Vesti
Društvo

Gračanica: Blizu 100 hektara oranica i dalje pod vodom

Direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović kazao je da komisija privodi kraju procenu štete, koju su na njivama i oranicama prouzrokovale januarske poplave, a kako je napomenuo, voda sa mnogih površina još uvek se nije povukla, prenosi Kosovo Press.
Gračanica: Blizu 100 hektara oranica i dalje pod vodom
Poplavljene oranice u Radevu (Foto arhiva Kim)

Iako je od poplava, koje su u prvoj polovini prošlog meseca izazvale višednevne padavine prošlo skoro mesec dana, šteta koju su pričinile, još uvek se procenjuje.

Stojanović je napomenuo da se voda nije povukla u potpunosti sa oranica koje su pod pšenicom, tako da se još uvek ne može proceniti kolika je šteta.

"Procenjuje se da je blizu 100 hektara još uvek pod vodom. Voda se i dalje zadržala u priobalju reke Sitnice kao u blizini gradilišta velikog tržnog centra u ataru sela Livađa. Tu su radovima zatrpani prirodni kanali kojima je voda oticala iz polja, tako da sada u ovom delu imamo više od 15 hektara pšenice pod vodom", rekao je Stojanović.

Kako je dodao, opštinska komisija je po pozivu izlazila na teren i procenjivala štetu, a takođe i po službenoj dužnosti.

"Imali smo velike površine pod vodom, čitavo priobalje Sitnice je poplavljeno, sve što je bilo pod pšenicom u ataru sela Skulanevo, Lepina, Radevo, Batuse, takođe. Kada se voda bude povukla moći ćemo da sagledamo štetu i posledice poplave koje svakako nisu male", naveo je Stojanović.

Napomenuo je i da će najveću štetu pretrpeti pšenica i ostale ozime kulture koje su i dalje pod vodom, dok za voćnjake nema opasnosti iako je posle poplave bilo mraza.

"Voćke su tada bile su stanju hibernacije, tako da poplave nisu mogle da im naude", rekao je Stojanović.

Posledice poplava koje su 11. januara pogodile devet sela u opštini Gračanica još uvek se saniraju.

 Ostale vesti

Rekordne cene hrane na Kosovu: Poskupeo hleb, kafa, burek…
Cene raznih prehrambenih proizvoda na Kosovu nastavljaju da rastu, a i cene proizvoda u pekarama su uvećane, pa će građani morati da izdvoje u proseku od 10 do 20 centi više za određene proizvode.
  • 26.10.2021
Kosovska Mitrovica – grad ljubavi i mržnje prema psima lutalicama
Kosovska Mitrovica može da se pohvali ljudima koji će neretko pritrčati u pomoć povređenoj i napuštenoj životinji, negovati je i brinuti se o njoj, kao i ljudima koji svakodnevno, na putu do posla, sa sobom nose granule kojima hrane ljubimce Kosovske Mitrovice. Međutim, u ovom gradu ima i onih koji se, usled toga što još uvek nije rešen problem pasa lutalica, odlučuju da uzmu stvar u svoje ruke i reše ga bacanjem otrova.
  • 25.10.2021
Katarini Marinković i Radi Komazec nagrade INTERFER-a
Na 26. Internacionalnom festivalu reportaže i medija „Interfer Zlatna Nika“ novinarka produkcije New Press i Medija centra Katarina Marinković dobila je doplomu ovog festivala u kategoriji TV reportaže. Marinkovićeva je diplomu dobila za reportažu “Ljudi brojevi” koja govori o položaju, problemima i životu stanara stambenog naselja u Lapljem Selu.
  • 25.10.2021
Gračanica: Savez slepih obeležio 75 godina postojanja
Invaliditet ne bi trebao da sprečava ljude u ostvarenju svojih ciljeva, poručio je na svečanoj sednici u velikoj sali Doma kulture u Gračanici predsednik Međuopštinske organizacije Priština pri Savezu slepih Srbije Radomir Jorgić povodom obeležavanja 75 godina postojanja i rada ove organizacije. 
  • 25.10.2021
Kada bi umetnici pokušali da sarađuju kao političari bili bi
Saradnja u oblasti kulture između Srba i Albanaca na Kosovu gotovo da ne postoji, rečeno je u emisiji “Heroji u doba koronavirusa”. Prema rečima Aleksandra Gudžića iz Doma kulture “Gračanica” razlog za to je jezička barijera, dok Miljana Dunđerin iz Privatnog kulturnog centra “Akvarijus” smatra  da za to ne postoji politička volja, niti podrška.
  • 25.10.2021
Zdrava porodica i predan rad su recept za sreću u životu
Da penzionerski dani mogu biti slatki kao ovogodišnji rod grožđa u Velikoj Hoči, govori primer Milice i Save Garić iz ovog sela. Ovaj bračni par prosvetnih radnika živi svoje „Zlatno doba“, dva sina, ćerka, desetoro unučadi, jedan praunuk su motiv za sve što rade.
  • 24.10.2021