Vesti
Društvo

Gračanica: Brojni primeri solidarnosti tokom epidemije koronavirusa

Brojne nevladine organizacije, kompanije, institucije, ali i pojedinci na Kosovu su humanitarnim akcijama dali proteklih meseci doprinos borbi protiv koronavirusa. Šivenje zaštitnih maski, izrada vizira i dostava humanitarnih paketa samo su neki od primera solidarnosti i humanosti u opštini Gračanica.
Gračanica: Brojni primeri solidarnosti tokom epidemije koronavirusa
Inovacioni centar Gračanice tokom pravljenja vizira (Foto arhiva Kim)

Nadica Jorgić iz Preoca šivenjem se bavi u Udruženju poslovnih žena “Avenija”. Nekoliko dana nakon prvog slučaja koronavirusa na Kosovu, kada u apotekama gotovo da nije bilo zaštitnih maski, Nadica je odlučila da uradi nešto po tom pitanju. Maske je najpre počela da šije za članove svoje porodice i bliske prijatelje, a kasnije i za institucije kojima su bile neophodne.

„Sašila sam negde oko 500 maski. Poklanjala sam svima, i onima koji su me zvali i onima koji me nisu zvali, a za koje sam se ja setila. Najviše sam šila za zdravstvo. Šila sam za odeljenje ginekologije, hirurgije, domove zdravlja, ambulante… Poklanjala sam u pošti, u prodavnicama – radnicima koji rade za kasom“, kaže Nadica Jorgić.

Humanost je, kaže Nadica, nešto što svako treba da pokaže, posebno u kriznim vremenima.

„Jako je bitno biti human, što znači učiniti nešto dobro za narod, za ljude koji nas okružuju. Za mene to ima poseban značaj, jer sam se ja tokom mog rada osećala dobro, ispunjenom. Na kraju sam bila i ponosna na samu sebe, jer sam radila nešto humano, nešto što može da pomogne ljudima“, rekla je Nadica Jorgić.

Humanost su pokazali i članovi gračaničkog Inovacionog centra. Oni su uz pomoć 3D štampača izradili nekoliko stotina vizira.

„U početku smo odradili 50 vizira i podelili KBC-u Gračanica. Kasnije smo dobili neke donacije i uz pomoć njih smo do sada uspeli da napravimo oko 600 vizira, a većina njih donirana je upravo KBC-u Gračanica, oko 250-300 vizira. Donirali smo i jednoj bolnici u Štrpcu, donirali smo i u Gnjilanu, u njihovom zdravstvenom centru”, rekao je Đorđe Marković iz Inovacionog centra.

Pomoć najugroženijima je tokom pandemije koronavirusa pružala i Opština Gračanica uz pomoć 25 volontera Omladinskog saveta Gračanica.

„Od samog početka kada je, da tako kažem, proglašeno vandredno stanje i ove vandredne mere Omladinski savet priključio se kriznom štabu i u saradnji sa njima obilazili smo, po nekoj mojoj evidenciji do sada preko 600 porodica gde je pomoć bila ne samo u prehrambenim proizvodima već i higijeni, lekovima i ostalim stvarima koje su bile potrebne starijim građanima i socijalno ugroženima. Tako da taj broj sigurno prelazi 600 porodica“, rekao je predsednik Omladinskog saveta Gračanica Dušan Borisavljević.

Dušan Borisavljević je rekao da su volonteri Omladinskog saveta Gračanica akcije sprovodili i van svoje opštine. Dodao je i da ljudi koje svakodnevno obilaze, uglavnom emotivno reaguju.

„Akcija se sprovodi na celoj teritoriji opštine Gračanica. Čak smo išli malo i van naše opštine. Obilazili smo Kuzmin, Staro Gracko, mesta oko Obilića tako da nismo zaboravili ni naše građane koji žive malo izvan naše opštine”, rekao je Borisavljević.

Prvi slučaj koronavirusa na Kosovu zabeležen je 13. marta ove godine. Na teritoriji Opštine Gračanica, kao i u ostalim većinski srpskim opštinama na Kosovu južno od reke Ibar za sada nije registrovan nijedan slučaj obolelih od koronavirusa.

Ovu reportažu realizovao je Medija centar u Čaglavici uz pomoć Kosovske fondacije za otvoreno društvo u okviru projekta “Život i rad u dobra korone”.Ostale vesti

Vučić: U Beogradu za vikend policijski čas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kaže da je situacija u Srbiji, posebno u Beogradu kritična, a za vikend će ponovo biti uveden policijski čas.
  • 07.07.2020
Ljubav u vreme korone nije zabranjena, ali svadbe jesu
Pandemija koronavirusa je i na Kosovu mnoge događaje, pa tako i venčanja, otkazala ili odložila za neko srećnije i bezbednije vreme. Matičari na centralnom Kosovu navode da je broj venčanih u periodu od marta do jula, u odnosu na isti period prošle godine, drastično opao.
  • 07.07.2020
Smenjen generalni direktor KBC Kosova
Upravni odbor Kliničko bolničkog centra Kosova (KBCK) u Prištini smenio je juče sa dužnosti generalnog direktor Basri Sejidua zbog, kako je saopšteno, nezadovoljavajućeg izvršavanja i neispunjavanja radnih obaveza.
  • 07.07.2020
Više scenarija za nastavu od septembra
U pripremi je više scenarija za kombinovanu nastavu koja bi od septembra mogla da počne u osnovnim i srednjim školama u Srbiji, rekao je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.
  • 06.07.2020
Gračanica: JKP „Ekologija“ počelo sa radom
Javno komunalno preduzeće „Ekologija“, koje je formirano pri Opštini Gračanica, zvanično je počelo sa radom 1. jula.
  • 06.07.2020
Meštani Stanišora protestovali zbog nelegalne izgradnje puta
Desetina meštana sela Stanišor u opštini Novo Brdo, protestovalo je jutros protiv nelegalne izgradnje puta u njihovom mestu.
  • 06.07.2020