Vesti
Društvo

Gračanica: Građani imaju podeljena mišljenja o vakcini protiv kovid-19

Meštani centralnog Kosova imaju podeljena mišljenja o vakcini protiv koronavirusa, dok neki ne veruju u njihovu efikasnost, drugi tvrde da je to jedini način da se epidemija zaustavi.
Gračanica: Građani imaju podeljena mišljenja o vakcini protiv kovid-19
Ilustracija (Foto Shutterstock)

Кompanije "Fajzer" i "Biontek" predale su dokumentaciju za registraciju vakcine protiv korona virusa u Srbiji 3. decembra. Prvu vakcinu, prema rečima epidemiologa Branislava Tiodorovića primiće zdravstveni radnici, policija, vojska, zaposleni u prosveti, stariji gradjani.

S druge strane, vakcinacija protiv kovida-19 na Kosovu ne može da počne pre proleća 2021. godine, izjavila je šefica za vanredne situacije u kancelariji SZO u Prištini Isme Humoli. Kako je kazala za Glas Amerike na albanskom jeziku, na Kosovu ne postoje tehnički ni profesionalni uslovi za novu kovid vakcinu, zbog čega SZO pomaže vlastima u pripremi za početak vakcinacije stanovništva.

Meštani centralnog Kosova imaju podeljena mišljenja o vakcini.

„Ne bih primio vakcinu protiv koronavirusa, jer ne verujem u te vakcine, sumnjam u njih“, kazao je Dalibor Lazarević iz Donje Gušterice.

„Mislim da je vakcina dobra za naše zdravlje. Ako je potrebno primiću je, kako kažu“, rekao je Salji Hoti.

„Primio bih vakcinu, zašto da ne, kada prima čitav narod, zašto ja ne bih. Bolje da se zaustavi ova epidemije nego da narod umire“, smatra Goran Krstić iz Preoca.

„Ne bih primio vakcinu zato što imam averziju od vakcine i uopšte od igle. Koliko su efikase dokazaće istraživanja“, rekao je Perica.

„Jedino nam je vakcina rešenje i primio bih je. Imam sestru u inostranstvu kaže da je tamo katastrofa i da su počele da se primaju vakcine“, kazao je Janko Janković.

„Šta da mislim o vakcini, ko hoće da je primi primiće je. Ja neću“, rekao je sagovornik koji nije želeo da otkrije svoje ime.

 

 

Dok su građani centralnog Kosova u nedoumici, vakcinacija je pre tri dana počela u Velikoj Britaniji. Najhrabrija je bila devedesetogodišnja Britanka iz Severne Irske, koja je prva primila vakcinu.

Prema podacima od 10. decembra, na Kosovu je ukupan broj zaraženih od početka pandemije je 45.004. U Srbiji su zvanično potvrđena 249.224 slučaja infekcije.Ostale vesti

Rekordne cene hrane na Kosovu: Poskupeo hleb, kafa, burek…
Cene raznih prehrambenih proizvoda na Kosovu nastavljaju da rastu, a i cene proizvoda u pekarama su uvećane, pa će građani morati da izdvoje u proseku od 10 do 20 centi više za određene proizvode.
  • 26.10.2021
Kosovska Mitrovica – grad ljubavi i mržnje prema psima lutalicama
Kosovska Mitrovica može da se pohvali ljudima koji će neretko pritrčati u pomoć povređenoj i napuštenoj životinji, negovati je i brinuti se o njoj, kao i ljudima koji svakodnevno, na putu do posla, sa sobom nose granule kojima hrane ljubimce Kosovske Mitrovice. Međutim, u ovom gradu ima i onih koji se, usled toga što još uvek nije rešen problem pasa lutalica, odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke i reše ga bacanjem otrova.
  • 25.10.2021
Katarini Marinković i Radi Komazec nagrade INTERFER-a
Na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer Zlatna Nika“ novinarka produkcije New Press i Medija centra Katarina Marinković dobila je doplomu ovog festivala u kategoriji TV reportaže. Marinkovićeva je diplomu dobila za reportažu “Ljudi brojevi” koja govori o položaju, problemima i životu stanara stambenog naselja u Lapljem Selu.
  • 25.10.2021
Gračanica: Savez slepih obeležio 75 godina postojanja
Invaliditet ne bi trebao da sprečava ljude u ostvarenju svojih ciljeva, poručio je na svečanoj sednici u velikoj sali Doma kulture u Gračanici predsednik Međuopštinske organizacije Priština pri Savezu slepih Srbije Radomir Jorgić povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada ove organizacije. 
  • 25.10.2021
Kada bi umetnici pokušali da sarađuju kao političari bili bi
Saradnja u oblasti kulture između Srba i Albanaca na Kosovu gotovo da ne postoji, rečeno je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa”. Prema rečima Aleksandra Gudžića iz Doma kulture “Gračanica” razlog za to je jezička barijera, dok Miljana Dunđerin iz Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” smatra  da za to ne postoji politička volja, niti podrška.
  • 25.10.2021
Zdrava porodica i predan rad su recept za sreću u životu
Da penzionerski dani mogu biti slatki kao ovogodišnji rod grožđa u Velikoj Hoči, govori primer Milice i Save Garić iz ovog sela. Ovaj bračni par prosvetnih radnika živi svoje „Zlatno doba“, dva sina, ćerka, desetoro unučadi, jedan praunuk su motiv za sve što rade.
  • 24.10.2021