Vesti
Društvo

Gračanica: 260 mališana po prvi put u školske klupe

Za učenike osnovnih i srednjih škola danas je počela nova školska godina. Po prvi put u školske klupe selo i 260 prvaka sa teritorije opštine Gračanica.
Gračanica: 260 mališana po prvi put u školske klupe
Prvaci ispred OŠ (Foto Kim)

Škole na centralnom Kosovu koje rade po obrazovnom sistemu Ministarstva prosvete Republike Srbije spremno su danas dočekale svoje đake.

Posebna pažnja posvećena je mališanima koji su danas po prvi put seli u školske klupe.

Jutros su se u dvorištu Osnovne škole „Kralj Milutin“ u Gračanici, okupili prvaci iz svih škola sa teritorije opštine Gračanica, gde im je gradonačelnik Srđan Popović uručio prikladne poklone.

Mališani nisu krili oduševljenje poklonima, ali ni uzbuđenje zbog polaska u školu i prilike da upoznaju nove drugare i učitelje.

„Jedva čekam da naučim da čitam i pišem“, rekao nam je David Mitić.

„Volela bih da naučim da crtam, da bojim, da pišem i recitujem“, kazala je Natalija Ivić.

„Najviše volim da naučim matematiku“, rekao je Mateja Arsić.

Uzbuđenje nisu krili ni roditelji koji su danas ispratili svoje mališane u školu.

„Cerkica mi je krenula u prvi razred, presrećna sam i veliko mi je zadovoljstvo što sam ovde sa njom“, rekla je Biljana Popović.

„Ja imam samo jednu ćerkicu i danas imam tremu isto kao i ona“, kazala nam je Mirjana Lazić.

Poklone za prvake pripremili su i njihovi učitelji i učiteljice, kako bi im na početku pokazali da škola ipak nije strašna.

„Meni je svaki put lepo i drago kada uzimam novu generaciju jer znam da sam prethodnu otpratila na dalje školovanje. Ovo je jedna jako lepa stvar za sve prvake kako bi deca videla da škola nije tako strašna kao što to možda roditelji kod kuće predstavljaju i plaše decu domaćim zadacima, strogim i srašnim učiteljicama“, kazala je učiteljica Danijela Todorović.

Okupljenim prvacima, roditeljima i učiteljima obratio se gradonačelnik Gračanice Srđan Popović čestitajući im početak nove školske godine.

„Opština će dati sve od sebe da poboljša uslove u njihovom školovanju. Za narednu godinu imamo dosta velikih planova što se tiče obrazovanja. Roditeljima želim da budu ponosni na svoje klince, od učitelja tražim da od njih naprave dobre i poštene ljude, i da naša deca budu ponos naše opštine“, poručio je Popović.

Prvo polugodište će trajati do 31. januara 2019. kada počinje zimski raspust. Drugo polugodište počinje 18. februara. U toku školske godine učenici imaju četiri raspusta - jesenji, zimski, prolećni i letnji.Ostale vesti

Usvojena odluka o dodeli parcele za gradnju Centra za zajednice u Suvom Dolu, odobrena gradnja škole u naselju Nic u Čaglavici

Na prvoj redovnoj sednici Skupštine opštine Gračanica, između ostalog, usvojen je predlog o dodeli parcele u Suvom Dolu za igradnju Centra za zajednice. Ocenjeno je da je bezbednosna situacija krhka, kao i da je potrebno veće angažovanje lokalne policije.

  • 30.01.2023
’’Radosti moja’’ i ’’Osmeh na dar’’ podelili paketiće deci u Goraždevcu

Predstavnici hrišćanske zajednice „Radosti Moja“ i humanitarne organizacije „Osmeh na dar“ podelili su paketiće deci u Goraždevcu.

  • 29.01.2023
Proslava Svetog Save u Prizrenu

U crkvi Svetog Đorđa u Prizrenu, uz prisustvo velikog broja vernika svečano je obeležen praznik posvećen prvom srpskom prosvetitelju Svetom Savi.

  • 27.01.2023
’’Zadovoljstvo je pripremati priredbu za Savindan sa talentovanom decom’’

Svečanim programom koji su pripremili učenici srednje Medicinske škole u Lapljem Selu je obeležen praznik posvećen Svetom Savi, utemeljivaču obrazovanja i prvom srpskom arhiepiskopu. „Zadovoljstvo je pripremati Svetosavsku priredbu sa talentovanim učenicima“, rekla je profesorka srpskog jezika i književnosti Marina Ćirković.

  • 27.01.2023
Savindan obeležen svečano u Goraždevcu

U prisustvu monaha iz Visokih Dečana i monahinja iz Pećke Patrijaršije u Goraždevcu je obeležena školska slava Sveti Sava. Prigodan kulturno-umetnički program priredili su učenici i nastavnici osnovne škole „Janko Jovićević“ i izmeštene gimnazije koja nosi ime svetitelja.

  • 27.01.2023
Mladi na Balkanu najduže žive sa roditeljima
Zemlje Balkana prednjače u broju mladih ljudi između 18 i 35 godina koji svoj dom dele sa roditeljima i kasno počinju da žive samostalno. U Srbiji 65 odsto mladih u ovoj dobi žive sa roditeljima.
  • 27.01.2023