Vesti
Društvo

Gračanica: Doček pravoslavne Nove godine uz Daru Bubamaru

Tradicionalni doček Nove godine po Julijanskom kalendaru biće organizovan u ponedeljak, 13. januara na centralnom Trgu oslobodilaca u Gračanici. Meštane i goste će, kao zvezda večeri, zabavljati folk pevačica Dara Bubamara.
Gračanica: Doček pravoslavne Nove godine uz Daru Bubamaru
Gračanica (Foto Kim)

Opština Gračanica tradicionalno organizuje doček pravoslavne Nove godine na otvorenom, uz vola na ražnju i prateći muzički program.

Sve koji se odluče da pravoslavnu Novu godinu dočekaju na trgu u Gračanici zabavljaće Dara Bubamara, rekao je ispred informativne službe Opštine Gračanica Nebojša Ćirković.

"Opština Gračanica je, kao i godinama unazad, spremna da organizuje doček Nove godine na otvorenom, na centralnom trgu ispred zgrade Opštine Gračanica uz bogat muzički program. Zvezda večeri biće estradna umetnica Dara Bubamara. Ovo je jedan tradicionalan doček gde smo za sve obezbedili posluženje, vola na ražnju, kuvano vino i rakuju", kazao je Ćirković.

On napominje da će za sve zainteresovane meštane opštine Gračanica, ali i Babinog Mosta, Plemetine, Prilužja koji žele da novogodišnju noć provedu na gračaničkom trgu, biti organizovan prevoz.

Za bezbednost okupljenih pobrinuće se Policija Kosova koja je obaveštena o organizovanom dočeku Nove godine na trgu, dodao je Ćirković navodeći i da će pripadnici službe Hitne pomoći biti na terenu.

Program će početi u 21:00 nastupom mladog pevač iz Gornje Gušterice Zorana Simića koji će se publici, sa svojim bendom, pored dobre narodne i zabavne muzike, predstaviti i svojom prvom pesmom "Neverna".

"Prvi put nastupamo za pravoslavnu Novu godinu, nadam se da će naši meštani da izađu u što većem broju, da napravimo lepu žurku. Potrebno je da ponesu lepo raspoloženje, a mi smo zaduženi za atmosferu", rekao je Zoran Simić.

Meštani Gračanice i okolnih sela pravoslavnu Novu godinu u velikom broju dočekaće na trgu. Ima, naravno, i onih kojima muzički repertoar ne odgovara pa će ostati u svom domu.

"Pravoslavnu Novu godinu dočekaću u centru Gračanice, kao i prošle godine", rekao nam je Aleksa Ilić.

"Kao i prethodinih godina, proslaviću pravoslavnu Novu godinu kod kuće. Rado bi smo je dočekali na trgu, da je neka druga mužička zvezda u pitanju", poručila je Dijana Arsić.

"Proslaviću sa društvom na trgu u Gračanci, kao i prethodnih godina", kazala je Petrović.

Julijanska Nova godina (Srpska Nova godina, Stara Nova godina ili pravoslavna Nova godina) je praznik koji se slavi 14. januara po Gregorijanskom kalendaru svake godine. Tog datuma je 1. januar po Julijanskom kalendaru.

Iako nije zvanična Nova godina, ona se rado slavi u balkanskim zemljama poput Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine (Republika Srpska), Makedonije, u pravoslavnim delovima Hrvatske, ali i u Rusiji, Belorusiji, Ukrajini, Jermeniji, Moldaviji, Gruziji...

Tradicija obeležavanja Julijanske Nove godine postoji i u nekim nemačkim kantonima u Švajcarskoj (kao Alter Silvester), te u nekim delovima Galske zajednice u Škotskoj (Edinburški Am Bothan).Ostale vesti

Kazne za nepoštovanje zdravstvenih mera u kafićima i restoranima
Vlasnici ugostiteljskih objekata u kojima se ne poštuju preporuke Ministarstva zdravlja Kosova tokom perioda pandemije Kovid 19, biće kažnjavani novčano, potvrdio je za RTV Kim direktor Odeljenja inspekcije u Opštini Gračanica Miloš Aritonović.
  • 02.06.2020
Kilometarske kolone na Jarinju
Na prelazu Jarinje već drugi dan su kilometarske kolone kamiona sa srpskim tablicama.
  • 01.06.2020
UNS: Priština da obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog zabrane distribucije srpske štampe na teritoriji Kosova, koja je usledila posle odluke Vlade u Prištini da zabrani ulazak robe koja na sebi nema naznaku „Republika Kosova“ i poziva Prištinu da bez odlaganja obezbedi slobodan protok srpskih štampanih medija.
  • 01.06.2020
Život se vraća u normalu?
Odlukom Vlade Kosova od danas su počeli sa radom ugostiteljski objekti, škole, vrtići, a  ponovo je uspostavljen i međugradski saobraćaj. Početak rada kafića i restorana uticao je na to da u Gračanici danas bude mnogo više građana nego u prethodnom periodu. Olakšavajuće mere građani su shvatili kao „kraj pandemije“ pa većina više ne nosi maske i rukavice. Lekari šalju drugačije preporuke.
  • 01.06.2020
Počeli sa radom sudovi na Kosovu
Sudsko veće Kosova saopštilo je da je na osnovu ukidanja ograničenja kretanja od strane Ministarstva zdravlja i preporuka Nacionalnog instituta za javno zdravlje Kosova odlučilo da počne sa radom danas, ali bez prisustva medija i javnosti, primenjujući preporuke NIJZ protiv Kovid-19.
  • 01.06.2020
Potpredsednik opštine Kamenica Bojan Stamenković rekao je u emisiji Slobodno srpski  da su međetnički odnosi na teritoriji opštine Kamenica dobri i da je, kako je kazao, ta opština  možda i najbolji primer suživota Srba i Albanaca na Kosovu. U ovoj opštini se, prema njegovim rečima, više ne gleda ko je Srbin, a ko je Albanac, već se svi građani  ravnopravno tretiraju i uzajamno pomažu.
  • 31.05.2020