Vesti
Društvo

Gračanica: CSD obeležio dve decenije rada

NVO "Komunikacija za razvoj društva" sa sedištem u Gračanici sinoć je svečano obeležila 20 godina postojanja i uspešnog rada uz prisustvo brojnih gostiju. Jačanje civilnog sektora i stvaranje brojnih nevladinih organizacija najznačajniji je doprinos CSD-a, istakao je izvršni direktor ove organizacije Ivan Nikolić.
Gračanica: CSD obeležio dve decenije rada
Ivan Nikolić se obraća okupljenima na proslavi 20 godina rada CSD-a u Gračanici (Foto Kim)

NVO "Komunikacija za razvoj društva" (CSD) iz Gračanice je nepartijska, nezavisna, neprofitna organizacija osnovana 2001. godine sa glavnim ciljem da promoviše i radi na izgradnji civilnog društva, razvoju omladine, zastupanju prava osoba sa invaliditetom, integraciji marginalnih grupa u društvo, povezivanju lokalnih institucija i lokalnog stanovništva i promociji procesa povratka i dijaloga.

Izvršni direktor CSD-a Ivan Nikolić je istakao da je ova organizacija dobro poznata po svom radu, te da je jedna od najpre formiranih na teritoriji opštine Gračanica.

"Više od 200 projekata govori da smo stalno prisutni u zajednici, da smo prepoznatljivi. Imali smo veliku podršku do sada i od lokalne samouprave, ali i od samih građana. Smatram da smo dobrim delom ostvarili svoj cilj", kazao je Nikolić za RTV Kim.

Prema njegovim rečima, postoje jasni planovi i vizija budućeg rada koji ima za cilj da, kao i do sada, bude u interesu svih građana.

"Planovi za budućnost se fokusiraju na nekoliko stvari: primena Zakona o upotrebi jezika, zaštita životne sredine i poštovanje ljudskih prava", rekao je Nikolić.

Projektna menadžerka Bojana Manitašević ukazala je da su dugogodišnji rad CSD-a obeležile brojne prepreke u funkcionisanju i realizaciji projekata.

"Izazovi sa kojima smo se suočili najviše su se odnosili na nedostatak donatora, nestabilnu političku, a sada i ekonomsku situaciju. Sam posao ima svoju težinu, nameće stalno pisanje novih projekata", kazala je Manitaševićeva.

Među najveće uspehe u radu CSD-a ona ubraja veliki broj mladih ljudi koji su, zahvaljujući neformalnom obrazovanju stečenom u ovoj organizaciji, zauzeli značajne pozicije u društvu, ali i brojna uspostavljena partnerstva.

"Prilikom dosadašnjeg rada imali smo puno partnerstava i koalicija što sa međunarodnim organizacijama, što sa regionalnim i lokalnim. Nailazili smo uvek na prave partnere iz svih zajednica", istakla je Manitaševićeva.

Viši istraživač u NVO "Aktiv" iz Kosovske Mitrovice Igor Marković ocenjuje da je saradnja sa CSD-om, naročito poslednjih deset godina, bila vrlo plodotvorna.

"Uzimajući u obzir da je CSD respektabilna nevladina organizacija koja je sprovela brojne projekte od šireg značaja, naša saradnja je vrlo pozitivna. Partneri smo u zagovaračkoj platformi Empirika, a nadam se i da ćemo to i narednih godina biti", rekao je on.

Naglasio je da su realizovani projekti CSD-a posebno važni jer su bili usmereni na lokalne probleme.

"Naročito bih se osvrnuo na doprinos boljem sprovođenju Zakona o upotrebi jezika, što je od važnosti za ovu organizaciju, a podjednako i za srpsku zajednicu", istakao je Marković.

Za dve decenije postojanja NVO "Komunikacija za razvoj društva" je realizovala 207 projekata, 196 treninga, 1.500 sastanaka, 103 radionice, 258 fokus grupa, mnogo debata, okruglih stolova, foruma i konferencija, 41 kampanju zastupanja i podizanja svesti, kao i brojne druge aktivnosti od šireg društvenog značaja. Aktivna je pretežno na centralnom Kosovu, na teritoriji Kosovskog Pomoravlja i opštine Štrpce.Ostale vesti

Priština: Deficit anesteziologa i medicinskih tehničara
Deficit anesteziologa i medicinskih sestara lako je uočljiv u Univerzitetsko kliničko bolničkom centru Kosova (UKCK).
  • 30.09.2022
’’Bazar nade i rukotvorina’’: U potrazi za trajnim rešenjima problema raseljenih

"Bazar nade i rukotvorina" koji ima za cilj ekonomsko osnaživanje i osamostaljivanje raseljenih lica, je u organizaciji Foruma za razvoj i multetničku saradnju (FDMC) po četvrti put održan u Gračanici. Učesnice današnjeg skupa su istakle da su zarade skromne, te da bi pomoć šire društvene zajednice bila značajna.

  • 29.09.2022
Saradnja u borbi protiv lažnih vesti
U okviru projekta "Program nezavisnih medija, borba protiv dezinformacija i sprečavanje lažnih vesti" Radio Kim medija grup (Radio Kim Media Group, RKMG) je potpisala ugovore o saradnji sa medijima iz romske i bošnjačke zajednice.
  • 29.09.2022
UNS: Nedopustivo objavljivanje intervjua sa serijskim silovateljem kojim se traumatizuju žrtve
Udruženje novinara Srbije (UNS) protestuje zbog objavljivanja intervjua u Informeru sa višestrukim silovateljem koji je u zatvoru zbog ovih krivičnih dela proveo skoro tri decenije.
  • 28.09.2022
Gračanica: Nastava po planu, grejanje u školama na vreme
Na prvoj vanrednoj sednici Odbora za obrazovanje koja je održana u Opštini Gračanica njegovi članovi su istakli da nastava teče po planu, kao i da će većina škola spremno dočekati grejnu sezonu, uprkos naglom poskupljenju ogreva. Budžetska izdvajanja za kapitalne investicije će biti višestruko uvećana, na red će doći i rubni delovi opštine, poručila je direktorica opštinskog Odeljenja za obrazovanje i kulturu Brankica Ničić.
  • 27.09.2022
Više od 120 rudara koji su bili zarobljeni u Trepči izlaze na površinu
Rudari iz Trepče, koji su od jutros bili zarobljeni ispod zemlje zbog nestanka struje izazvanog udarom groma počeli su da izlaze na površinu, rekao je predsednik sindikata Gani Osmani, prenosi Koha.
  • 27.09.2022