Vesti
Društvo

Gračanica: Etno manifestacija i sajam meda

Povodom obeležavanja praznika Velike Gospojine na platou ispred Opštine Gračanica održana je prva etno manifestacija „Gračaničko prelo“ i treći međuopštinski sajam meda.
Gračanica: Etno manifestacija i sajam meda
Detalj sa manifestacije (Foto Kim)

Na štadovima su bili izloženi predmeti nastali u radionicama koje nastavljaju tradiciju starih znata: filigranski nakit, pletiva, vezeni i heklani predmeti, narodna nošnja, pčelinji proizvodi, domaća hrana, makete manastira, ali i umetničke slike.

Sandra Đokić, direktorica Turističke organizacije Gračanice rekla je da "Gračaničko prelo" ima za cilj da predstavi bogatu istoriju i tradiciju ove lokalne samouprave.

"Nadam se da će u narednim godinama ova manifestacija postati tradicija i čuvar tradicije kroz pesmu, folklor, muziku i druge oblike narodnog umeća i stvaralaštva. Takođe, cilj ove manifestacije je i da se na trenutak podsetimo svih pravih duhovnih i tradicionalnih vrednosti, da otrgnemo od zaborava sve ono što vekovima unazad predstavlja naš narod, tradiciju i kulturu", kazala je Đokićeva.

Mladen Đokić, ispred Udruženja pčelara "Nukleus" kazao je da organizacijom ovakvih manifestacija nastoje da doprinesu popularizaciji pčelarstva na Kosovu i njegovoj što boljoj promociji.

"Ovom manifestacijom doprinosimo da se širi krug ljudi upozna sa našom delatnošću, ali i da skrenemo pažnju javnosti i donosioca odluka na svim nivoima vlasti da više pažnje posvete prosperitetnim delatnostima. Izuzetno mi je drago što smo uspeli da okupimo sve zanatlije sa Kosova i Metohije", rekao je Đokić.

Na izložbi su bili predstavljeni domaći proizvodi "Keteringa na kašiku", osnovanog nedavno na inicijativi profesorke Gordane Toskić i grupe žena iz Gračanice i okolnih sela.

"Današnji praznik je jako bitan za svakog meštanina opštine Gračanica, a posebno kada se organizuje ovakva manifestacija. Veoma nam je značajno što ovde možemo da promovišemo svoje proizvode, to što mi radimo u keteringu je sve što žene znaju i rade u svojim kućama, ali nekada možda ne mogu da stignu pa smo mi zbog toga tu", kazala je Toskićeva.

Posetioci su imali prilike da pogledaju i ručne radove članica Udruženja žena "Avenija" iz Lapljeg Sela.

"Kada se ovako nešto organizuje u našoj opštini ne može da prođe bez nas, jer smatramo da svi zajedno trebamo da pokažemo šta to naša opština ima, kakvi su to ljudi, šta oni to proizvode, da prikažemo svu ovu lepezu proizvoda. Nadam se da će ova manifestacija prerasti u međunarodu i da ćemo imati mnogo učesnika sa strane da i oni vide šta opština Gračanica ima da ponudi", kazala je predsednica ovog Udruženja Gordana Đorić.

Sajam meda okupio je desetak pčelara sa područja opštine Gračanica, a osim meda bilo i drugih proizvoda: kapi od propolisa, Medovače, pčelinjeg voska i saća. Kako bi poboljšali pašu, pčelari iz Gračanice počeli su sa sadnjom lipe, bagrema, facelije i evodije, kazao je pčelar Siniša Đorđević.

"Želja nam je da u narednih nekoliko godina uspemo da proizvedemo još neki drugi med sem livadskog. Ono što je najpotrebnije trenutno jeste da se smanji upotreba hemije i pesticida, znate da se svaka voćna kultura tretira i do desetak puta, sve se to odrazi i na pčelu ali i na životnu sredinu. Znamo da ukoliko ne bude pčela neće biti ni oprašivanja biljaka, tako da ćemo biti u velikom problemu. Pčelama je potreban čist vazduh i voda", rekao je Đorđević.

U okviru umetničkog programa na manifestaciji su nastupili polaznici Muzičke škole "Stevan Mokranjac" iz Lapljeg Sela i Miljana Slavić.

Organizaciju "Gračaničkog prela" i trećeg međuopštinskog sajma meda pomogli su Kancelarija za Kosovo i Metohiju, Kosovski upravi okrug, PO Priština i Opština Gračanica.Ostale vesti

Školama na severu Kosova donacija od tri miliona dinara
Školama na severu Kosova danas je uručena donacija u vrednosti od oko tri miliona dinara, a koju je obezbedila Fondacija za decu i mlade "Gnezdo" Grada Beograda.
  • 20.05.2022
Jevtić sa Devenportom o rešavanju problema u opštini Štrpce
Šef misije OEBS-a na Кosovu, ambasador  Majkl Devenport posetio je danas opštinu Štrpce i tom prilikom se sastao sa predsednikom opštine Daliborom Jevtićem. 
  • 20.05.2022
Eparhija raško-prizrenska traži efikasnu vladavinu prava za SPC

Eparhija raško-prizrenska izražava duboku zabrinutost zbog nepoštovanja odluke Ustavnog suda u Prištini koji je 20. maja 2016. godine pravosnažno i konačno potvrdio vlasništvo manastira Visoki Dečani na prostoru od 24 hektara zemlje koja okružuje manastir.

  • 20.05.2022
Festival ’’Mirdita, Dobar dan’’ od 25. maja u Beogradu
Ovogodišnje, deveto izdanje festivala “Mirëdita, Dobar dan!” biće otvoreno u sredu, 25. maja u 18:00 časova izložbom “Sve naše suze”, a festivalski program trajaće do 28. maja na nekoliko lokacija u Beogradu, saopštili su danas organizatori.
  • 20.05.2022
Četvrt veka Katedre za psihologiju Filozofskog fakulteta PU

Katedra za psihologiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici, obeležila je danas prigodnim programom 25 godina postojanja.

  • 19.05.2022
Predstavljena Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu

Platforma za izgradnju poverenja na Kosovu koja je nastala u saradnji NVO Nova duštvena inicijativa, Open Data Kosovo i Alternativa predstavljena je sinoć u hotelu Emerald u Čaglavici.

  • 19.05.2022