
Nezadovoljni načinom izbora kandidata za radno mesto „medicinski tehničar“ u Zdravstvenom centru Gnjilane, danas su ponovo protestovali ispred bolnice u Pasjanu. Traže da se konkurs koje je raspisalo Ministarstvo zdravlja Srbije 2020. godine poništi i da se sprovede nova selekcija prijavljenih. Istovremeno, traže da se pronađe odgovornost onih koji su, kako ističu, nezakonito utvrdili listu izabranih kandidata i da se adekvatno kazne.
  • 08.03.2021
Radulović: Rodna ravnopravnost i dalje izazov za kosovsko društvo
Institucija Ombudsmana teži da žene i devojke prepoznaju kada su njihova prava ugrožena, kazala je za RTV Kim zamenica zaštitnika građana Marija Radulović, govoreći o položaju pripadnica nežnijeg pola.
  • 08.03.2021
Đorić: Patrijarhalno društvo u kojem su muškarci na položaju
“Položaj žena u srpskim sredinama je nepromenjen, živimo u patrijarhalnom društvu u kojem i dalje dominiraju muškarci”, ističe predsednica Udruženja poslovnih žena “Avenija” Gordana Đorić.
  • 08.03.2021
Tokom pandemije u porastu i nasilje nad ženama

Tokom pandemije koronavirusa primetan je porast broja slučajeva nasilja u porodici. Izvršna direktorka NVO „Žensko pravo“ iz Severne Mitrovice Ružica Simić, smatra da je porodično nasilje mnogo zastupljenije, u odnosu na zvanične podatke. Sigurna kuća „Ženski inkluzivni centar“ u Novom Brdu je tokom pandemije zbrinula deset korisnica, a povećan je i broj poziva na SOS telefon, kazala je menadžerka ove ustanove Nevenka Rikalo.

  • 08.03.2021
Obeležava se Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena obeležava se 8. marta širom sveta, u znak sećanja na demonstracije američkih radnica u Čikagu 1909. godine i marš više od 15.000 žena u Njujorku, koje su tražile kraće radno vreme, bolje plate i pravo glasa.

  • 08.03.2021
Sećanje na preminulog vladiku Atanasija: od Кosova do Jadovna
"Pobegao sam iz kasarne iz Vučitrna i, za Božić, otišao u crkvu u Babinom Mostu da se pričestim. Opaze me i prijave, pa sam bio deset dana u zatvoru. To su mi najlepši dani – nisam nosio petokraku i nisam morao da pozdravljam oficire”, ovako je svoju životnu, iskustvenu kosovsku priču započeo Zoran Jevtić. Zamonašio se 1960. kad je stigao sa Кosova i dobio ime Atanasije. Od tada se Кosovo i Atanasije ne razdvajaju.
  • 07.03.2021