Vesti
Društvo

Gračanica: Blizu 100 hektara oranica i dalje pod vodom

Direktor Odeljenja šumarstva i poljoprivrede u Opštini Gračanica Dragiša Stojanović kazao je da komisija privodi kraju procenu štete, koju su na njivama i oranicama prouzrokovale januarske poplave, a kako je napomenuo, voda sa mnogih površina još uvek se nije povukla, prenosi Kosovo Press.
Gračanica: Blizu 100 hektara oranica i dalje pod vodom
Poplavljene oranice u Radevu (Foto arhiva Kim)

Iako je od poplava, koje su u prvoj polovini prošlog meseca izazvale višednevne padavine prošlo skoro mesec dana, šteta koju su pričinile, još uvek se procenjuje.

Stojanović je napomenuo da se voda nije povukla u potpunosti sa oranica koje su pod pšenicom, tako da se još uvek ne može proceniti kolika je šteta.

"Procenjuje se da je blizu 100 hektara još uvek pod vodom. Voda se i dalje zadržala u priobalju reke Sitnice kao u blizini gradilišta velikog tržnog centra u ataru sela Livađa. Tu su radovima zatrpani prirodni kanali kojima je voda oticala iz polja, tako da sada u ovom delu imamo više od 15 hektara pšenice pod vodom", rekao je Stojanović.

Kako je dodao, opštinska komisija je po pozivu izlazila na teren i procenjivala štetu, a takođe i po službenoj dužnosti.

"Imali smo velike površine pod vodom, čitavo priobalje Sitnice je poplavljeno, sve što je bilo pod pšenicom u ataru sela Skulanevo, Lepina, Radevo, Batuse, takođe. Kada se voda bude povukla moći ćemo da sagledamo štetu i posledice poplave koje svakako nisu male", naveo je Stojanović.

Napomenuo je i da će najveću štetu pretrpeti pšenica i ostale ozime kulture koje su i dalje pod vodom, dok za voćnjake nema opasnosti iako je posle poplave bilo mraza.

"Voćke su tada bile su stanju hibernacije, tako da poplave nisu mogle da im naude", rekao je Stojanović.

Posledice poplava koje su 11. januara pogodile devet sela u opštini Gračanica još uvek se saniraju.

 Ostale vesti

Podneta krivična prijava protiv Rašića zbog povređivanja maloletnog I.M.
Jovana Filipović advokat maloletnog I.M., jednog od učesnika tuče u Lapljem Selu podnela je danas krivičnu prijavu protiv Nikole Rašića zbog nanošenja telesnih povreda njenom klijentu.
  • 01.03.2021
Novohrvatski: Da li će pandemija postati velepošast?
Časopis "Jezik" i Fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 reči koje su ušle u uži izbor takmičenja za najbolju novu hrvatsku reč i nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020, a tri reči uskoro će biti proglašene najboljima.
  • 01.03.2021
Odloženo ročište po tužbi protiv SPC zbog zemljišta u Prištini
U Osnovnom sudu u Prištini odloženo je ročište po tužbi Univerziteta protiv Srpske pravoslavne crkve zbog navodne uzurpacije nekoliko hektara zemljišta na kojem je izgrađena crkva Hrista Spasa.
  • 01.03.2021
Mali: Od 28. aprila prijava građana za 60 evra pomoći

Od 1. marta počinje prijava poslodavaca za isplatu polovine minimalca, a od 28. aprila i prijava za isplatu 60 evra svim punoletnim građanima, u okviru trećeg paketa pomoći države privredi i građanima, najavio je ministar finansija Siniša Mali.

  • 28.02.2021
Održan još jedan protest u Gračanici
U Gračanici ispred policijske stanice i danas su se okupili učenici, njih pedesetak , kako bi pružili podršku mladićima koji su uhapšeni zbog tuče u Lapljem Selu.
  • 26.02.2021
UNS prikuplja novac za pomoć kolegama čije su kuće bile poplavljene
Udruženje novinara Srbije (UNS) sprovodi akciju prikupljanja novca za pomoć novinarima i medijskim radnicima na Kosovu čije su kuće i imanja stradala u poplavama koje su nedavno pogodile centralno Kosovo.
  • 24.02.2021